Kalp Büyümesi Belirtileri

Ahmet

Kalp Büyümesi Nedir ?
Kalp büyümesi, tıp dilinde kardiyomegali olarak bilinen bir durumdur. Kardiyomegali, bir çok sebebe bağlı olarak kalp duvarının kalınlaşması ya da kalp odacıklarının büyümesi vasıtasıyla meydana gelmektedir. Herhangi bir sebebe bağlı olmadan nadir de olsa ortaya çıkabilen kalp büyümesi, klinik anlamda başka hastalığın sonucudunda meydana gelmektedir. Bu hastalıklar çok çeşitli formlarda yer alabilmektedirler. Genellikle kalp ile ilgisi olan bu hastalıklar, yan etki olarak kalp büyümesine neden olmaktadırlar.

Yüksek tansiyon, şeker hastalığı, aşırı spor yapma, kalp krizi geçirmiş olma, kardiyak bir takım hastalıklar, çevresel ya da genetik faktörler kalp büyümesine yol açabilmektedir. Kesin bir tanısı ya da nedeni söz konusu olmayan kardiyomegali’nin meydana gelmesi neticesinde, kalp dokulara ve organlara gerekli oksijendeki kanı pompalayamaz. Bu durum da ciltte ve vücuttua bazı fonksiyon bozukluklarına yol açar.

Kalp Büyümesi Belirtileri
Kalp büyümesinin belirtileri, hiç bir tıbbi sorun yokken de ortaya çıkabilmektedir. Bu durumun belirli bir neden olmamakla birlikte, mevcut bazı risk faktörleri bulunmaktadır.

Aşağıda yer alan belirtiler, kalpte meydana gelen büyüme nedeniyle oluşmaktadır. Kalpte yer alan odacıkların büyümesi ve genişlemesi nedeniyle oluşan belirtiler başlıca şu şekildedir:

  • Göğüste şiddetli ağrı
  • Çarpıntı hissiyatı
  • Kuru öksürük
  • Dakikadaki nabız sayısında anormal derecede artış
  • Mide bulantısı
  • Şiddetli Baş ağrısı
  • Bacaklarda yer alan atardamarların şişmesi sonucu oluşan şişkinlik
  • Vücutta ödem ve sebebi belirlenemeyen kilo artışı

Bu belirtilerden bir veya bir kaçının görüldüğü hastaların, vakit kaybetmeksizin en yakındaki bir hastanenin kardiyoloji bölümüne başvurmaları gerekir.

Kalp Büyümesinin Risk Faktörleri
Kalp büyümesi, diğer hastalıkların aksine kolay kolay kendiliğinden oluşabilecek bir rahatsızlık değildir. Bu yüzden, bu tıbbi duruma maruz kalmak için bir takım hastalıkların ya da faktörlerin önceden veya devam edecek şekilde geçirilmiş olması gerekmektedir. Bu tıbbi koşullar aşağıda verilmektedir:

  • Aşırı kilolu olmak.
  • Genetiksel hikayeye sahip olmak.
  • Yüksek tansiyon hastalığından müzdarip olmak.
  • Şeker hastası olmak.
  • Kalp kapakçıklarının düzgün çalışmaması sonucu oluşan kronik kalp rahatsızlıklarından müzdarip olmak.
  • Daha önceden kalp krizi geçirmiş olmak.
  • Hamile olmak.
  • Uzun yıllardır ağır bir sporla ilgilenmiş olmak.
  • Koroner atardamar hastalıklarından birine sahip olmak.

Kalp Büyümesi Olanlar Nasıl Beslenmeli ?
Her hastalıkta olduğu gibi, kalp büyümesinde de en dikkat edilmesi gereken husus beslenme ve yaşam tarzıdır. Kalp büyümesinden müzdarip olan hastalar, kalp dostu yiyecekleri tüketmesi, düzenli olarak spor yapması ve iyi bir şekilde dinlenmesi gerekmektedir. Kalp büyümesi için beslenme tarzı şu şekilde olmalıdır.

