Over Kisti Belirtileri

Ahmet

Over dediğimiz şey aslında yumurtalıktır. Over kisti de yumurtalık kisti anlamına gelmektedir. Yumurtalık kistleri bazı durumlarda belirti göstermeden kendiliğinden kaybolabilirler. Bazı kistlerde ise kanama ya da patlama söz konusu olabilir. Over kistleri hatanın cinsel ilişki sırasında ağrı duymasına ve regl dönemlerinde şiddetli ağrılar yaşamasına neden olur.

Over kistleri iyi huylu ya da kötü huylu olarak ikiye ayrılmaktadır. En çok iyi huylu yani selim kistler görülür. Yumurtalık kistlerinin oluşması çok şiddetli belirtiler göstermez. Hatta çok büyümediği durumlarda kişiyi rahatsız bile etmeyebilir. Bazı kişilerde rutin kontroller sırasında ortaya çıkabilir. Yumurtalık kistleri eğer ki 25 cm büyük bir hal almış ise karın bölgesinde şişme gösterebilir.

Over Kisti Nedir?
Over kisti doğurganlık döneminde ki kadınlarda oldukça sık görülür. Kistler tespit edildikten sonra belli bir süre kontrol altında tutulur bunun nedeni ise kistlerin çoğunlukla iyi huylu olmaları ve kendiliğinden kaybolmalarıdır. Genellikle kistlerde belirti görülmez ve kendiliğinden iyileşmesine çok sık rastlanır. Kistlerin bulunduğu bölgelerde kanama yaşanabilir, kist patlayabilir. Karın ağrısına, regli döneminde ağrılara ya da cinsel ilişkide ağrı oluşmasına neden olabilir.

Kistler fazla adet kanamalarına neden olabilmektedir. Bazı durumlarda kistler iyi huylu da olsa artış gösterebilir. Bunun için çeşitli tedavi süreçleri uygulanır. Kistler kadının adet döngüsünü düzensizleştirebilir. Bazı durumlarda bu kistler hamileliğe engel olacak bir hal alabilir. Kistlerin iyi huylu olması tedavi gerektirmediği anlamına gelmez. Kontrol edilmelidir eğer kendiliğinden geçmiyor ise ilaç tedavisine başlanmalıdır. Hala iyileşme göstermiyor ise hasta o zaman cerrahi bir operasyona alınabilir.

Over Kisti Belirtileri
Over kistlerinin en belirgin özellikleri adet döngüsünde düzensizliğe neden olmasıdır. En çok zaten bu sorun yaşanır ve hastalarda bu belirti ile doktora başvururlar. Karın bölgesinde şişlik yaşanır bu durum da daha çok hastanın kistinin ebadının çok büyük olmasından kaynaklanır. Karın ve kasık ağrıları, sindirim sistemi sorunları ve hormon bozukluklarına neden olabilir. Over kisti olan hastalar çok sık tuvalete çıkabilirler. Bazı iyi huylu kistler tedavi edilmez ise kötü huylu bir kiste dönüşebilir. Bazı kistler kanser olabilir ve yaş arttıkça yumurtalık kanseri olma riski de artış gösterir. Kistler zararsız diye bu durumu önemsememeniz büyük bir yanlıştır. Yumurtalık kanseri olma riski de oldukça dikkat edilmelidir. Eğer ki hasta yumurtalık kanseri ise karın büyümesi ve şişmesi, iştah kaybı, geçmeyen mide bulantıları ve kasık ağrıları ve adet düzensizliği kendisini göstermeye başlar.

Over Kisti Ameliyatı Nasıl Olur?
Over kistinin iyileşmemesi durumunda ameliyat edilmesi gerekmektedir. Genellikle bu ameliyat over kistinin olduğu bölgeye kesik yolu ile ulaşılarak yapılır. Bu sezaryen ameliyatı gibi uygulanır. Genellikle açılacak kesikler yan bölgelerden ve 8 cm büyüklüğündedir. Eğer ki over kisti çok büyük boyutlarda ise o zaman karın ortasından da bir kesi atılması gerekebilir.

