Mide Kanaması Belirtileri

admin

Mide kanaması oldukça sık rastlanılan ve müdahale edilmezse ölümcül sonuçlanabilen bir durumdur. Yaklaşık olarak mide ülseri olan kişilerin yarısı mide kanaması geçirme tehlikesi altındadır. Dolayısıyla kişilerin oldukça dikkatli davranması gerekmektedir. Uzun süreli mide ülseri hastaları mide kanamasının olması ihtimaline karşı mutlaka bilgilendirilmelidir. Hızlı ve fazla olan kanamalar mide kanamasının sonuçları olabilmektedir.  Kişilerde birden oluşan göz kararmaları, baş dönmeleri, yorgunluk, bitkinlik, aniden gelişen bayılmalar mide kanamasının diğer habercileri olmaktadır.  Mide kanaması ilk başta kendini diğer hastalıklara benzer olarak da gösterebileceği de bilinmelidir. Eğer kişide kanama fazla olabileceği gibi az miktarda da olabilmektedir. Bu ise tamamıyla kişiye ve bünyeye bağlı olarak gelişmektedir. Yaş, kilo gibi fiziksel faktörler de mide kanamasının oluşma oranını etkileyen faktörlerdir.

Kişide kusma kanlı şekilde oluyorsa bu da mide kanamasının bir diğer belirtisi olabilmektedir. Aynı zamanda kahverengi  renginde kusma da mide kanamasının belirtisidir. Fazla kan kaybı ile dışkıda siyahlaşma da gözlemlenebilmektedir. Dışkının kontrol edilmesi de teşhis de kullanılabilmektedir. Mide kanamasının belirtilerinin yanı sıra tetikleyici durumların da kontrol altına alınması oldukça önemli olmaktadır. Bunların yanında ilaçların içerikleri önem taşımaktadır. Özellikle kortizon, kanı sulandırıcı( aspirin vs) ilaçlar kullanması mide kanamasının olasılığını artırmakl beraber aynı zamanda mide kanaması olan hastanın durumunu da ağırlaştırabilmektedir. Aynı zamanda fazla asitli yiyeceklerin ve içeceklerin kullanılması da mide kanaması olasılığını artıran diğer sebepler arasındadır. Kişinin stresten, sigara ve alkolden de uzak durması önerilmektedir. Dolayısıyla kişinin yaşam şartları da mide kanaması riskini artıran ya da sebepler arasındadır. Aynı zamanda kişinin yaşı da mide kanaması riskini artıran ya da azaltan sebepler arasında yer almaktadır.

Mide Kanaması Nedenleri ?
Sindirim sistemi organlarımızdan olan midenin kanamasında  stresten mide ülserine kadar bir çok faktor  rol oyanamaktadır.Ülser ve gastrit mide kanaması nedenlerinin başında gelmektedir.Gastrit tem ide mukozası delinmez, kanamaya neden olacak kadar midede yara bulunur , mide ülserinde ise mide mukozası tahriş olarak , bu tahriş alanı büyüyerek mide damarı delinerek kanamaya sebebiyet verir. Alkol kullanımı, stress ve asırı Baharat tüketimide mide kanamasına neden olabilmektedir.Bunların yanı sıra kan sulandırıcı ilaçlar , aspirin , romatizmal ilaçlar , mide tümorü , mide kanseri , mide polipleri , damarsal problemler bağırsak tümörleride kanama yapar.

Kişilerde beslenme problemlerinin olması da mide kanaması ihtimalini de artıran sebepler arasında yer almaktadır. Mide kanaması diğer hastalıklara da bağlı olarak gelişebilecek bir durumdur ve bu yüzden başka hastalığı olan kişilerin mide kanamasına karşı daha fazla bilinçli olması gerekmektedir. Yemek borusunda oluşan problemler de mide kanamasının oluşmasına sebep olabilmektedir. Tümörlerin yemek borusunda oluşma ihtimali de mide kanaması ihtimalini artıran sebepler arasında yer almaktadır. Mide kanaması başka hastalıklardan oluşabildiği gibi başka hastalıkların oluşmasına da sebebiyet verebilmektedir.

Mide Kanamasının Belirtileri ?
Mide kanaması belirtileri kişiden kişiye değişkenlik gösterebilmektedir.Ani ve şiddetli kanama görülebileceği gibi , süreklilik göstermeyen şekilde de görülebilir. Mide kanamasının en yaygın görülen belirtilerinden biri dışkıda katrana benzeyen koyu renk görülmesidir. Kan kusma halsizlik baş dönmesi kanamanın şiddetli olduğunu gösterir. En önemli belirtileri göz kararması , baş dönmesi halsizlik ve bayılmadır. Mide kanaması oldukça fazla kan kaybına sebep olduğu için cilt renginde de değişimlerin gözlemlenmesi normal olmaktadır. Aynı zamanda kişinin fiziksel hareketlerinde de kısıtlama oluşabilmektedir. Kişide kan renginde kusmanın oluşması da muhtemel olmaktadır. Kusmanın rengi kahverengi de olabilmektedir.

Mide Kanaması Nasıl Anlaşılır?
Mide kanamalarının belirtileri başka hastalıklarla da benzer olduğu için oldukça dikkatli olunması gerekmektedir. Genel olarak nasıl anlayabiliriz dediğimizde ise ; kişide mide ağrısı olması, kusmanın renginin açık kırmızı olması, dışkının koyu renkli olması gerçekleşiyorsa , kontrole gidilmesi şart olmaktadır. Aynı zamanda bu belirtilerin arkasında başka problemlerin de oluşduğu düşünülerek tedbir alınması ise esastır. İlk belirtilerde hastaneye başvurulması şarttır.

