Kafa Travması Belirtileri

Ahmet

Kafa travması, kafa bölgesine alınan darbelere bağlı olarak gelişme gösteren bazı komplikasyonlardır. Kafa travmasında her zaman belirti görülmeyebilir. Hafif bir kafa travması yaşayan hastalarda ayakta durma zorluklar ve denge kaybı, düşünce kayıpları, baş ağrısı, mide bulantısı ve kusma, kısa süreli hafıza kayıpları ve kulak çınlamaları görülen sık belirtiler arasındadır. Şiddetli kafa travması geçiren bireylerde ise derin kafa kesikleri ya da kafa derisi yaralanmaları görülür. Bunun dışında bilinç kaybedilebilir, göz koordinasyonları bozulabilir, gözlerde odaklanma kaybı yaşanır, kas kontrolü bozulur ve nöbetler gelişmeye başlar. Kafa travmasının yaşanma durumuna, çeşidine göre belirti süreleri farklılık gösterse de genellikle belirtiler hemen ortaya çıkmaktadır. Kafa travması geçiren hastanın ilk 24 saati önemlidir ve kontrol edilmelidir.

Kafa Travması Nedir?
Yaşanan kafa travmalarının beyin, kafatası veyahut kafa derisinde oluşan bazı etkiler nedeni ile oluştuğu görülmektedir. Kafa travması yaşanılan olaya göre hafif ya da ağır belirtiler gösterebilir. Alınan bazı darbeler ya da yaşanan yaralanmalar, beyin hasarlarına neden olabilir. Hafif yaralanmalar ise sadece dışarıdan görülebilecek kadar ufak belirtilere neden olur. Kafa travmalarının türleri bulunmaktadır. Yaygın olarak bilinen dört çeşit kafa travması bulunur. İlki kapalı kafa tası travmasıdır, bu durumda kapalı bir yaralanma sonucunda kafatasının iç kısmı yanı beyin dokuları ya da sinirleri zarar görür. İkinci olarak açık kafa travması söz konusudur. Bu durumda kafatası yaralanmaya maruz kalmış demektir ve beyin dokusu ve sinirleri hasar görmüş durumdadır. Yaşanan komplikasyon nedeni ile beyin kanaması sorunu yaşanabilir. Kafatası alınan darbe sonucunda kırılmış olabilir veya kırılan kafatasından kopan kemikler beyine zarar verebilir. Üçüncü çeşit kafa travması beyin sarsıntısı şeklinde gelişir. Bununla birlikte bilinç bulanıklaşabilir ve baş dönmeleri görülebilir. Son olarak ise kafa derisinde ki yaralanmalardan kaynaklı yaşanan travma söz konusudur. Kafa tasını korumakla görevli deri zarar görür ve deride doku hasarları oluşur.

Kafa Travması Belirtileri
Kafaya gelen ufak bir darbenin kafa travması yaratmada ki etkisi büyük olabilir. Yüz ve kafa derileri vücudumuzun diğer bölgelerinde yer alan derilerden daha hassas olduğunu bilmek gerekir. Bu nedenle bu bölgede ki derinin hasar görmesi daha kolaydır. Kafa travması sırasında, derideki kesikler ya da deri altında oluşan şişlikler ve iltihaplanmalar ortaya çıkabilir. Bu durum birkaç hafta sürebilir. Kaza anında yaşanan olay öncesinde ya da sonrasın olanlar ile ilgili kişi hafıza kaybı yaşayabilir. Bilinç kaybolabilir ve bilinç bulanıklaşabilir. Uyuma hali, bulanık görme, tepkilerin azalması, vücut kasılmalarının yaşanması gibi kafa travması belirtileri ciddi şekilde ortaya çıkan belirtilerdendir.

Kafa Travması Sonrası Komplikasyonlar
Kafa travması yaşandıktan sonra hastanın aldığı darbenin şiddetine göre oluşan komplikasyonlar çeşitlilik gösterebilir. Ufak bir kanama ile kendisini gösterebileceği gibi bunun dışında bilinç kaybı, uyanamama gibi durumlar ortaya çıkabilir.

Kafa Travması Sonrası Yapılması Gerekenler
En önemlisi çocuklar ve yetişkinler için güvenli bir ortam sağlamak ve meydana gelen kafa yaralanmaları önlemektir. Bu, bisiklet, kaykay, paten veya motor sürerken kask kullanımı ve araç kullanırken emniyet kemeri takılması sadece ikisidir. Evde kendi güvenliğinizi sağlayacak alanlar oluşturmak da diğer etkili korunmadır. Ciddi bir beyin hasarı acıdır. Bunu geçiren kişiler beyin hasarının dercesine göre kaslarının bir parçasını (hareket bakımından), konuşma, görme, işitme, tat veya fonksiyonlarını kaybedebilir. Kişilik ya da davranışlarda uzun veya kısa süreli değişiklikler oluşabilir. Bu kişiler için uzun süreli tıbbi ve rehabilitasyon (fiziksel, mesleki ya da konuşma terapisi) yönetimi gerekecektir.
Kişinin iyileşme ölçüsü beyin hasarının ölçüsü ve mevcut olabilecek diğer sağlık sorunlarının türüne bağlıdır. Evde alınabilecek önlemler sayesinde kişinin kapasitelerinin artırılmasına çalışılmalıdır. Ayrıca toplumdan koparmamak da diğer önemli unsurdur. Kişi için yapılabilecek pozitif aktiviteler hastanın dayanıklılığını güçlendirmek ve hayata bağlılığını teşvik etmek için önemlidir.

Kafa Travması Sonrası Uyku
Kafa travmasında ilk 24 saat uyunmamalıdır. Kişinin hareketleri kontrol edilmelidir. Bu olumsuz sonuçların oluşumunu incelemek için bir tedbirdir.

Kafa Travma Sonra İyileşme Süreci
Kafa travması yaşayan hasta travmanın şiddetine ve belirtilerine göre kısa sürede sağlık kuruluşuna başvurmalıdır. Gerekli tetkikler sonucunda hasta tedavi altına alınır. İyileşme süreci travmanın şiddetine göre değişir.

Kafa Travması Tedavisi
Kafa travmasında izlenmesi gereken tedavi süreci hastanın yaşadığı travmaya göre değişiklik gösterir. Kafa travmasının tedavisinde kişinin yaşı, travmanın türü, kişinin başka hastalığının olup olmaması oldukça etkilidir. Gerekli tedbirler alındıktan sonra doktor gerekli işlemleri yapmaya başlayacaktır. Kafa travmasında genel olarak buz kompresi yapılır, dinlenmeye önem verilir, antibiyotik ilaçlar kullanılır. Hasta sürekli olarak gözlenmelidir. Travmanın türüne göre ilk yardım yapılır. Açık yara söz konusu ise dikiş atılır, içeriden bir yara oluşumu söz konusu ise kanamanın giderilmesi için ilaç tedavisi uygulanabilir. Kafa travması geçirmiş olan hastanın durumu çok ciddiyse ve ya bilinç kaybı yaşanıyor ise hastanın beynine basınç ölçmeye yarayan bir cihaz yerleştirilir. Bunun amacı beyin içinde travmaya bağlı artan ve beyne zarar vermesi muhtemel olan basıncın yükselmesi durumunda müdahale edilmesi içindir. Hastaya bu esnada ilaç tedavisi uygulanır ve hasta olumlu sonuçlar verir ise bu cihaz çıkartılır.

Yorum yapın