Bu yapılan işlem açık ameliyattır. Bunun dışında bir ameliyat türü ise laparoskopik yöntemdir. Bu kapalı yapılan bir ameliyattır. Ameliyatlar sırasında genel anestezi ya da kısmi anestezi yapılabilir. Loporoskopik yöntem ile göbek bölgelerinden delikler açılarak yapılır. Bu operasyonda kesik lekeleri olmaz daha çok deliklerin olduğu bölgeler belli olmaktadır. Kapalı ameliyatta kesinlikle genel anestezi uygulanır.

Over Kisti Ameliyatı Sonrası
Over kisti ya da yumurtalık kisti ameliyatı açık operasyon ile gerçekleştirilmiş ise ameliyattan sonra bir iki gün hastanede kalması uygun görülür. Fakat kapalı ameliyat gerçekleştirilmiş ise yani laparoskopik bir yöntem uygulanmış ise hasta ameliyattan sonra kısa sürede hastaneden çıkartılabilir. Kapalı yöntemle yapılacak olan ameliyat sonrasında hasta rahat bir yaşam sürebilir. Kesik ve ameliyat ağrıları olmaz. Eğer ki çalışıyor ise ufak bir istirahat sonrasında işe başlaması önerilir. Fakat açık ameliyat olan hastalarda iyileşme süreci uzundur. Açık ameliyatta kesik ağrıları vardır. Bunun yanında hareket ettikçe ağrı oluşabilir. Bu nedenle bir süre hareket ederken zorlanabilir. İyileşme süresi de daha uzundur. Bir hafta içinde hareket etmeye başlamada uzun bir istirahat dönemi bulunmaktadır.

Over Kisti Hamileliğe Engel mi?
Over kisti olan hastaların hamile kalmaması söz konusu değildir. Fakat bu kistler hormon bozukluklarına neden olabilir bunun için hormon tedavisi uygulanmalıdır. Tedavi sonrasında hasta rahatlıkla hamile kalabilir. Kistler hormonları etkiler ve adet döngülerini bozabilir bu nedenden dolayı hamile kalmak zorlaşabilir.

Over Kisti Tedavisi
Over kisti belirti vermeyebilir. Bu durumda doktor birkaç ay izlemede kalır. Çünkü çoğu kist kendiliğinden geçer. Kist belirti veriyor ise hormon tedavisine başlanabilir ya da ameliyat gerekebilir. Tedavi sürecinde kistin büyüklüğü ve türü, kişinin yaşı, şikâyetler ve çocuk sahibi olma isteğinize göre değişiklik gösterir.

Over kisti hormon tedavisinde genelde doğum kontrol hapları önerilmektedir. Doğum kontrol hapının işlevi yumurtlamayı durdurmasıdır. Yumurtalık kesesinin de gelişimi bu sayede duru ve kist oluşumuna engel olmasındandır. Doğum kontrol hapları her kadın için uygun olan ve kullanılabilecek bir ilaçtır.

Genç dönemlerde kullanılması çok önerilmese de over kisti durumunda kullanılmalıdır. Yumurtalık kistleri iyileşme göstermemiş ise ve küçülme göstermiyor ise hastanın ameliyat edilmesi gerekmektedir. Doktor kisti almak için ameliyat önermesi durumun ciddiyeti ile alakalı değildir. Sadece bölgede ki kistin alınması gerektiğindendir. Doktorunuz sizin için gerekli olan tedavi sürecine karar verecektir. İlk olarak ilaç tedavisi önerimesine rağmen ameliyat yöntemi de uygulanabilir. Bazı hastalarda sadece kist alınırken bazı hastalarda kistlerin yoğunluğundan doğayı yumurtalıklar alınabilir.

Yorum yapın