Larenjit Belirtileri

Ahmet

Larenjit ses tellerinde ve boğaz yolunda meydana gelen bir iltihaplanma türüdür. Hastalığın önlenmesi için ufak bir antibiyotik tedavisi ve bol sıvı tüketimi ile iyileşebilir. Larenjit bakteri, virüs ya da mantarlar yolu ile bulaşmaktadır. Antihistaminikler, boğaz reflüsü, alerjik bulgular, sigara kullanımı ve tüberküloz neden olmaktadır. Larenjit hasarlarında boğaz ağrısı görülür, birkaç gün sürecek ses kısıklığı, öksürme, boğaz kuruluğu ve ateşte görülebilir. Bunun dışında soğuk algınlığı ve ya grip gibi hastalıkların belirtisi geçmesine rağmen ses kısıklığı kendisini tekrarlıyor ise bu larenjit hastalığının belirtileridir.

Larenjit Nedir?
Larenjit, gırtlak bölgesinin iltihaplanması ile ortaya çıkmaktadır. Özellikle kalabalık ortamlarda çok bulunan kimselerde ya da sesini fazla yoran bireylerde daha sık görülmektedir. Üst solunum yollarında yaşanan iltihaplanması genellikle buna meyilli olan mevsimlerde daha sık rastlanılır. En çok geçiş mevsimlerinde bu sorun daha yoğun olur. Larenjit akut ya da kronik akut boğaz ağrısı ya da öksürük gibi klasik solunum yolu iltihaplanması şikayetleri ile kendisini göstermektedir.

Larenjit Belirtileri
Larenjit belirtileri sıklıkla öksürük, ses kısılması, ses tonunda çatallaşma, kısa süreli ses kaybı, boğaz ağrıları ve burun akıntısı şeklinde belirtiler gösterir. Larenjit hastalığı bunun dışında da çeşitli belirtiler gösterebilir. Üst solunum yolu enfeksiyonlarında vücut kırgınlığı, hafif yorgunluk, ateşlenme, boyunda lenf bezlerinde şişmeler seyredebilir. Küçük çocuklarda larenjit biraz daha fazla belirti gösterebilir. Boğaz ağrıları daha yoğun, ateşlenme biraz daha uzun sürebilir. Çocuklarda nefes darlığı problemi de yaşanabilir. Larenjit hastalarında yoğun bir öksürme söz konusu ise ağızdan kal geldiği de nadiren görülmektedir. Boğazda yutkunma zorluğu, yutkunurken batma hissi, boğazlarda kuruluk da kişiden kişiye farklılık gösterebilen diğer belirtiler arasındadır.

Larenjit Nedenleri
Larenjit enfeksiyonları virüslerin neden olduğu bir iltihaplı hastalıktır. Genelde üst solunum yolunda yer eden yabancı maddeler yolu ile bulaşmaktadır. Nadiren de olsa mantarlar ya da bakteriler de sebep olabilmektedir. Enfeksiyonlara bağlı gelişme gösteren larenjit reflü hastalığı ile bağlantılıdır. Astım hastalarının sprey ilaçlar, sigara tüketimi, alkol tüketimi ve madde kullanılması gibi nedenler ses tellerini tahriş ettiği i.in larenjit oluşmasını tetikleyebilir. Bunların dışında ki diğer bir neden ise aşırı öksürük ve anestezi de kullanılan entübasyon tüplerinin oluşturabileceği larenjitlerdir. Diğer bir neden ise hastalığın kronik bir hal almasıdır.

Larenjit ve Farenjit Arasındaki Fark Nedir?
Faranjit dediğimiz hastalık küçük dilin arkasında ve bademciklerde enfeksiyon oluşması ile meydana gelir. Bakteri ve virüslerin başka neden olduğu bilinmektedir. Larenjit ise gırtlak, boğaz ve ses tellerinde yer eden bakterilerden kaynaklı iltihaplı bir hastalıktır. İki hastalıkta üst solunum yolu hastalığına ait olmasına rağmen hastalığın bölgesi ile alakalı farklılık söz konusudur.

Larenjit Tedavisinde Kullanılan İlaçlar
Larenjit hastaları için antibiyotik tedavisi uygulanır. Bunun dışında alerjen nedenler ile alakalı antihistaminik türü ilaçlar da önerilebilir.

Larenjit Bulaşıcı Mıdır?
Larenjit hangi bölgede yer etmiş ise ona göre bulaşıcılık taşımaktadır. Eğer ki boğazlarda ve gırtlak bölgesinde oluşan bir iltihaplanma söz konusu ise solunum yolu ile bulaşıcılık taşımaktadır. Fakat bu enfeksiyon ses tellerinde yer etmiş ise bulaşıcılık taşıyan bir hastalık değildir.

Larenjit Bitkisel Tedavisi
Larenjit hastalarının elma sirkesi tüketmeleri önerilebilir. Çünkü elma sirkesi bakteri öldürme özelliğine sahiptir. Bir bardak suyun içerisine bir miktar elma sirkesi ve bal karıştırılarak gün de birkaç kez tüketilebilir. Bunun dışında elma sirkesi sade halde de uygulanabilir. Bu da gargara yapılarak ağız bölgesinde ki bakterileri öldürmek için kullanılmasıdır. Bir diğer doğal yöntem ise soğan kürüdür. Bir litre kadar suyun içerisine bir kaç adet soğan eklenerek kaynatılır. Bu kaynatılan su şurup halini alana kadar bekletilir. Karışım şurup kıvamını aldıktan sonra sıcak şekilde birkaç kaşık içilebileceği gibi bunun dışında içine bal ve limon eklenerek çorba gibi de tüketilebilir. Diğer ve son öneri ise zencefildir. Bir tencere kadar suya dilimlenen zencefil kökleri eklenir. Bu su bir süre kaynatılır. Ardından sıvı süzülerek soğumaya bırakılır. Bu karışımı gün içerisinde 6 kez tüketebilirsiniz. Ballı zencefil çayı da tüketilebilir. Bal boğazları yumuşatırken karışım ses tellerinin yumuşamasına yardımcı olacaktır.

Larenjit Tedavisi
Larenjit tedavisinde çoğunlukla gırtlağı yumuşatacak ve nemlendirecek tedaviler uygulanır. Bunların yanında iltihap giderci tedaviler de uygulanabilir. Genellikle tercih edilmesi önerilen tedavi gırtlağı yumuşatacak olan buhar tedavisidir.

Mentol ya da okaliptüs özü eklenir ise daha etkili olabilir. Bunun dışında larenjit günlük sıvı tüketimi ihtiyacı olan bir hastalıktır. Hem iltihabın sökülmesinde hem boğazların kuruluğunun giderilmesinde etkilidir. Eğer ki uzun süreli bir larenjit yaşamışsanız ve ses telleriniz zarar görmüş ise bunun için ses teli terapileri yaptırabilirsiniz. Ihlamur, ada çayı, bal ya da papatya çayı gibi boğazları yumuşatacak bitkisel çaylara da yer verebilirsiniz. Bazı durumlarda larenjit balgam oluşumuna neden olmaktadır. Bu tür durumlarda balgam söktürücü ilaçlar kullanmakta oldukça yaralıdır.

Yorum yapın