Lyme Hastalığı Belirtileri

Ahmet

Lyme hastalığı erken fark edildiği zaman tedavi edilmesi mümkün bir hastalıktır. Fakat erken tedavi edilmediği durumda kronik eklem hastalığına neden olur. Erken evrede mikrobun vücuda girdiği zamanda deride düz, yuvarlak ya da oval şekillerde parlar, kırmızı ve keskin yapılı cilt oluşur. İlk zamanlarda kırmızı ve yuvarlak şekillerde ortaya çıkan ve zaman içinde genişleme gösteren bir belirtidir. Halka şeklinde oluşum gösterir. Bu Lyme hastalığının belirtileri her yüz kişinin 60 tanesinde görülür. Hastalığın ilerleyen dönemlerinde yani mikropların vücuda nüfuz etmesi ile kalp, sinir merkezi ve eklemler hastalıktan etkilenmeye başlar.

Lyme Hastalığı Nedir?
Lyme hastalığının oluşmasına etki eden bakterinin adı Borellia burgdorferidir. Kara bacaklı olarak bilinen ve diğer kene çeşitlerinin bu bakterileri taşıdığı bilinmektedir. Kenelerde Borellia burgdorferi adlı bakteriyi fare ya da buna benzer hayvanları ısırdıkları zaman kaparlar. Bu kenelerin bakteriyi kapmaları sonrasında insanları ısırınca insanlara da Lyme hastalığı bulaşmış olur. Lyme hastalığının üç evresi bulunmaktadır. İlk evresinde hastalık tam olarak vücuda yayılmış durumda değildir. İkinci evrede ise hastalık vücuda yeni yayılmaya başlar. Üçüncü evre de hastalık artık tüm vücuda yayılma göstermiştir.

Lyme hastalığının bazı riskleri bulunur. Lyme hastalığının görülebileceği yerlere dikkat etmek gerekir. Özellikle bahçe işi ile uğraşan, avcılık yapan kişilerde sık görülür. Bunun dışında kene taşımaya meyilli hayvanlarda da görülme riski vardır. Son olarak da uzun yapılı yeşil bitkilerde de bulunmaktadır. Kene insan vücuduna temas edip ısırdıktan sonra ilk 24 saat içerisinde kana mikrop karışmaya başlar. Siyah bacaklı olarak bilinen keneler çok küçük yapıya sahiptir. Bu kenelerin ısırdığı fark edilemeyebilir ya da ısırık izine rastlanamayabilir. Kene tarafından ısırılan her insan Lyme hastalığına yakalanmamaktadır.

Lyme Hastalığı Belirtileri
Lyme hastalarında ilk evrede görülen belirtiler üşümeli titreme, ateşlenme, halsizlik, bağ ağrısı, eklem ağrıları, kas ağrıları ve sertleşmiş boyun yapısı kendisini gösterir. Ayrıca bunun yanında kenenin ısırdığı bölgede şişlikler ve kızarıklıklar oluşabilir. Eğer ki bu ısırık tedavi edilmez ise bir aya kadar bu şişlik inmez. Belirtiler kendisini ara ara gösterebilir. Bu durumda müdahale edilmez ise kalp ya da sinir merkezi zarar görebilir.

Lyme hastalığının ikinci evresinde ise daha fazla belirti kendisini gösterecektir. Çünkü mikrop vücuda yayılmaya başlamıştır. Kızarık bölgede uyuşma ve ağrı oluşur. Yüz kaslarında zayıflama, kalp çarpıntısı yaşanır. Lyme hastalığının üçüncü evresi enfeksiyon gelişiminin olduğu evredir ve tehlikeli bir durumdadır hasta. Kas hareketlerinde bozulmalar, eklemlerde şişlikler, kas zayıflıkları, uyuşukluklar, konuşma ve hafıza sorunları, uyku problemleri ve görme duyusunda zayıflıklar oluşmaya başlar.

