Peynir Hastalığı Belirtileri

Ahmet

Peynir hastalığı Brucella bakterisinin neden olduğu bir hastalıktır. Karaciğer, lenf ve salgı bezleri, dalaklara ve sinirlere yerleşir. Kuluçka dönemi çoğunlukla 1 ya da 3 hafta arasında değişir. Fakat nadiren de olsa birkaç aylık bir süreyi de bulabilir. Ateşli hastalıklar ile aşağı yukarı aynı belirtileri gösterir. Özellikle de kas ağrıları ve yoğun bir terleme kendisini gösterir. Hastalığın sonrasında bazı patolojik değişmeler meydana gelir.

Hastalıktan sonra ki dönemde granulomatöz, hepatit, artrit, spondilit, anemi, lökopeni, trombositopeni, menenjit gibi değişimler kendisini gösterebilir. Mikropların insana bulaşma şekli hayvanlar yolu ile olmaktadır. Hasta hayvanların dışkısı, sütü ya da atık yavru zarları ile birlikte çevreye yayılır. Çevreye yayılan mikroplar insanlara ve hayvanlara bulaşır. Hayvancılık ile uğraşan kişilerde ya da ahır, ağıl içinde yaşayan ve beslenen hayvanlar arasında da bulaşma yaşanır. Ağız, deri, göz yolu ile çiftleşme ve ya sağım yapılırken yanlış bir işlem yapılması hastalığın bulaşma riskini artırır.

Hayvan doğum yaparken atık yavru zarlarını çevreye bulaştırır. Mikrobu taşıyan hayvanların çoğunluğunda hatta neredeyse hepsinde yavru attıktan sonra bir süre sütleri ile mikrobu dışa atarlar. İneklerde yavru atma denilen işlem hayvanın hamileliğinin 6 ya da 8. Aylarında gerçekleşirken, koyun ve keçilerde gebeliğin daha da ilerleyen dönemlerinde meydana gelir. Peynir hastalığında çoğunlukla hasta hayvanın tedavi edilmesi uygun değildir.

Peynir Hastalığı Nedir?
Halk arasında yaygın olarak bilinen ismi Peynir Hastalığı olan hastalık tıbben Bruselloz Hastalığı olarak bilinir. Hastalığın adının peynir hastalığı olması bahar ayının ilk dönemlerinde peynir yapımına başlanmasıdır. Bu aylarda bu hastalık doğal olarak daha sık görülür. Peynir hastalığı hayvanlardan insanlara bulaşma gösteren bulaşıcı ve enfeksiyonel bir hastalık türüdür. Birçok hayvan çeşidinde ve insanlar üzerinde enfeksiyona sebep olan bu hastalık çoğunlukla koyun, keçi, sığır ve manda gibi hayvanları etkilediği ve bu hayvanların insanlara direk teması ile ya da hayvansal ürünlerin kullanımı ile bulaşmaktadır.

Hasta hayvanların yaptığı idrar, süt ve de diğer salgılar yolu ise peynir hastalığına neden olan bakterileri barındıran hayvan ürünleri bulaştırıcı özellik taşımaktadır. Özellikle yapım şekline göre kaşar peynir ve yoğurt üzerinden bu hastalığın bulaşma olasılığı yüksektir. Et ürünleri de nadir olsa bu enfeksiyonun bulaşmasına etki eder.

Belirtileri ve bulguları neticesinde peynir hastalığı birçok hastalık ile karışabileceği gibi hastalık sırasında beyin, kalp, omurga ya da karaciğer gibi önemli organlara enfeksiyonun tutunması olasıdır. İlk bir ay içerisinde hastanın şikayetleri başlamış olacaktır. Hastalarda yoğun bir ateşlenme ve terleme görülecektir. Yorgunluk, iştahsızlık, sırt ağrıları da devamında hastanın hayatını etkiler. Hastalık devamında depresyona da neden olabilir.

