Yanlış İğne Vurulması Belirtileri

Ahmet

Updated on:

Bu yazımızda “yanlış iğne belirtilerinden” bahsedeceğiz. İğne tedavisi bazı hastalıklarda daha hızlı çözüm elde etmek için ya da hastalığı engellemek amacı ile kullanılan bir yöntemdir. Herhangi bir cerrahi müdahale gerektirmeden kişinin deri altına iğnenin içinde ki sıvı boşaltılarak yapılır.

İğne Nasıl Yapılır: İğne çok acı veren tedavi şekli değildir. İğne yapıldığında ince bir sızı hissi olur. İğne kişiye yapılmadan önce ampul denilen cam şişelerde ki ilaç iğne haznesine çekilir. Bu çekilen sıvı başka bir toz ile de karıştırılarak da uygulanabilir. İğne yapılırken en önemli dikkat gerektiren husus iğnenin temiz ve kullanılmamış olmasıdır. Tekrar tekrar kullanılan iğneler ve temiz olmayan iğne türleri kişilere hastalık bulaştırabilir.

İğnenin sinire denk gelmesi nasıl anlaşılır?
İğnelerden hastalar enfeksiyon kapabilirler. İğne yapılırken en önemli şey ise sinirden uzak bir noktaya yapılmasıdır. Sinirlerin az olduğu bölge genellikle kalça kısmı olduğu için iğnede kalça tercih edilir. İğneler sinire denk gelir ise hem hastanın canı çok yanacaktır hem de sinirler zarar görecektir. İğnenin vurulduğu yerde sinir bulunuyorsa yani iğne sinire denk gelmiş ise bu bölgede şiddetli bir ağrı ve uyuşma meydana gelecektir.

Siyatik sinir yanlış iğne: Eğer ki iğne gayet doğru yapılmış ise uyuşma kısa sürede geçecektir. İğne vurdurma işlemi bilinçli ve uzman kişiler tarafından yapılmalıdır. Bilinçsiz kişilerce yapılan iğneler sinire denk gelebilir ve kişinin sağlığı tehlikeye girebilir. Sinire denk gelmiş olan iğneler şiddetli ağrı ve uyuşmaya sebebiyet verecektir. Bu uyuşmalar bacak ve kalça bölgesinde oluşur genellikle. Birçok hasta yanlış uygulanan iğne nedeni ile sakat kalmıştır. Bacakta siyatik sinir bulunduğundan, iğnenin bu sinire dek gelmesi sorun oluşturabilir.

Siyatik dediğimiz sinir bacaktan ayak topuklarına kadar uzanır. Siyatik sinirlerine iğne enjekte edilir ise bacaklarda ve kalça da sakatlanmalar yaşanır. Zaten iğneye bağlı sakatlanmaların birçok nedeni siyatiğe yapılan iğnelerdir. Siyatik sinirlerine denk gelmiş olan iğne ile hastanın bacak ve kalça kısmında kısmi hareketsizlik oluşur. Bu tür durumlarda anında doktora başvurulmalıdır. Yanlış yapılmış iğnelerde ağrılar kalça kısmından bele doğru yayılma gösterir. Ağrı sinire geldiği için sinir ağlarını bir yol şeklinde izleyecektir.

Yanlış İğne Vurulması Belirtileri
Yanlış iğne vurulan hastalarda genellikle iğne ucu sinire denk gelmiştir ve iğnenin içinde ki sıvı sinirlere enjekte edilmiştir. Sinirler iğneden kaynaklı zarar görecektir ve kişinin sağlığını olumsuz etkileyecektir. Hasta yanlış iğne yapılması ile birlikte sinirlerinin etkisini kaybetmeye başlar. Kalça, bacak, bel ve ayak kısmına kadar yayılan bir hissizleşme hissi oluşur. Hareket yetisi zayıflar ve şiddetli bir ağrı hissedilir.

Bacaktan Vurulan Yanlış İğne Belirtileri
İğne tedavisinin uygulanmasının en önemli sebebi daha hızlı sonuç vermesinden kaynaklanır. İğne hastalıklarda birçok alanda kullanılmaktadır. Kişilere bağışıklık kazandırmak için yapılan aşılarda, grip ve enfeksiyon geçirilen hastalıklarda kullanıldığı gibi ameliyat öncesinde de kullanılmaktadır. Ameliyattan önce hastanın bölgesel ya da komple uyuşturulmasında uygulanır. Bu yöntem ile hastanın acı çekmesi engellenmiş olacaktır. İğne yapılmadan önce kullanılacak olan ilaç sıvıları da önemlidir. Bu ilaçların tarihinin geçmemiş olması, hastaya alerjik reaksiyon vermeyecek olması gerekmektedir. Eğer ki hastanın yapılacak olan ilaca karşı alerjisi bulunuyor ise bunun önceden bilinmesi gerekir.

