Jinekomasti Belirtileri

Ahmet

Jinekomasti ile birlikte oluşmaya başlayan şişlikler, kansere dönüşmez fakat memenin büyümesine ve direk meme kanseri şeklinde başlayabilir. Jinekomasti olan erkek hastaların göğüsleri hem büyüktür hem de esnektir. Erkek hastalarda memeler bozuk para büyüklüğünde büyüme gösterir ve büyümeler 18 aydan sonra kendiliğinden kaybolabilir.

Jinekomasti Nedir?
Jinekomasti bazen farklı hastalıklar nedeni ile ortaya çıkabilir. Hormonal bozukluklar, testosteron azlığı ile başlayan sorunlar ve bazı sendromlar meydana gelir. Östrojen hormonu artışı olan durumlarda; testis tümörü, böbrek üstü bezi tümörü, tiroid bezi sorunları ve hastalıkları, buna bağlı bazı kanser türleri, özellikle karaciğer, karaciğer sizoru, alkol ya da ilaç gibi maddelerin çok fazla tüketimi, antidepresan, uyuşturucu madde tüketimi, vücut geliştirmek için kullanılan maddeler ve şiddetli kilo alımı jinekomastiye neden olan başlıca etkenlerdendir.

Jinekomasti kendi içerisinde üç farklı gruba ayrılır. Belirtilen hastalıklar genelde glanduler jinekomasti olarak ortaya çıkar. Bu tür jinekomastilerde kadın memesine benzer fakat süt üretmez. Bu bezlerin artışında glanduler jinekomasti tipi oluşumu söz konusudur. Yağlı jinekomastilerde ise meme bezi dokularında artış yaşanır. Diğer bir grup ise yağlı jinekomastidir. Bu tip jinekomastilerde meme bezi dokuları artış göstermez, bölgede yağlanma yaşanır. Sonuncusu ise karışık tip jinekomastidir. Diğer iki türün karışımı olduğu için bu adı alır.

Jinekomasti Belirtileri?
Jinekomasti tek ya da iki memenin birden büyümesi ile meydana gelen hastalıktır. Büyüme gösteren memede hassaslık ve meme altında küçük şişlikler oluşumu ile kendisini gösterir. Göğüslerin büyümesinde dengesizlik söz konusudur. Jinekomastiler ergenlik döneminde daha sık görülür fakat kısa süre içerisinde kaybolur. Jinekomasti yen doğan bebeklerde de görülebilir.

Birkaç hafta süren bu durum çok sık olmasa da 2 yaşana gelene kadar da nadiren görülebilir. Ergenlik sonrasında kişinin şüpheleri var ise her iki memesinde şişlik, ağrı ya da genişleme olup olmadığını incelemesi gerekir, meme ucunda koyuluk ya da kan akması var mı bakması gerek, meme üzerinde döküntüler ve memelerin herhangi birisinde yumru gibi sert dokular var ise bunları inceleyerek Üroloji bölümüne başvurması gerekir.

Jinekomasti Nasıl Anlaşılır?
Jinekomasti genellikle fiziksel kontroller ile fark edilebilir. Test gibi yöntemlere başvurulacak ise bunlar hormon testleri olmalıdır. Erkeklik hormonunun ne derece üretildiği ve kadınlık hormonunun üretilip üretilmediğini anlamak için gerekli testler yapılabilir.

Jinekomasti Hangi Doktora Gidilir?
Jinekomasti hormonlara bağlı gelişen bir sorundur. Erkeklerde meme büyümesi olarak kendisini gösterir. Göğüslerde jinekomasti belirtisi gözlemleyen hastalar Üroloji uzmanına giderek gerekli kontrolleri ve testleri yaptırabilir.

Jinekomasti Ameliyatı Nasıl Olur?
Doktor tarafından gerekli tetkikler yapıldıktan sonra yağ dokularında ki fazlalıklara bağlı olarak gelişmiş ise liposuction yöntemi ile müdahalede bulunulabilir. Ancak memelerin büyümesinde artı söz konusu ise meme ucunun çevresinden yapılacak kesim işlemi ile meme dokusu alınır. Bu yapılan ameliyatta tek başına yeterli olabileceği gibi liposuction yöntemi ile birleştirilerek uygulanabilir. Göğüsten alınan yağlar sayesinde deri sarkabilir. Ameliyat şekli ise doktorun tercihine ve koşullara bağlı olarak lokal ya da genel anestezi şeklinde olabilir. Ameliyat yapıldıktan sonra ki gece anesteziden dolayı ağrı hissi oluşmaz. Sonra ki günlerde ameliyat ağrıları yaşanabilir.

Uygulanacak olan cerrahi müdahale 2 saat kadar sürer. Aynı gün ya da ertesi gün hastaneden taburcu edilirsiniz. Ameliyat sonrasında meme dokusunun yerine oturması için korse kullanımı önerilir. 1 aya kadar bu korse kullanımı tavsiye edilir. Ameliyattan sonra bölgede morarmalar yaşanabilir. Bu da iki hastaya kadar ortadan kaybolur. Ameliyatın oluşturduğu şişliklerde birkaç ay içerisinde ortadan kaybolmaktadır. Ameliyat sonrasında jinekomasti kendisini tekrarlamaz. Eğer ki ilerleyen dönemlerde kilo almaya devam edilir ise şişmanlık nedeni ile yağlanma oluşur. Bu jinekomasti ile aynı şey değildir. Bu tür hastaların ameliyat sonrasında kilo almamaları ve düzenli spor yapmaları önerilir.

Jinekomasti Atleti?
Jinekomastinin düzelmesi için uygulanan vücudu saran bir atlettir. Özellikle ameliyat sonrasında göğüsün yapışması için kullanılan bir üründür. Jinekomasti ameliyatı sonrasında korse kullanmak önerilir bunun yerine jinekomasti atleti de kullanılabilir.

Jinekomasti Tedavisi
Jinekomasitinin en öncelikli nedeni hormonsal olabilir. Ergenlik döneminde oluşan bu hastalıkta cerrahi müdahaleye gerek duyulmaz. Hormonsal nedenlere bağlı gelişmiş ise hastalıkta ilaç tedavisine başvurulur. Bu ilaç sayesinde erkeklik hormonu üretimi desteklenir ve kadınlık hormonunun üretimi kesilmeye çalışılır.

Cerrahi operasyon dışında ilaç ile tedavi yöntemi de mevcuttur. Çeşitli hormon ilaçları kullanılması önerilmişse de bu ilaçların yan etkileri oldukça fazladır. Bu hastalıkta gelişen yöntemler ile birlikte lazer liposuction veya vaser liposuction yöntemleri kullanılabilir. Bu uygulanan yöntemler sayesinde estetik olarak daha etkili yöntemler uygulanmış olur. Jinekomasti hastalığı ile uğraşan hastaların genelinde estetik anlamda iz kalır mı korkusu bulunmaktadır. Meme dokusunun artmasında yer alan meme büyümesi vaser sertleşmiş meme dokusunda oldukça etkili bir yöntemdir. En etkili yöntem ameliyattır fakat estetik unsurlar göz önüne alınır ise hasta isteği üzerine diğer yöntemler uygulanabilir.

Yorum yapın