Lyme Hastalığı Bulaşıcı Mıdır?
Lyme hastalığında insanlara siyah bacaklı kene tarafından ya da geyik kenesi denilen kenenin ısırması ile bulaşır. Bu keneler oldukça küçük bir yapıya sahip oldukları için fark edilmeyebilir. Lyme hastalığı bulaşıcı değildir. Kene tarafından enfeksiyon kapmış hastalardan sağlıklı olan insanlara geçtiği görülmez. Sinekler, sivrisinekler, pireler ısırdığında bile başka bir insana bulaşması söz konusu değildir.

Emziren annenin Lyme hastalığı kapması durumunda emzirdiği çocuğuna Lyme hastalığının geçtiği çok nadirdir. Bu sebepten dolayı bu hastalığa yakalanan anne emzirme döneminde ise bebeğine süt vermemelidir. Hamile annelerde Lyme hastalığı oluşur ise antibiyotik tedavisi uygulanmaz çünkü bebeğe zarar verebilecek kadar etkili bir ilaçtır. Lyme hastası olan bireyler kan bağışında bulunmaması gerekir. Bu diğer sağlıklı hastalara geçmesine neden olur.

Lyme Hastalığı Nasıl Bulaşır?
Lyme hastalığı kenelerden insanlara bulaşmaktadır. Keneler ise fare gibi hayvanları ısırmaları ile bu mikrobu kaparlar ve taşıyıcıdırlar. Lyme hastalığı taşıyan bir kene insanı ısırır ise bu hastalık insanlara da bulaşır.

Lyme Hastalığı Testi Nerede Yapılır?
Bir kişi Lyme hastası olup olmadığını öğrenmek için kan testi yaptırması yeterli olacaktır. Çünkü kene ısırdığı zaman mikrop kana karışır. Bu nedenle bu hastalığa neden olan bakteriler kanda tespit edilir.

Lyme Hastalığı ve MS Arasındaki Fark
Kene ısırması ile bulaşan Lyme hastalığı sinir sistemini etkileyebilir. MS hastalığı da beyin sinirlerinde oluşan bir hasar sonucunda meydana gelmektedir. Fakat ikisi de aynı hastalık değildir. Lyme hastalığı kenelerden bulaşan kana temas edip kontrol edilmemiş mikrobun yan etkileriyken MS tamamen beyin yapısında meydana gelen bir hastalıktır.

Lyme Hastalığı Tedavisi
Lyme hastalığında antibiyotik tedavisi uygulanmaktadır. Lyme hastalığı hangi evrede ise antibiyotik tedavisi de ona göre uygulanır. Tedavinin süresi ve dozu duruma göre farklılık gösterir. Erken fark edilmiş Lyme hastalığında yani birinci evrede ki hastalıkta tedavi de oldukça önemlidir. Tedavi erken başladığı için hastalığın yarattığı semptomlar 1 aya kalmadan düzelmeye başlar.

Hastalık erken bir dönemde fark edilmemiş ise hastanın tedavi süreci de uzamış olacaktır ve ilaç tedavisinin dozu artacaktır. İlerlemiş bir Lyme hastalığında tedavi doktor tarafından özel olarak belirlenebilir. Çünkü hastalık çok ileri bir boyut almıştır ve sinir sistemi de etkilenmiştir. Tedavi süresince bir nonsteroidik Anti enflamutuar ilaçlar da kullanılabilir. Bu ilaçlar ilerleme göstermiş hastalıklarda kullanılır. Çünkü yoğun eklem ve kas ağrıları yaşanır bunların giderilmesine yardımcı olur. Kronikleşmiş eklem ağrılarında ve iltihaplanmalarda antibiyotik kullanılır. Eğer ki iltihaplanma ya da enfeksiyon çok ilerlemiş ise antibiyotikler bu sorunu yok etmekte etkili olmayabilir. Sinir sistemlerine sıçrayan enfeksiyonlarda ise daha uzun vadede antibiyotik ve kortizon tedavisi uygulanabilir.

Yorum yapın