Tedavi gerçekleştirilmesi için hastalığın özel testleri yapılmalıdır. Hayvanların korunması için özel aşılar bulunmaktadır. Fakat insanlar için bir aşı geliştirilmemiştir. İnsanların hastalıktan korunması için özellikle süt ve süt ürünlerini pastörize olarak tüketmelidir. Bunun dışında sütü kaynatmalıdırlar. Hayvandan sağılmış süt ile peynir yapılacak ise kesinlikle çiğ sütten yapılmamalıdır. Süt iyice kaynatılmalı ve sonrasında hazırlanan peynir en az 1 ay kadar süre zarfında tuzlu su içerisinde bekletilmelidir.

Peynir Hastalığı Belirtileri
Peynir hastalığına yakalanan insanlarda titreme ve üşümeler kendisini gösterir. Hastanın yüksek seyir gösteren bir ateşi olacaktır. Ateş derecesi 40 civarlarında seyreder ve üşüme ve titreme ile eş zamanlı görülür. Vücutta enfeksiyon oluşumu bağışıklığı zorlamaktadır. Bu belirtiler bir hastadan daha uzun bir süre devam edebilir. Daha sonra ki dönemlerde ateş düşer ve yer yer tekrarlayabilir. Kaslarda ve eklemlerde ağrılar oluşur. Menenjit görülme riski yüksektir. Hem yüksek ateşe bağlı hem de beyin tutulmasına karşı. Son olarak da deri döküntüleri belirti verir.

Peynir Hastalığına Ne İyi Gelir?
Peynir hastalarının sarımsak tüketmeleri önerilmektedir. Peynir hastalığı bir çeşit enfeksiyon hastalığı olduğu için antibiyotik kullanımına ihtiyaç duyulabilir. Sarımsak ise doğal bir antibiyotik olması nedeni ile hem enfeksiyonun vücuttan atılmasını sağlayacak hem de bağışıklığın güçlü kalmasını destekleyecektir.

Peynir Hastalığı İçin Bitkisel Tedavi Yöntemleri
Peynir hastalığına yakalanan bir kişi tıbbi yöntemler dışında bitkisel tedavi yöntemlerine de başvurabilir. Bu hastalık için önerilen bir tedavi kürü bulunur. 4 bardak kaynatılmış suya bir miktar şahin otu diğer adı ile mercanköşk eklenir. Yarım saat beklenir ve içilir. Sarımsak tüketimi de peynir hastalığına neden olan mikropları öldürmekte etkilidir. Bilindiği gibi sarımsak doğal bir antibiyotiktir.

Peynir Hastalığı İnsandan İnsana Bulaşır mı?
Peynir hastalığı aslen bir hayvan hastalığıdır. Hayvanlar ile temas edilmesi durumunda insanlara bulaşmaktadır. Hastalığın insandan insana bulaştığı görülmemiştir. Hastalık tamamen hayvanlarda meydana gelen bu mikrobun besinler yolu ile insanlara bulaşmasına neden olur.

Peynir Hastalığı Tedavisi
Peynir hastalığının tedavisinde en etkili ilaç tedavisi için tetrasiklinler grubu ilaç önerilir. Fakat ilacın bazı yan etkileri bulunmasından kaynaklı olarak kısıtlaması bulunmaktadır. Bu ilaç yerine yan etkisinin daha az olmasından dolayısı ile Doksisiklin grubu ilaçlar önerilmektedir. İlaç tedavilerinde yeterli oranda doz uygulandığı zaman hastalık iyileşme süresi olarak daha az sürecektir. Tetrasiklinler grubu ilaçların yan etkilerinde ise hamile kadınlarda ve 8 yaşının altında ki çocukların kullanılması uygun bulunmamaktadır.

En etkin ilaç grubu Tetrasiklinlerdir. Biraz sonra da bahsedeceğiz yan etkilerinden dolayı kısıtlamalar vardır. Yan etkilerinin çok fazla olmaması nedeniyle Doksisiklin tavsiye edilir. İlaç tedavisinde yeterli doz uygulandığında hastalığın iyileşme süresi zaman dilimi olarak daha aza indirgenecektir. Tetrasiklinler. Rifampin ilaç grupları ise tek başına kullanılamaz. Doksisiklin ilaçlar ile birlikte gün de tek doz kullanılabilir.de ise hamile ka

Yorum yapın