Konjonktivit Belirtileri

Ahmet

Bir göz hastalığı olan ve yaşam kalitesini olumsuz etkileyen bir hastalıktır. Göz de kızarma, göz bulanması, özellikle geceleri gözden kabuklaşan sıvıların boşalması, göz kaşıntısı ve ışıklara karşı aşırı duyarlılık görülen belirtiler arasındadır. Göz yapısında bulunan kornea dışında gözü kaplayan şeffaf dokuda ki zarda da iltihaplanma meydana gelmektedir. Konjonktivit hastalığı göz çevresinde oluşan alerji, bakteri ya da virüslerden kaynaklanmaktadır. Bazı durumlarda doğum sırasında da oluşması söz konusu olabilmektedir. Göz yaşı kanallarının tıkanık olması durumunda göz bakteri ve virüslere karşı zayıf durumdadır. Her ne durumda olursa olsun hastalık bulaşıcılık taşımaktadır. Konjonktivit genelde çocukluk çağlarında görülmektedir. Okul çağında ki bir çocukta görülmüş ise kısa dönemlerle aralıklarla diğer çocuklara da bulaştığı sık rastlanan bir durumdur.

Konjonktivit Nedir?
Konjonktivit gözün beyaz kısmında meydana gelen iltihaplanma sonucunda kırmızımsı bir göz rengine sahip olunmasıdır. Yapışkan bir dokuya sahip olan ve kuruma süresi oldukça kısa olan bir sıvı göz akıntısı görülür. Kişi uyurken göz sıvısı daha çok akmaktadır ve bu akan sıvı gözde kurumaya neden olur ve göz birbirine yapışır. Viral konjonktivit bir akıntı yaşanır ise etkileri daha az sürmektedir. Bu hastalığın tüm türlerinde göz kurulukları söz konusudur. Solunum yolunda oluşan hastalıklar göze zarar verdiği düşünülmektedir. Bunun tam aksine göz enfeksiyonlarının da solunum yolu enfeksiyonlarına neden olduğu da görülebilir. Konjonktivit göz hastalığı sorununu soğuk kompres yaparak etkilerini hafifleterek gözün rahatlamasını sağlayabilirsiniz. Eğer ki intihistaminik kullanılır ise göze iyi gelmekte ve iyileşmesine sebep olmaktadır. Viral konjonktivit hastalık söz konusu ise hastalık kendiliğinden geçebilir. Fakat diğer türde ki göz iltihaplanmaları antibiyotik tedavisi gerektirir. Göz iltihaplarından korunmanın birçok yolu vardır. Özellikle makyaj malzemelerinin kullanımı gelmektedir. Temiz ve doğal ürünleri kullanılmalıdır. Bunun dışında havlu, giysi gibi ürünlerde temiz olmalıdır.

Konjoktivit Belirtileri
Bakteriyel konjonktivitlerde kalın ve sarımtırak ve yeşil renklerde göz akıntıları meydana gelir. Göz kapağında şişme yaşanırken göz aşırı hassas ve kızarık bir yapıdadır. Bazı durumlarda iltihaplanma o kadar ilerler ki göz tabakasına zarar verecek bir duruma sebep olabilir. Viral konjonktivit belirtilerde, adenovirüs gruplarından dolayı meydana gelmektedir. Gözlerin kızarması, göz yanması, gözde batmalar ve çapaklanma belirtileri görülür. Bu belirtilerin beraberinde göz ağrılarının yaşanması da olasıdır. Alerjik konjonktivit belirtilerde ise alerji kaynaklı etkenlerden dolayı meydana gelmektedir. Alerjik temelli bir sorundan kaynaklanan bu sorunda göz kaşıntısı, göz yanması, gözde batma hissi, çapaklanma, kanlı göz, ışığa karşı hassasiyet, görme bozukluğu ve bulanıklığı kendisini göstermeye başlar. Alerjik sorunlar ile birlikte burun akıntısı ve burun kaşıntısı da devamında gelir.

Konjoktivit Ne Kadar Sürede İyileşir?
Bakteriyel iltihaplanmalardan dolayı meydana gelen konjonktivit tedavilerinde antibiyotikler önemlidir. Antibiyotik içerikli göz damlaları kullanılır. Hastalık bir hafta içinde iyileşme gösterirken 2 ya da 3 gün içerisinde de bulaşma riski ortadan kalkmış olur.

Konjoktivit Bulaşıcı Mıdır?
Viral ya da bakteriyel konjonktivitler bulaşıcılık taşıyan hastalıklardır. Konjonktivit enfeksiyon taşıyan bir hastanın kullandığı havlu ya da benzeri ürünleri kullanan kişi de kısa sürede bu hastalığı kapabilir. Öksürme ya da hapşırma yolu ile bulaşma ihtimali de bulunmaktadır. Mevsimsel polenler, hayvan tüyleri, kozmetik, parfüm, çamaşır suyu gibi ürünler konjonktivitlerin oluşmasında oldukça önemli bir etkendir.

Konjoktivite Ne İyi Gelir?
Meyan kökü özü konjonktivit belirtilerinin azaltılmasında oldukça etkili bir bitkidir. Meyan kökü göz kızarmalarının yanında diğer göz sorunlarında ortadan kalkmasına yardımcıdır. Meyan kökü anti inflamatuar bileşenlere sahiptir. Bu bileşenlerde enfeksiyonlara oldukça yararlı etkenlerdir. Göz rahatsızlıkları da bu sayede rahatlatılabilmektedir ve geçirilmektedir.

Konjoktivit Nasıl Geçer?
Konjonktivit rahatsızlıklar göz iltihaplanmalarından kaynaklanan hastalıklardır. Bu nedenle göz iltihaplanmasını gidermek için antibiyotik içerikli göz damlası kullanabilirsiniz. Bunun dışında meyan kökü de hem gözü rahatlatmakta hem de enfenksiyonların giderilmesini sağlamaktadır. Göz bu süreçte temiz tutulmalıdır. Mümkün oldukça makyaj yapılmamalıdır. Bunun yanı sıra soğuk kompres yapılması da gözün rahatlamasında oldukça etkilidir. Bu tür bir sorununuz olduğunda bu işlemleri uygulayabilirsiniz fakat doktora danışmanızda fayda vardır.

Konjoktivit Tedavisi
Alerjik temelli konjonktivitlerin tedavisinde kaşıntı ve kızarıklıkların da olabileceği göz önünde bulundurulmalıdır. Alerjik temelli rahatsızlıklarda göz damarları ve alerjinin yapmış olduğu kaşıntı ve kızarıklıklar söz konusudur. Bakteriyel temelli konjonktivitlerde bu rahatsızlığa neyin sebep olduğu araştırılır. Bu sonuca göre tedavi edilir. Bu göz rahatsızlığının tedavisi uzman göz doktorlarının vermiş oldukları göz damlaları sayesinde yapılır. Bakteriyel konjonktivitler tedavi edilmedikleri durumlarda kronik bir rahatsızlığın yolu açılabilir. Viral konjonktivitlerde virüslerin neden olduğu bir göz rahatsızlığıdır. Tedavi edilmedikleri durumda tekrarlayan enfeksiyonlar halini alabilir. Görme kalitesini de bozabilir. Genellikle uçuk virüsü göze yerleşebilir. Bu da görme merkezine yerleşme gösterdiği durumda görme sorunları görülmeye başlar. Viral konjonktivitler 10 gün ile 2 hafta arasında değişen tedavi süreleri vardır. Fakat hastalığın tedavi sürecinde bulaşma riski olduğu unutulmamalıdır. Buna göre önlemler alınmalıdır.

Yorum yapın