Peptik Ülser Belirtileri

Ahmet

Peptik ülseri olan hastalarda midede yanma ve ağrı görülmektedir. Çok yaygın olmasa da midede kanama da görülebilmektedir. Midedeki ağrılar gece ya da gündüz yemeklerden sonra daha da şiddetlenebilir. Asidin etkisini azaltacak besinler bu ağrılara iyi gelebilir. Şişkinlik, geğirme gibi durumlar, bulantı veya kusma görülmesi, kilo kaybının yaşanması, midede kanama görülmesi, nadir de olsa perforasyon görülmesi gibi durumlar ülserin belirtileri olabilir. Midede kanama görülmesi ileride hayati tehlikeye yol açabilmektedir. Genellikle hastaların üçte birinde midede kanama görülebilir.

Peptik Ülser Nedir?
Sindirim sistemi kanalının içinde iç tabaka içerisinde yer alan mukoza adı verilen yarıklar ülserlerdir. Ülserlerin iyileşmesi uzun sürebilir. Peptik ülser ülserin bir çeşididir ve en sık görülen ülser çeşidinden biridir. Peptik ülser on iki parmak bağırsağı ya da midede görülen bir hastalıktır.

Midenin ya da on iki parmak bağırsağının asitli salgılarla zarar görmesinden dolayı ortaya çıkan bir hastalıktır peptik ülser. Ayrıca kronik bir rahatsızlıktır. Genellikle on iki parmak bağırsağı ya da midede görülür. Yalnızca bir bölgede görülebileceği gibi her iki bölgede de görülme ihtimali olan bir hastalıktır. Yüzde 98 gibi yüksek bir oranla bu bölgelerde görülme oranına sahiptir.

Peptik Ülser Belirtileri
Üst karnın orta kısımlarında, göbek ve göğüs kemiği arasında kalan kısımda hissedilen karındaki ağrı peptik ülserin genellikle en yaygın belirtilerinden biridir. Genelde midede yanma hissi olarak hissedilen bu ağrı, mideden sırta doğru da hissedilebilir. Midedeki bu ağrı yemeklerden sonra şiddetini arttırabilir. Sabah erken saatlerde ya da geceleri de şiddetli hissedilebilir. Midede hissedilen bu ağrılar kısa sürebileceği gibi saatlerce de devam edebilir.

Kusarak, asit dengeleyici besinler tüketerek ya da mide ekşimesine karşı ilaçlar alarak ağrının hafiflemesine yardımcı olunabilir. Bunun yanında peptik ülserde sık sık kusma, kilo kaybı veya iştahta azalma gibi belirtiler de görülebilir. Mide bulantısı da peptik ülserde görülebilecek diğer bir belirtidir. Peptik ülserin şiddetli belirtileri de vardır ve bunlar görüldüğünde vakit kaybetmeden doktora gidilmeli ve tıbbi yardım istenmelidir. Kan kusma belirtisi peptik ülserde görülen şiddetli belirtilerden biridir. Siyah, katranlı dışkı görülmesi durumu da kanamalı ülsere işaret etmektedir. Peptik ülserler bazen yalnızca kanama başladıktan sonra teşhis edilebilmektedir.

Peptik Ülser Komplikasyonlar
Ülserde görülen en önemli komplikasyonlar kanama, delinme (perforasyon), tıkanma (ülser sebebi ile mide çıkışının daralması durumu-obstrüksiyon) gibi durumlardır.

Kanama: ülserde görülen önemli komplikasyonlardan biri kanamadır. Çarpıntı, halsizlik, soğuk terleme, kanlı kusma, bulantı, göz kararması, baş dönmesi gibi belirtiler ülserde kanamanın belirtileri olabilir. Bunun dışında siyah ve yumuşak dışkı da kanama belirtisi olabilir. Belirtilerin şiddetli görülmesi kanamanın şiddeti ile ilgilidir.

