Panik Atak Belirtileri

Ahmet

Updated on:

Sağlık sorunlarını ve hastalıklarını incelediğimiz sitemizde bugün ele alacağımız rahatsızlık türü Panik Ataktır. Panik atak hastalığı günümüzde herkeste görülebilecek bir hastalık türüdür. Çünkü panik atak hastalığı fazla stres,kaygı ve heyecan gibi durumlarda ön plana çıkmaktadır. Bu nedenle yaşamımızda herhangi bir durumda aşırı bir şekilde heyecanlanma , stres yapma ve kaygı içerisinde kalmamız halinde panik atak yaşayabiliriz. Panik atak yapılan araştırmalara göre yaklaşık 10 dakika civarında sürmektedir. Bu 10 dakika içerisinde panik atak geçiren kişi fazla stres ve kaygı içerisinde dakikalar boyu sıklıkla nöbetler geçirmektedir. Bu nöbetler esnasında kişi kendi sağlığı hakkında olumsuz düşüncelere kapılmaktadır.

Bu olumsuz düşüncelere arasında ölebileceklerini , kalp krizi geçirecekleri veyahutta kişinin kendi kontrolünü kaybedeceklerini düşünerek panik atak geçirmektedirler. Panik atak oldukça ciddi bir sağlık sorunu olmakla birlikte mutlaka üzerinde durulması gereken bir sorundur. Çünkü panik atak sonrası bu rahatsızlığa sahip hastalar kendilerini hastahanede bulmaktadır. Yani hastahanelik durumlara gelmektedirler. Bu nedenle mutlaka ama mutlaka panik atak sağlık sorunun önceden teşhis edilip , bir tedavi yöntemi uygulanmalıdır. Panik atak yaşanırken veyahutta önceden bazı belirtileri bulunmaktadır. Peki panik atak belirtileri nelerdir ?

Panik Atak Belirtileri Nelerdir?

  • Panik atak geçiren bir kişide ilk olarak görülen belirtilerin başında kalp çarpıntısı , kalp atışının hızlanması ve daha şiddetli bir şekilde atması
  • Kalp atışında değişiklikler olması dolayısıyla vücudun bu olaya tepki vermesi ile nefes kontrolü sağlayamama, nefes darlığı yaşama ve terlemeler gerçekleşmektedir.
  • Bununla birlikte panik atak geçiren kişide kalp atışlarındaki değişiklikler ile birlikte göğüs sıkışması ve göğüste ağrılar meydana gelebilir.
  • Panik atak geçiren kişilerde genellikle rastlanan belirtiler arasında ise baş dönmesi bulunmaktadır.
  • Panik atak belirtilerinden bir diğeri ise vücudun herhangi bir bölgesinde gerçekleşen karıncalanma ve uyuşmalar dır.
  • Son olarak ise panik atak belirtileri arasında korku gelmektedir. Panik atak geçiren kişilerde genellikle çeşitli nedenlerden ötürü bazı korkuların bulunduğu ön plana çıkmaktadır.

Panik atak rahatsızlığının birçok belirtileri bulunmaktadır. Yukarıda bahsedilen belirtiler panik atak geçiren kişilerin ortak yaşadığı belirtiler olarak karşımıza çıkmaktadır. Panik atak rahatsızlığının diğer belirtileri ise şöyledir ;

  • Karın bölgesinde ağrı ve sancı , mide bölgesinde yaşanan sıkıntılar ve bulantı
  • Ateş basması sonrası üşüme , ürperiş
  • Titreme

Yukarıda bahsettiğimiz panik atak belirtilerinin ilk olarak neden kaynaklandığı araştırılmalıdır. Çünkü her ateş basması , titreme , göğüs sıkışması , göğüs ağrısı gibi belirtiler panik atak hastalığının teşhisini koyma konusunda kesinlik vermez. Bu belirtiler vücudumuzdaki başka hastalıklar nedeniylede ortaya çıkabilir. Bu nedenle mutlaka belirtilerin nedeni ortaya çıkarılarak hareket edilmelidir. Bunun için profesyonel bir tedavi uygulanmalıdır. Panik atak hastalığı üzerinde durulmadığı takdirde geçirilen nöbetlerin sıklığının artması ve nöbetlerin daha uzun sürmesi sonucunda ‘ Panik Bozukluğu ‘ denilen daha ciddi bir soruna neden olmaktadır.

Panik atak rahatsızlığı yaşayanların mutlaka dikkat etmesi gereken hususlar bulunmaktadır. Bu hususlara dikkat etmediği takdirde panik atak rahatsızlığının sıklığı artacaktır.

Panik atak rahatsızlığı olanların dikkat etmesi gereken hususlar ise şöyledir;

  • Sigara , alkol ve içerisinde kafein bulunan içecek ve yiyecek tüketmeyiniz.
  • Panik atak rahatsızlığının düşmanı stres , kaygı ve endişedir. Hayatınızdan olabildiğince stresi , kaygıyı ve endişeyi çıkarmayı çalışın. Stressiz, kaygısız ve endişesiz bir hayat panik atak rahatsızlığının ortaya çıkmasına engel olacaktır.
  • Her besinden gerektiği vitamini almalısınız. Vitamin eksikliği panik atak rahatsızlığına neden olabilmektedir.

Panik atak nöbetinin geçirildiği esnasında neler yapılmalıdır?
Panik atak hastalığı bulunan kişi panik atak geçirdiği esnada oldukça dikkatli ve özenli davranmalıyız. İlk olarak panik atak nöbeti geçiriyorsanız mutlaka ama mutlaka bir yere oturmalı veya uzanmalıyız. Daha sonra ise panik atak nöbeti sırasında bunun bir nöbet olduğunu düşünmeliyiz. Aklımıza başka hiçbir düşünce getirmeden doğru bir nefes koordinasyonu sağlamalıyız. Aklımızdan bunun bir nöbet olduğunu ve kısa bir süre zarfı içerisinde geçeceğini düşünmeliyiz. Olabildiğince sakin davranmalıyız. Bu şekilde hareket ederseniz panik atak nöbetiniz eskisine nazaran bir nebze daha kontrol elinizde ve olumlu bir şekilde geçecektir.

Panik atak rahatsızlığını tetikleyen bazı sağlıksal sorunlarda bulunmaktadır. Aşağıda belirteceğimiz bu sağlık sorunları panik atak hastalığını tetikleyecek nitelikte olup mutlaka dikkate alınması gereken sorunlardır.

Panik atağı tetikleyen rahatsızlıklar ise şöyledir ;

  • Tiroid bezindeki sorunlar
  • Akciğer ve kalpte olan rahatsızlıklar
  • Sara hastalığı
  • Adrenalin seviyesinin yükselmesi
  • Kan eksikliği , kan şekerinin yükselmesi
  • Temiz havanın bulunmadığı ortamlar ve rahat nefes alamama

Yorum yapın