Kokain Belirtileri

Ahmet

Kokain uyuşturucu temelli ve bağımlılık yapan bir üründür. Kokain kullanan kişi de taşikardi, bradikardi, pupiller dilatasyon, kan basıncı değişimi görülmektedir. Kokainin yüksek seviyelerde kullanılması kalp atışının hızlanmasına, tansiyonun ise yükselmesine neden olmaktadır. Sinirlilik durumu, kişisel muhakeme yapamama, saldırgan tavırlar, ajitasyon, kalp atımında zorluk, göğüz sıkışması, kas zayıflamaları ve de solunum güçlüğü çekmek gibi belirtilerin yaşanmasına neden olur. Kokain toz halinde bir yapıya sahiptir ve burundan çekilerek kullanıldığı için burun kanallarında hasarlarının oluşmasına neden olmaktadır.

Bununla birlikte solunuma yardımcı olan doku ve organlarda da hasarlar oluşmaktadır. Akciğer ve bronşlarda sorunlar sık yaşanmaktadır. Migren bezlerinin zarar görmesinden dolaysı ile baş ağrıları yaşanır. Kokain kullanımı en büyük etkiyi beyin yapısına vermektedir. Beyinde tıkanıklıklar oluşur. Bazı zamanlarda beyin içinde tıkanmaların yaşandığı da görülür. Kokain damarların daralmasına da sebep olmaktadır.

Kokain kullanan birisinde %5 oranında sara nöbeti geçirme riski bulunmaktadır. Kalp damarlarında tıkanıklık, kalp ritminde bozulma kokainin kalp üzerinde ki istenmeyen etkileri arasındadır. Kokain kullanımı zaman içinde beyne zarar vereceği için kişi de davranış bozukluklarını tetikler. Kişinin sinir sisteminde zayıflamalarda meydana gelir.

Kokain Nedir?
Kokain çok hızlı ve güçlü bir yapıda bağımlılığa neden olan uyuşturucu türüdür. Çoğunlukla insanlar arasına coke olarak isimlendirilir. Kokain Güney Amerika’da yetişen Erythroxylon Coca isimli şuruptan üretilmektedir. Alkolidir. Beyaz kristal yapılı bir toz yapısı bulunmaktadır. Kokainin etkisi kullanılması ile kısa sürede ortaya çıkmaktadır. Bir süre sonrada etkileri kaybolmaya başlar. Kokain kullanma kişide etkileri birkaç dakika içinde görülürken, görülen etkiler bir saat içinde kaybolmaya başlar. Belirtileri geçtikten sonra kişi tekrar kokain almaz ise yoksunluk hissine kapılır ve kontrolsüz davranabilir. Kokainin bağımlılık yapma etkisi oldukça güçlüdür. Psikolojik bağımlılık durumu tek kullanımda dahi etkisini gösterebilir. Tekrar kullanımlar yaşanır ise bu durumda fizyolojik bir bağımlılık yaşanması söz konusudur.

Kokain Belirtileri
Kokaini kullanan bireylerde çoğunlukla enerji ve uyanıklık durumlarında artış yaşanır, kendini oldukça iyi hissetme ve yücelik duyguları görülmeye başlanır. Diğer taraftan kokain kullanan kişilerde başka duygular ve duyularda eşlik eder. Asabiyet, paranoya, endişe ve yerinde duramama gibi hareketlilik gibi belirtiler kendisini göstermeye başlar. Kokain kullanan bireylerde göz bebeklerinde büyümeler, çok fazla atılgan ve enerjik olmak, heyecanlılık ve coşkulu konuşma şekli söz konusudur. Kokainin tüketilmesi damar yolu ile ya da sigaraya sarılarak yapılıyor ise burundan çekilmesine göre daha hızlı etki oluşturmaktadır.

