Lif Yırtılması Belirtileri

Ahmet

Kaslar liflerin üzerine gelen basınç ve kuvvete karşılık önleyici dayanıklığa sahiptir. Fakat bazı nedenlerden dolayı zarar görebilirler. Bu durumda kas hücrelerinin arasında ki bulunan mesafe artış gösterir. Kan kendisini savunmaya geçer. Bu gösterdiği savunma direnci yetersiz kalırsa kas lifleri gerilme yaşayarak yırtılmaya başlar. Bu durumun adına da lif kopması denilmektedir. Sorunlu kas böyle durumlarda hareket etmeme gibi belirtiler gösterir. Kasta aşırı bir ağrı hissedilir ve lifin koptuğu noktada morarmalar ve şişmeler yaşandığı görülür.

Lif Yırtılması Nedir?
Kas liflerinin fiziksel nedenlerden kaynaklı olarak fazla yorulmasına bağlı ortaya çıkabilir. Ağır sporlar yapmak, spor ya da egzersiz sırasında yanlış hareketlerde bulunmak lif yırtılmasına neden olacaktır. Kas liflerinde ki kopma, yırtılma ya da ayrılma çeşitli kazalardan, darbelerden dolayı meydana gelebilir. Spor yapmadan önce kişinin kaslarını ısıtması ve gevşetmesi gerekmektedir. Bu sayede herhangi bir sakatlanmaya ya da yaralanmaya sebebiyet vermemiş olacaktır. Lif yırtılmasının nedenleri ağır spor ya da egzersizler yapmak ve ısınmadan spora başlamaktır. Kaslara çok fazla ağırlık bindirilmesi kasları zorlar.

Lif Yırtılması Belirtileri
Lif yırtılmasının belirtileri arasında kas yapısının bozulması ilk unsurdur. Hastalar lif yırtılması yaşadıktan sonra ileri boyutta bir kanama yaşar, şişlik ve kızarmalar, bölgesel ağrılar yaşamasına neden olur. Lif yırtılması hareket ve yeti kaybı yaşar. Kasların renk değiştirdiği de görülmektedir. Lifi yırtılan kişi kramplar yaşar ve kaslar da el ile yoklanabilecek boşluklar olduğu görülür. Kas yırtıldığı zaman hastalar yaptıkları eylemi durdurmalıdır. Kanamayı artıracak ya da liflerde ki hasarı etkileyecek eylemler de bulunmamalıdır. Kişi bölgeye masaj veya sıcak uygulamalar yapmaktan kaçmalıdır. Bölgeye soğuk uygulanmalıdır.

Lif Yırtılmasına Ne İyi Gelir?
Lif yırtılması sorunu genellikle spor yapan kişilerde görülmektedir. Bu sebepte dolayı spor öncesinde iyi bir ısınma yapılması gerekir. Kişinin kendisini bildiği için kaslarına gereğinden fazla oranda yük bindirmemeleri gerekmektedir. Kişi ani hareketler yapmaktan uzak durmalıdır. Düzenli spor yapan hastaların beslenmelerine ve uyku düzenlerine dikkat etmeleri de önemlidir. Soğuk hava da kaslar gerginleşmektedir. Bu nedenle kış aylarında kapalı alanda spor yapmak daha iyi olacaktır.

Lif Kopması İyileşir Mi?
Lif kopmasının ardında hasta şiddetli bir ağrı duyduğunda bu sorunu kolaylıkla anlayabilir. Yırtılmış lifin kenarlarında kan topladığı görülür. Böyle bir sorun yaşandığı durumlarda hasta acil olarak doktora başvurmalıdır. Lif yırtılması yaşayan kişinin kemikleri de zarar görmüş olabilir. Bu durum incelenmelidir. Lif yırtılması gerekli tedaviler ile iyileştirilebilir. Fakat kendini yenilemesi muhtemeldir.

Lif Yırtılması İçin Bitkisel Tedavi Yöntemleri
Lif yırtılması yaşayan kişilerde bu sorunun yaşanmasında ki en önemli nedenlerden birisi yanlış yapılan hareketler, spor sırasında yeteri kadar kasları ısındırmamış olmak gelmektedir. Lif yırtılmasına karşı un, kepek bir su bardağı su karıştırılarak hamur haline getirilir ve daha sonra kısık ateşte ısıtılır. Hazırlanmış olan hamura sirkede eklendikten sonra bir beze koyularak bölgeye sarılır. Bunun dışında iki yemek kaşığı kadar aynısefa çiçeği bir miktar kaynatılmış suya eklenir ve kaynatılır. Bunun dışında saf alkolün içine koyularak sıcak bir yerde 2 hafta kadar da bekletilebilir. Elde edilen sıvı bölgeye uygulanır. Bir diğer bitkisel yöntem ise bir bez süt içine batırılır. Yırtılmış olan lifin üzerine serilir. Sütün sıcak olması gerekmektedir ve soğudukça işlem birkaç kere tekrarlanır. Granürlü sabun ve alkol eriyene kadar kaynatılır ve elde edilen karışım bir beze dökülerek bölgeye sarılır.

Kolda ve Dizde Lif Kopması Nasıl Tedavi Edilir?
Kasların fazla zorlanmaları ve gereğinden fazla yük kaldırmaları sonucunda lif yırtılması yaşayan hastalar için çeşitli tedaviler uygulanabilir. Bunlardan ilki evde tedavi yöntemleridir. Kasların fazla zorlanması ile yırtılan liflerden kaynaklı oluşan şişlik ve ağrıyı azaltmak amacı ile soğuk su ya da buz uygulanabilir. Bununla birlikte kasların gergin bir yapıda kalması sağlanmaktadır. Yarım saate kadar bu buz bölgede bekletilir.

Ağrının ve şişliğin azalması ile buz uygulaması bırakılabilir. Ağrının giderilmesi için ağrı kesici de kullanılabilir. Diğer bir tedavi süreci ise tıbben tedavi şeklidir. Uzmanlar lif yırtılması yaşayan kişiler için dinlenme tavsiye ederler ve bölgenin bir süre zorlanmaması gerektiğini bildirirler.

Bacak bölgesinde ağrı ya da hareket zorluğu sonucunda lif yırtılmaları yaşanmış olabilir. Hasta, doktor tarafından öncelikle muayeneye alınır. Bunun sonucunda bölgenin filmleri çekilir. Öncelikli olarak lif yırtılması mı yoksa kırık mı var bunun ayrımı yapılır. Kollarda ve dizlerde yaşanan lif yırtılmalarında kolay bir bakım ve dinlenme ile geçmesi mümkündür. Bu süreçte hasta kendisini yormamalı ve ağır işlerden uzak durmalıdır. Hasta lif yırtılması sonucunda bir süre spor da yapmamalıdır.

Bacakta lif yırtılması sonucunda yer yer bölgeye soğuk bez ya da buz uygulanmalıdır. Kompres bölgede ki ağrıyı ve şişliği geçirecektir. Sıcak kompres yapılması durumunda da kan dolaşımı hızlanır ve hareketler de kolaylık sağlamak hedeflenir.ması ile buz uygulaması bırakılabilir.ya da buz uygulanabilir. Bu

Yorum yapın