  • Kalp dostu olan yeşil yapraklı sebzelerden, günde en az 2 öğün olmak üzere tüketilmelidir.
  • Asitli içeceklerden uzak durulmalıdır.
  • Kalp hastalıklarına yol açan zararlı maddelerin başında yer alan sigara ve alkol kullanımına son verilmelidir.
  • Hasta, protein ihtiyacını kırmızı etten değil beyaz etten karşılamalıdır. Bu duruma ek olarak, tükettiği besinlerin yağsız olmasına özen göstermelidir.
  • Kalp büyümesinden müzdarip olanlar, aşırı derecede spor yapmak yerine, kalbi fazla yormayan düşük yoğunluklu fitness antremanlarını düzenli olarak takip etmelilerdir.
  • Rafine şeker içeren gıdalardan uzak durmalılardır.
  • Hareketli bir yaşam tarzı belirleyip, dinlenme sürelerine de dikkat etmeleri gerekmektedir.

Kalp Büyümesine Ne İyi Gelir ?
Kardiyomegali rahatsızlığından müzdarip olanların tüketmesi gereken ürünlerin en başında domates yer almaktadır. Domates içerdiği etken maddelerle kalbin ve sindirim sisteminin 1 numaralı dostudur. Özellikle kalp büyümesi hastalarının haftada en az 3 kez olmak üzere taze sıkılmış domates suyu tüketmeleri gerekmektedir. Bu sayede kalpte meydana gelen büyümede gözle görülür oranda bir azalma olmaktadır.

Kalp büyümesi rahatsızlığında tüketilmesi gereken bir diğer bitki de çörek otudur. Neredeyse her hastalığa şifa olan çörek otu, bu durumdan müzdarip olan hastalara da birebir olarak şifa sunmaktadır. Genellikle doğrudan çiğnenerek tüketilebilen bir bitki olan çörek otu, bazı durumlarda kaynatılarak da tüketilebilmektedir.

Kalp Büyümesi Nasıl Durdurulur ?
Kalp büyümesinin durdurulması, bir çok çeşitli yöntem uygulanarak olumlu sonuç elde edilebilmektedir. Bu yöntemlerin başında, vücutta kalp büyümesine yol açan hastalığın tedavi edilmesi gelmektedir. Bilindiği üzere kalp büyümesi, çoğunlukla başlı başına ortaya çıkan bir hastalıktan ziyade, bir takım kronik kalp hastalıkları sonucu ortaya çıkan bir tıbbi durumdur. Bu kronik kalp sorunlarının düzgün bir şekilde tedavi edilmesi sonucunda, kalp büyümesi kalıcı olarak durdurulup, eski haline döndürülebilmektedir.

Bu uygulamaların ve yöntemlerin en başında, kalbe kalp pili takılması gelmektedir. Kalp damarlarının ve kapakçığının yeterli seviyede iş görmemesi sonucu oluşan kronik kalp hastalıkları, uygun yere takılan kalp pili vasıtasıyla tedavi altına alınabilmektedir. Bu durumun sonucunda da ortaya çıkmış olan kardiyomegali, eski haline döndürülebilmektedir.

Kalp Büyümesinin Tedavisi
Kalp büyümesinin bilinen birden çok tedavisi mevcuttur. Bu tedavinin başında en basit formlu olarak ilaç tedavileri gelmektedir. Bu ilaç tedavileri sayesinde, kalp eski formuna kavuşturulmakta ve zaman içerisinde büyümüş olan kalp eski haline getirilmektedir.

Bilinen bir diğer tedavi çeşidi de, kalbin sol ve sağ kapakçığına kalp pili takılmasıdır. Bu sayede kalp kendi formunu bulmuş olup, eski haline rahatlıkla dönecektir.

Her hastalıkta olduğu gibi bu hastalıkta da istirahatin ve yeterli seviyede dinlenmenin çok büyük önemi vardır. Özellikle kalp büyümesi hastaları, tedavileri sırasında kendi evlerinde istirahat etmeli, kalplerini yoracak herhangi bir davranış veya uğraştan kaçınmalıdırlar.

Yorum yapın