Kokainin Zararları
Kokain beyin yapısında etkiye sahiptir. Yemek yemekten, cinsel durumlara, sağlıklı olmaktan, davranış durumlarına kadar etki eder. İnsanlar sağlıklı, tok olduklarında beyin mutlu olur ve iyi hisseder. Kokainde bu durumda beyin yapısı uyarılır ve bunun ile birlikte kişi kendisini iyi hisseder ve daha çok kokain kullanımı isteği oluşur. Güçlü bir istektir bu. Tekrar tekrar kullanılan kokainde bağımlılık oluşmaya başlar.

Kokain kullanımında güven diye bir oldu kişide oluşmaz. Kişide fiziksel ve psikolojik bağımlılık durumunun ne zaman meydana geleceği hiç belli olmaz. Bununla birlikte tekrar tekrar kullanımı ile birlikte bağımlılık gelişmiş olur. Kokain bağımlısı kişi kokain tüketmediği zamanda kişisel olarak çöküntü ve yoksunluk yaşar. Kokain tüketen kişinin beyin dokuları zarar görmeye başlar. Bununla birlikte kişinin psikolojik rahatsızlıklarının oluştuğu da görülmektedir. Kişinin akciğeri büyük zarar görür ve sara nöbetleri yaşaması da olasıdır.

Kokain Nasıl Bırakılır?
Eğer kokain bağımlısı iseniz, kullandığınız uyuşturucuyu tamamen bırakmak gerekir fakat bağımlılık kolay aşılabilen bir durum değildir. Bağımlı kişi yavaş yavaş madde kullanımını bırakabilir. Dozunu azaltarak. Fakat uyuşturucu bağımlıları çoğu zaman dozu azaltmayı başarsalarda tek başlarına tamamen kullanımı bırakamazlar. Hatta çoğu zaman tekrar dozu artırdıkları da görülür. Uyuşturucu maddeyi kullanmayı bırakmanız sadece uyuşturucu ile kalmaz. Bunun yanında diğer bağımlılık yapan ürünlerinde bırakılması gerekir. Örneğin alkol ve sigara gibi.

Kokain Tedavisi
Kokain tedavisi daha doğrusu uyuşturucu bağımlılığı tedavisi uzun süreç gerektiren bir evredir. Bireyin tedavisi ne kadar uzun devam eder ise bağımlılıktan kopma ihtimali o kadar yüksektir. Tedavi süreci, tedavi şekli, kişinin direnci kişisel olarak değişkenlik gösterir. Tedavi sürecinde altı ay kadar maddenin kullanılmaması kısmı düzelme olarak bakılır. Ancak tedavi sürecinden kesin ya da büyük bir sonuç alabilmek için bir yıl kadar tedavinin devam ettirilmesi gerekmektedir. Bağımlılık tedavilerinde ömür boyu sürecek olan ileri dönemler içinde tedavi evreleri vardır. İlk olarak tedaviye başvuran kişinin bedeninden uyuşturucu madde arındırılmalıdır.

Bu tedavi işlemine detoksifikasyon ismi verilmektedir. Eroin gibi bazı uyuşturucu maddeler bırakılması ile birlikte kişilerin yoksunlukları daha ciddi şekilde ortaya çıkmaktadır. Bu tür durumlarda tedavinin şekli ve yöntemleri de değişir. Kişi için tek başına ilaçlı bir tedavi yöntemi yeterli olmayacaktır. Kişinin kendisini tanımasına yardımcı olunmalı, uyuşturucu madde hakkında bilgilendirilmeli, uyuşturucuyu kişinin hangi sebepten dolayı kullandığı, tekrar alınmaması için ne gibi yollar izlenebileceği konusunda karar verilmelidir. Genellikle uyuşturucu bağımlılarında bireysel veyahut grup halinde terapiler uygulanır. Bağımlının ve bağımlı kişinin ailesi bu konu hakkında bilinçlendirilir. Bu da tedavinin önemli bir kısmını oluşturur. Tedavi sürecinde hasta ile iyi iletişim kurmak ve yalnız bırakmamakta oldukça anlamlı ve önemlidir.

Yorum yapın