Kabakulak Belirtileri

Ahmet

Kabakulak hastalığı genellikle kış aylarında yaygın olarak görülen ve tükürük bezinde enfeksiyonlarından kaynaklanan bulaşıcı bir hastalıktır. Hastalığın genellikle çocuk aylarında görülmesine rağmen yetişkinlik döneminde  de meydana gelen bir hastalık olarak bilinmektedir. Genellikle kendini kulak aştı şişkinliğiyle belli eden  bir hastalık olmaktadır.

Aynı zamanda bahar geçişlerinde de görülebilen bir hastalıktır ve ilkbahar ve son baharda da görülebilmektedir. Genellikle grip gibi öksürme, hapşırma yada tükürük yoluyla bulaşabilmektedir. Dolaysıyla solunum yolu ile bulaşıcılık kazanmaktadır.

Hastalık genellikle kendini 3. haftadan itibaren belirti vermeye başlamaktadır. Hastalığı bir kere yaşayan kişi daha sonra bu hastalığa bağışıklık kazanmaya başlamaktadır. Dolayısıyla ikinci kez kabakulak olması söz konusu değildir.

Kabakulak hastalığı tükürük bezlerinin olması gerekenden fazla şişmesi sonucu oluşmaktadır ve boğazda baskı ve ağrı duyulmasına da neden olmaktadır. Ayrıca iltihabın yayılmasıyla tükürük bezleri tamamen kan ile kaplamaktadır. Boğazda küçük çaplı kanamaların görülmesi ise normal olarak karşılanan bir durum olmaktadır. Boğazda olan asin-üslerde doku parçalanması ve ölümleri gerçekleşmektedir. Hastalığın bitişinde ise hücreler tekrardan oluşur ve salgı kanalları normal fizyolojisine dönmektedir.

Kabakulak Belirtileri Nelerdir?

  • Genellikle kendini boğaz ve kulak arkasında şişlik ile belli etmektedir.
  • Ayrıca çene altında da şişlik olması muhtemeldir.
  • Tükürük bezleri fizyolojisi değişmektedir.
  • Yemek yerken boğazda acı hissedilmesi de görülen belirtiler arasındadır.
  • Yüksek ateş ve baş ağrısı görülebilmektedir.
  • Halsizlik ve bitkinlik görülmektedir.
  • Kabakulak yumurtalıklara da zarar verebilir ve bu durumda karın ağrısı olmaktadır.
  • İştahsızlık görülmektedir.
  • Kusma ve bulantı da görülen belirtiler arasındadır.

Yaygın olarak görülen belirtiler yukarıdaki gibi olup, belirti vermeden  gelişen kabakulak hastalığı da mevcuttur.

Kabakulak Bulaşıcı Mıdır?
Kabakulak hastalığı virüsten kaynaklanan bir hastalık olduğu için bulaşıcı bir hastalıktır ve genellikle hasta olan kişide belirti olmasa da bulaşıcılık taşıyabilmektedir. Bu süreç genellikle belirtiler çıkmaya başladıktan sonra başlayıp hastalığın son evresine kadar sürmektedir.

Kabakulak hastalığı kolay bulaşabilen bir hastalıktır ve genellikle hava yoluyla yada tükürük yoluyla bulaşıcı olan bir hastalıktır. Virüs kan aracılığıyla vücuda dağılmaktadır.

Kabakulak Aşısı
Kabakulak aşısı her insanın bebeklik öneminde(12. Ay) olması gereken bir aşıdır ve aşının tekrarlanmaması için çocukluk döneminde de bir tane daha aşı olunması önerilmektedir. Aşı herhangi bir yan etki bırakmamaktadır. Küçük yan etkiler ise aşının hemen sonrasında görülen ve geçici olan belirtiler olmaktadır. Genellikle deride döküntü yada çenenin şişmesi gibi etkilerdir. Ayrıca hafif bir ateş de görülebilmektedir.

Aşı  devlet tarafından karşılanan ve takibi yapılmakta olan bir aşıdır.

Kabakulak Aşısı Kaç Yaşında Yapılmaktadır?
Kabakulak aşısının ilk aşaması 12 aylık olan  bebeklere ve tekrarlamaması için ikini bölümü de 4 ila 6 yaş arasında uygulanmaktadır. Günümüzde ikinci kısım genellikle birinci sınıfta uygulanmaktadır.

Kabakulak Kaç Yaşında Olmaktadır ? Yetişkinlerde kabakulak olabilir mi?
Kabakulak genellikle çocukluk döneminde yaygın olarak görülen bir hastalıktır ve çocukların okul ortamında olması nedeniyle kolaylıkla bulaşabilen bir hastalıktır. Ayrıca ciddi bir hastalık olmadığı için çocukluk döneminde atlatılması da oldukça önemli olmaktadır. Yetişkinlerde görülen kabakulağın geçmesi ise daha uzun bir zaman almaktadır. Çünkü yetişkinlerde ateş ve ağrı daha şiddetli ve uzun süreli olabilmektedir.

Kabakulak Kaç Günde Geçer?
Kabakulak çocukluk döneminde görülen ve geçici olan bir hastalıktır. Hastalığın başlangıç süresi genellikle iki gün olmakla birlikte genellikle maksimum bir hafta içinde geçen bir hastalıktır. Ayrıca sadece çocuklarda değil 6 aydan büyük bebek ve yetişkinlerde de görülebilen bir hastalıktır. Bebeklerde görülmemesinin nedeni ise anneden kazanılan bağışıklık olmaktadır.

Kabakulağa Ne iyi Gelir? Kabakulak Tedavisi Nasıl Olmaktadır?
Genellikle kendiliğinden 10 yada 12 gün arasında kaybolan bir durumdur. Dolayısıyla herhangi bir ilaç gerektirmez. Genellikle ateş ve ağrıyı kesmek için tedavi süreci bulunmaktadır. BU durumda doktorun önerdiği ilaçlar kullanılmaktadır. Grip gibi virüs kaynaklı bir hastalık olmasından dolayı herhangi bir ilaç kabakulağı tedavi edemez. Hastanın yaşadığı ortama ve yediği besinlere dikkat etmesi ise oldukça önemli olmaktadır.

Kabakulaktan Korunma Yolları
Kabakulak hastalığı oldukça bulaşıcı bir hastalıktır ve yaklaşık olarak on gün boyunca bulaşıcı olmaktadır. Koruyucu tedavi yöntemleri bulunmaktadır ve bu tedaviler hem hastalıktan korunmaya hem de etkilerini azaltmaya yönelik olan tedavilerdir. Aşı ise en güvenilir korunma yöntemidir ve hiçbir etkisi bulunmamaktadır. 12 gün içerisinde kişi bağışıklık kazanır ve bu bağışıklık kalıcı olmaktadır.

Yorum yapın