Mide kanamasının oluşmasını aspirin tarzı kan sulandırıcı ilaçlar artırmaktadır ; bunun için ağrı kesici alınımı da durdurulmalıdır. Aynı zamanda beslenme konusuna da dikkat edilmesi gerekmektedir. Dolayısıyla süt gibi mide direkt olarak etkileyen ürünlerin yenilip, içilmemesi gerekmektedir. Kişinin kendi tedavi yöntemleriyle değil, doktorun önerdiği tedavi yöntemleriyle tedavi olması gerekmektedir. Kişilerin İç Hastalıkları ve Gastroenterolojiye gitmeleri gerekmektedir.

Kişilerde mide kanamasına neden olan kırmızı çizgili nedenlerin arasında ülser ve sirozdan kaynaklanan nedenler bulunmaktadır. Mide kanamasının oluştuğu diğer yerler ise yemek borusu ve on iki parmak bağırsağı olabilmektedir. Dolayısıyla mide kanalında oluşan bir yara  veya hasar da mide kanamasının nedeni olabilmektedir. Bunun anlaşılması ve netliğe kavuşması için ise mutlaka uzman bir doktorun kontrolü gerekmektedir. Kişide düşük tansiyon ve fazla kalp ritminin olması da mide kanamasının işaretleri arasında yer almaktadır. Hastanın genel durumunda olan bu değişimler ise bir süre sonar tedaviyle düzeltilmeye çalışılmaktadır. Kan nakli de bir tedavi yöntemi olarak kullanılmaktadır.

Kişiye endoskopinin yapılması ise uygulanan genel testler arasında yer almaktadır. Mide asidinin kontrol altında tutulması da diğer amaçlar arasında yer almaktadır.

Mide Kanaması Nasıl Durdurulur?
Vücudumuzun çok çabuk etkilenebilecek bölümlerinden biri de mide olarak bilinmektedir. Midedeki kanamanın durdurulamamasının sonuçları ise oldukça ağır olmaktır. Midede oluşabilecek kanamaların nedenlerine bağlı olarak iç bölümde ve dış bölümde kanamaların olması muhtemeldir. Eğer midede iç kanama oluşursa , bu durumda kişinin daha çok etkilenmesi de mümkün olmaktadır. Bunun sebebi ise kanamanın anında fark edilememesidir. Dış kanamalar ise daha kısa sürede belirti veren durumlar olmaktadır. Mide kanamasının durdurulması ise oldukça önemlidir ki diğer organlara hasar görmesinin önlenmesini sağlamakta yardımcı olmaktadır. Eğer ülser hastalığı mide duvarına zarar vermiş ise , bu durumda mide kanamasının oluşması muhtemeldir. Eğer alkol kullanımı, aspirin kullanımı fazla ise kanamasının oluşması olasılığı da artmaktadır. Aynı zamanda midede yaralar oluşmuş ise bu durumda da mide kanaması oluşabilmektedir. Dolayısıyla mide kanamasının nedeninin ne olduğunun da araştırılması gerekmektedir.

Mide Kanaması Sonrası Perhiz?
Mide kanaması, bir mide rahatsızlığı olduğu için teşhisi, tedavisi ve sonrası oldukça önemlidir. Beslenme de mide kanaması sonrasında dikkat edilmesi gerekmektedir. Perhiz programının da ona göre düzenlenmesi ise mide kanamasının tekrar oluşumunu önlemek için önemli olmaktadır. Kişinin sıvı tüketiminin kısıtlanması da diyette yer alan önemli maddelerden biri olmaktadır.Aynı zamanda hastaların yemek programında da fazlasıyla kısıtlama yer almaktadır. Kızartma kesinlikle önerilmemektedir. Buğulama, haşlama ve ızgara ise sonraki zamanlarda önerilen yöntemler arasında yer almaktadır. Kişinin bitki ağırlıklı beslenmesi de önerilmektedir. Protein ise onarıcı yapıda olmasından kaynaklı olarak yenilmesi gerekli besinler arasındadır. Bunun sebebi ise midenin iç zarındaki hasarın daha kolay onarılmasının sağlanmasıdır. Ayrıca mide kanamasında alınması gereken besinler arasında kişinin kaynatılmış besinlerden kullanması, bitki posalı olan yiyeceklerden kullanması da gerekmektedir. Bunların yanında çorba ve meyve sularının da kullanılması önerilmektedir. Tereyağın mide kanamasına iyi geldiği de unutulmamalıdır.

Mide Kanaması Kan Değerleri
Mide kanamasının oluştuğu bilinen bir durum ise kişide görülen fazla kanamayla gelen kansızlık oluşumudur. Bu durum kişinin kan değerlerinin değişmesine neden olmaktadır. Bunun düzeltilmesi ise ancak kan yapıcı besinlerde ve kan takviyesiyle mümkün olmaktadır. Kullanılabilecek bir yöntem ise kan değerlerini kontrol altına almak olacaktır. Hemoglabin değerlerinin yükseltilmesi gerekmektedir.

Mide Kanaması Tedavisi
Mide kanamasının teşhisinin konması ve tedavi altına alınması gerekmektedir. Tedavi yöntemleri ise kanamanın nerede olduğuna ve nasıl geliştiğine göre değişmektedir. Eğer başka bir hastalığın sonucunda oluşan bir hastalık ise bu durumda , uygulanan tedavinin değiştirilmesi gerekmektedir. Bu durumda tedavinin dozunun ayarlanması da yapılabilmektedir. Kişinin yaşam standartlarının da değiştirilmesi gerekmektedir. Sigara ve alkol kullanımı var ise bunun durdurulması da tedavi için yapılabilmektedir. Ameliyat da bazı durumlarda seçenek olabilmekte fakat bu tamamen hastalığın seyrine ve neden kaynaklandığına bağlı olmaktadır.

Yorum yapın