İğnenin temiz olması da diğer önemli bir sorundur. İğneler temiz olmaz ise hasta tetanos olabilir, herhangi bir bulaşıcı hastalığa yakalanabilir. Bunun dışında da iğnenin yanlış bölgeye yani sinirin olduğu bir noktaya yapılacağı durumlarda sakatlanmalar yaşanabilir. Özellikle bacak bölgesine yapılan yanlış iğneler daha ciddidir. Bacak bölgesinin tehlikeli olmasının nedeni kalça kısmında en büyük sinirin bulunmasıdır. Siyatik olarak bilinen şey en büyük sinir dokusudur.

Bacaktan iğne sonrası ağrı: Bacağa yapılmış olan yanlış iğnelerde şiddetli ağrı ve şiddetli bir uyuşma yaşanması söz konusudur. Bu uyuşma ve ağrı uzun zaman devam ediyor ise sinirlerinizin zarar görmüş olması yüksek bir olasılıktır. Eğer ki bacaklarınızda kuvvet kaybı yaşanıyor ise sinirlerin duyuları etkilenmiş demektir. Bu noktada yapılması gereken en acil şey bir doktora gözükmektir.

Kalçadan iğne sonrası bacak ağrısı; Eğer ağrı çok şiddetli değilse bir süre sonra geçecektir. Ancak bacakta oluşan sinir zedelenmesi sebebiyle acı oluşuyorsa, bacakta düşme oluyorsa ve ayak parmaklarında hissizlik, hareket ettirememe gibi durumlar varsa durum ciddi olabilir. Bu durumlarda hatalı enjeksiyon yapılmıştır ve mutlaka bir doktora görünmeniz gerekmektedir.

Kalçadan iğne ağrısı nasıl geçer?
Bazı durumlarda iğne ağrıları 2 saate kadar sürebilir. Ağrının geçmesi için genelde doktorlar yürümemizi tavsiye ederler. İğne yapılan yerde şişlik oluşmuşsa üzerine havlu koymak iyi gelebilir.

Dişe Yapılan İğnenin Sinire Denk Gelmesi: Kusma, bacaklarda his kaybı gibi durumlar en belirgin belirtilerdir. Siyatik sinir zedelenmesi durumunda 30 seansa kadar fizik tedavi süreci uygulanabilir. Bu konu hakkında sorun yaşayan bir hastanın engelliler.biz ismindeki forum sitesine yazdığı mesajları okumak isterseniz buraya tıklayabilirsiniz.

Kalçaya Vurulan Yanlış İğne Belirtileri
İğne yapılırken dikkat edilmesi gereken en büyük husus sinirden uzak bir bölgeye yapılmasıdır. Eğer iğne sinire denk gelirse bacak ve kalça kısmında kısmı hareketsizlikler ve ağrılar oluşabilir. Bu durum felce kadar gider. Yapmanız gereken hemen en yakındaki sağlık kuruluşuna durumu bildirmeniz.

Durum yukarıda anlattığımız gibi ciddiyse ve felç geçirme vakası yaşanıyorsa hastanın operasyon geçirmesi gerekebilir ve fizik tedavi görmesi gerekebilir. Bu durumdan dolayı yetkisiz kişilere iğne yaptırmaktan sakınmalıyız.

İğnenin sinire denk gelmesi nasıl anlaşılır?
Yukarıda da belirttiğimiz gibi, iğnenin sinire denk gelmesi durumunda yüksek bir ağrı ve yürüyememe durumu yaşanır. Geçici ağrılarda herhangi bir sorun olmaz. Bazı kişiler çok hassas oldukları için iğne sonrası oluşan ağrıları takıntı haline getirebilirler. Eğer ağrının şiddeti çok yüksekse ve bacağınızda uyuşmalar oluşuyorsa bir sorun var demektir.

Yanlış İğne Etkisini Ne Zaman Gösterir?
Yanlış vurulmuş olan iğneler etkisini o anda göstermeye başlar. Fakat ilk anda bu ağrı ve uyuşukluğun normal iğnenin etkisi olduğunu düşünebilirsiniz. Fakat iğne yapılan bölge yavaş yavaş soğumaya başladıkça ve sinirlerde ki etki yayılmaya başladıkça ağrı şiddetlenecek ve bacaklarda hareketsizlik yoğunluk göstermeye başlayacaktır.

