Kuduz Belirtileri

Ahmet

Kuduz nedir ve Nasıl Bulaşır? Kuduz, genel olarak köpek vasıtasıyla insanlara bulaşan, vücutta belirtileri ortaya çıktıktan sonra Maalesef tedavisi ve çaresi olmayan ölümcül bir hastalıktır. İnsan vücuduna kene, bit gibi asalaklardan bulaşabilen, bunların haricinde köpek, öküz ,yarasa gibi hayvanlardan da bulaşabilen bir ölümcül virüstür. Kuduz virüsü, genel olarak salya ve kan yoluyla bulaşan, insan vücuduna girdiği andan itibaren, merkezi sinir sistemini hedef alarak tamiri mümkün olmayan bir tahribat bırakan ölümcül bir virüstür.

Kuduz virüsü formu, genellikle et yiyen hayvanların kanında, cildinde ve mukozasında bulunur. Bu hayvanlar; köpek ,rakun, tilki, çakal, kurt, yarasa ve diğer et yiyen vahşi yaratıklardır. Özellikle yarasaya bağlı olarak kuduzdan etkilenmek Amerika’da ve Batı Avrupa’da son derece yaygındır. Bu hayvanlar tarafından ısırılan insanların ilk düşünmesi gereken kuduz hastalığıdır. Çünkü et yiyen hayvanlarda her zaman kuduz riski mevcuttur.

Kuduzun İnsandan İnsana Bulaşması Nasıl Olur?
Kuduz genelde hayvandan insana geçen bir virüs formu olduğu için, teoride insandan insana bulaşması çok az da olsa mümkün olsa da kayıtlara geçen, onaylanmış bir vaka bulunmamaktadır.

Kuduz Belirtileri?
Kuduz virüsünün insan vücudundaki bilinen kuluçka dönemi 1 ila 3 ay arasındadır. Fakat, bu süre virüsün, vücuda nereden girdiğine bağlı olarak 1 günden 1 yıla kadar çeşitli değişiklikler gösterebilmektedir. Kuduz virüsünün ilk baştaki belirtileri ateş ve vücutta bilinmeyen ağrı veya virüsün vücuda girdiği yerde sebebi anlaşılamayan karıncalanma, iğnelenme ve yanma hissiyatıdır. Virüs merkezi sinir sistemine yayılırken, beyin ve omurilikte öldürücü iltihap ve yara meydana getirir.

Kuduzlu insanlar hiperaktivite ve alışılmamış davranışlar sergilerler. Bu davranışlar yer yer sudan korkma (hidrofobi) veya uçmaktan korma (aerofobi) olarak da kendini gösterebilir. Birkaç gün sonra da solunum felcine bağlı ölüm meydana gelir.

Kuduz virüsünün ,bildirilen kuduz vakıalarının yüzde 30’unda felce neden olduğu bildirilmiştir. Kuduz virüsünün felç durumuna getirmesi, diğer formları olan davranış değişikliği ve delirmeden dramatik anlamda bir tık daha az acı vericidir. Hasta kaslarını kullanamaz hale gelir ve kısa süre içinde ise ölüm gerçekleşir. Bildirilen vakaların hepsinde, hasta, kuduz olduğu anlaşılamadan felç nedeniyle hayatını kaybetmiştir.

Kuduz Teşhisi ve Tedavisi Nasıl Olur?
Kuduzun henüz bilinen klinik bir teşhisi ve ortaya çıktıktan sonra tedavisi söz konusu değildir. Tedavi anlamında hastalıktan önce aşı olmak önleyicidir fakat teşhisten sonra aşıdan bir yarar beklenmemektedir. Kuduzun anlaşılması, ancak son evrede su korkusu (hidrofobi) ve uçma korkusu (aerofobi) meydana geldiğinde anlaşılabilir ki bu da hastalığın son raddesinde olduğu için kesin anlamda ölüm demektir. Bu zamana kadar kuduz virüsünün teşhis edilmesine rağmen hayatta kalan kişi sayısı son derece azdır. Yapılan araştırmalara göre Asya ve Afrika’da meydana gelen kuduz vakıalarında ölüm oranı yüzde 95’tir.

Kuduz Aşısı ile İlgili Bilgiler
Kuduz aşısı, olaydan itibaren 0,3,7,14 ve 28. günlerde, doğrudan kas üzerinden vurulmalıdır. Aşı tedavisi yüzde yüz sonuç veren bir tedavidir. Zamanında müdahale edilen her kuduz vakası olumlu bir şekilde önlenmiştir.

Kuduz Aşısı Ne Zaman Olunur ?
Kişi şüpheli bir et yiyen memeli hayvan tarafından ısırılmışsa ya da  ısırıldığını düşünüyorsa, yarasa ile doğrudan bir teması olmuşsa ya da ısırıldığını düşünüyorsa derhal aşı için doktora başvurmalıdır. Özellikle yarasanın kuduz virüsü taşıdığı toplumda pek bilinmemektedir. Eğer yarasayla temas oluşmuş ise ya da bundan tam olarak emin olunamıyorsa (çünkü yarasa ısırığı gözle görülemeyecek kadar ufak olur) muhakkak doktora başvurup, kuduz aşısı olmakta yarar vardır. Yarasa kendi bağışıklık sistemi nedeniyle kuduzdan etkilenen bir hayvan olmadığı için, kuduz olup olmadığı ancak ve ancak laboratuvar testleri sonucu anlaşılmaktadır.

Yorum yapın