Ülserde kanama olduğu zamanlarda ağrı hissedilmeyebilir ve kanamanın şiddetli olduğu durumlarda dışkı koyu kırmızı renkte olabilir. Kanama görülen hastaların tıbbi destek almaları gerekmektedir ve tedavi edilmeleri gerekir. Eğer kanama var ise endoskopi ile kanamanın durdurulması gerekir. Bazı durumlarda ise cerrahi operasyona gerek duyulabilir. Fakat bunlar nadir durumlardır.

Tıkanma: mide çıkışında ileri derecede daralma meydana gelebilmektedir. Bunun nedeni ise on iki parmak bağırsağı üzerinde zaman ile meydana gelen bozulmalar ve daralmalardır. Tıkanma nedeni ile genellikle hastalarda 10-12 saat önceden yedikleri yiyeceklerin kusulması ve bunun yanında ağız kokusu oluşmasıdır. Bu hastalar için genellikle stent takılması ya da endoskopik balon dilatasyonu çözüm olabilmektedir. Bunun yanında cerrahi tedaviye de gerek duyulabilmektedir.

Delinme: Delinme, nadir görülmekte olan bir komplikasyondur. Bunun nedeni ise günümüzde kullanılan ilaçlardır. Aniden karnın üst kısmında başlayan ve bıçak saplanır gibi hissettiren şiddetli bir karın ağrısı delinme belirtisidir. Ağrının saatler içinde tüm karına yayılması da delinmenin belirtilerindendir. Eğer tedavi edilmez ise karın zarı iltihabı (peritonit) sebebi ile ölüme neden olabilmektedir. Delinmenin teşhisi yapıldıktan sonra tedavisi ise cerrahidir.

Peptik Ülser Diyeti
Peptik ülser için diyete uyulmalıdır ve dikkat edilmelidir. Öncelikle yemekler yavaş yenmeli ve iyi çiğnenmelidir. Yemekleri öğünlere bölmek gerekmektedir. Altı veya 8 öğün gibi öğünlere bölünerek yenmelidir. İçeceklerin ve yiyeceklerin çok sıcak ve çok soğuk olmamasına dikkat edilmelidir.

Kahve, kakao, çay, alkollü içecekler, soda, maden suyu gibi içecekler tüketilmemelidir. Yiyeceklerin kuru sıcaklıkta ve suda pişirilmesi gerekmektedir. Ağızda kolay ezilebilecek şekilde olmalıdır. Ayrıca yağda yiyeceklerin kızartılmaması gerekmektedir. Etin sulu kısmı yenmemelidir ve et suları, işkembe çorbası gibi yiyecekler tüketilmemelidir.

Çikolata tüketilmemelidir. Bunun yanında çikolatalı pasta gibi benzeri ürünler de tüketilmemelidir. Susam kullanılmış hamur işleri tüketilmemelidir. Kırmızı biber ve karabiber gibi acı baharatlar, sirke, ketçap, hardal, salamuralar, sarımsak, zeytin, çemen gibi yiyecekler de tüketilmemelidir. Sigara kullanılmamalı ve yemekler dinlenmiş durumda tüketilmelidir.

Peptik Ülser Bitkisel Tedavisi
Peptik ülser bitkisel tedavisi için zencefil, şerbetçi otu, kuşkonmaz, papaya, meşe palamudu ağacı ve incir ağacı kullanılabilmektedir.

Peptik Ülser Tedavisi
Peptik ülser tedavisinde sağlıklı beslenmek, alkol tüketimini bırakmak, sigarayı bırakmak, stresten uzak durmak gibi faktörler etkili olabilmektedir. Bunun yanında da bazı ilaçlar kullanılabilir. Proton pompa inhibitörleri, antibiyotikler bu ilaçlardandır. Ayrıca sindirim sisteminin üst kısımlarına uygulanan endoskopi de tedavilerden bir tanesidir. Cerrahi tedavi ya da ameliyat da peptik ülser için tedavi yöntemlerinden bir tanesidir.

Yorum yapın