Uyarı: Eğer yaptırdığınız iğne sonrasında yüksek derecede ağrı, bacaklarda ya da ayaklarda hissizlik hissediyorsanız doktorunuza başvurunuz. Sitemizde yayınlanan bu makale internet üzerinde paylaşılan farklı materyallerden toplanarak yayınlanmıştır. Sitemizde paylaştığımız bu bilgiler doktor tavsiyesi niteliği taşımaz, daha fazla bilgi için lütfen kullanım kurallarımızı inceleyiniz.

“Yanlış İğne Vurulması Belirtileri” üzerine 16 yorum

  1. Kücüklugümde 7-8nli yaşlarda bunu penadornyüzünden yasadim üst bacaktan vuruluyorfum şuan sakatım ve kimse tedavi edemiyor. Söyleyecek tek bir sözüm yok eğer bir doktor okuyorsa ulaşsın 05380261014

    Cevapla
  2. Bn bi yıl önce iğne oldum
    Ve sinire geldiği düşüncesndeym doktora gittim çok etkili olduğu için denildi şuan bir yıl geçti fakat bu günlerde enjeksyon yerinde ve bacakta uyuşma çekilme hissediyorum bu mümkünmü bir yıl sora sakatkanma söz konusu olabilirmi

    Cevapla
    • Hayır eğer sinire denk gelseydi aynı gün ilk 8 saat içerisinde etkisi gösterirdi. Yani siz şu an Allah korusun felçli olacaktınız ve yürüyemiyor olacaktınız. Korkmayın 1 yıl sonra asla öyle bir şey olmaz dediğim gibi yanlış iğne vurulması anında etki eder.

      Cevapla
  3. niçin kalçadan vurdurmadınzda üst bacaktan vurdurdunuz anlamadım küçükken çok iğne vuruldum üstelik o eski kaynatılarak vurulan iğnelerden vuran kişide askerde öğrenmiş sıhhıye eri idi hatta hastahanede hemşirelerin vurduğu iğnenin izleri vardır kalçamda hala Rabbim sizlere tez elden şifalar versin kardeşim

    Cevapla
  4. iğneyi soktu hemşire daha çıkarmadan regl oldum . bunun nedeni nedir. yani zamanlamaya bak arkadaş şans demek istemiyorum. iğnenin acısıyla kastığım için mi oldu bilmiyorum. ciddi birşey olmaz umarım. sağ bacağımda çok acayip bi ağrı var… cobalex kullandığım ilaç. fikri olan doktor var mı ?

    Cevapla
  5. Ya lütfen biri bir şey söylesin okulda aşı olduk ve kolum fena halde 4 gündür ağrıyor doktora sordum kemiğe denk gelmiş olabilir dedi fakat sizin yazdığınız gibi sol kolum kansız gibi soğuk ve oynattığım anda çok ağrıyor ne yapmam gerekiyor acilll?!!

    Cevapla
  6. Bursadan nevzat Öksüz grip oldum ağrıları var diye bursa aytenbozkaya hastanesinde muayene oldum diktoron iğnesi yaptılar ve kalcadan uyuşukluk yaptı gittikçe ağrılar artmaya başladı ve su anda ağrıdıduramaz hale geldim ne yapmaliyim

    Cevapla
  7. Kizima bacağından iğne oldu biraz şişlik ve hafif morluk var ağrı yok diyor rahat yürüyor ama korkuyorum bisey olmaz dimi yardımcı olurmusunuz

    Cevapla
    • İğne vurulmalarında şişlik olabilir Fadime hanım. Bu yazdığımız makaleler internet üzerinden aldığımız bilgiler doğrultusunda sizlere sunuluyor. Sağlık alanında herhangi bir yetkimiz bulunmuyor, bu yüzden bu gibi sorulara kesin cevap veremiyoruz. Doktorunuza başvurmanızı öneriyoruz.

      Cevapla
  8. 29 kasım 2018 Kapalı safra kesesi ameliyatı oldum. Ameliyattan çıkınca her şey normal. Hatalı ağrı kesici enjeksiyon yapıldı kalçadan sol bacağım tutmuyor ağrı yanma ve karıncalanma var. Her şey normal hiç bir rahatsızlığım çıkmadı. 1 Ay sonra çekilen EMG sonucu siyatik sinirinde 18 cm hasar oluşmuş. Gitmediğim doktor kalmadı.Sonunda da 5 seans fizik tedavi uygulanarak kırmızı terebant la evde çalış denildi. 18×10=180 günde geçer deniliyor. Ağrı kesici sinir onarıcı haplar ve B12 vitamini kullanıyorum 46 gündür ağrılar devam ediyor uyuyamıyorum. Yürüyorum ama topallıyorum. BAŞINA BÖYLE BİR ŞEY GELEN LÜTFEN BENİ LÜTFEN 0 532 715 4319 nolu telefondan arasın. Teşekkürler. Muğla’dan Şükrü KURUOĞLU

    Cevapla

Yorum yapın