Koah Hastalığı Belirtileri

Ahmet

Koah hastalığı öksürük, balgam, nefes darlığı, göğüs bölgesinde tıkanma, solunum sırasında hırıltı ve morarma gibi belirtiler gösterir. Bu belirtiler geçici şekilde görülen belirtiler değildir ve aylar, yıllar boyunca sürebilen ve artarak kendini gösteren belirtilerdir. Örneğin, çok uzun seneler boyunca sigara içen bir kişide nefes darlığı baş gösterebilir. Yokuş ya da merdiven çıkarken ileriki yaşlarda zorlanmaya başlar. Daha sonra bu durum ilerler ve düz yolda yürürken nefes darlığı çekmeye başlar. Bunun dışında dinlenirken ya da uyurken bile nefes darlığı görülebilir. Daha ileriki durumlarda kişi nefes darlığı sebebi ile ev içinde dolaşamaz, tuvalete gidemez, ihtiyaçlarını karşılayamaz ve konuşamaz duruma gelebilir. Hastalar bakıma muhtaç duruma düşerler.

Koah Hastalığı Nedir?
Kronik obstrüktif akciğer hastalığı yani KOAH ilerleyen bir akciğer hastalığıdır. Öksürük, hırıltılı nefes alma, balgam, nefes darlığı gibi belirtileri vardır. Bu belirtilerle KOAH hastalığının olup olmadığı anlaşılabilir. İlerleyici bir akciğer hastalığı olan KOAH, çevresel etmen ve genetik etmen olmak üzere 2 önemli risk etmeni vardır. Tütün ve tütün ürünleri kullanımı en önemli risk faktörlerinden biridir. KOAH hastalığının görülme riski sigara kullanmayanlara oranla sigara kullanan bireylerde görülme riski 10 ile 25 kat arası daha fazladır. Bunun yanında dumanlı ve tozlu, havalandırma koşulları yeterli olmayan çalışma sahalarında da görülme riski oldukça fazladır. Türkiye’de 2,5-3 milyon insanın KOAH hastası olduğu tahmin edilmektedir. Buna göre en önemli faktör KOAH hastalığında sigara kullanımıdır. Sigara tüketiminin fazla olması KOAH hastalığını tetiklemektedir.

Koah Hastalığı Belirtileri
KOAH hastalığı bireylerde erken fark edilemeyebilir. 35-40 yaşında bireylerde KOAH hastalığı fark edilebilir. Ancak ileri yaşlardan sonra fark edilen hastalıkta artık iyice artmış olan belirtiler ve ağrılar kişinin gündelik yaşamına olumsuz etki yapabilir. KOAH, çekilen nefes darlığı şiddetine göre dört grupta incelenir ve çeşitli belirtiler gözlemlenir. Birincisi, hafif KOAH olarak adlandırılır. Belirtileri ise, merdiven çıkarken, hızlı yürürken ya da ağır işler yapıldığı zaman arada hissedilen nefes darlığı olabilir. İkincisi ise, orta KOAH olarak adlandırılmaktadır. Aynı şekilde ağır işler yapıldığında ya da hızlı hızlı yüründüğünde veya merdiven çıkıldığında genelde nefes darlığı sorunu çekilmesi, bazı zamanlarda gündelik işler yapılırken nefes darlığı sorununun olması gibi belirtileri olabilmektedir. Üçüncüsü, ağır KOAH olarak adlandırılmıştır. Bu grupta ise, gündelik işler yapılırken genellikle nefes darlığı sorunu yaşanır, halsizlik belirtileri ya da halsizlik yaşanır, merdiven çıkmakta zorlanılır ve geceleri nefes darlığı sorunu nedeni ile uyku problemleri ortaya çıkar. Dördüncü ve en son grup ise, çok ağır KOAH olarak adlandırılır. Bu durumdaki hastalar, nefes darlığı problemini otururken dahi yaşamaktadır, evin içinde yürümekte zorluk çekerler ve gündelik işlerini yapamaz hale gelirler. Daha ilerleyen safhalarda ise kanda ve organlarda KOAH hastalığına bağlı olarak oksijen miktarı azalacağından belirtiler daha şiddetli olabilir. Dilde, parmak uçlarında ve dudaklarda morarma gibi, bol terleme, çarpıntı, şiddetli baş ağrısı, unutkanlık, dikkatsizlik gibi belirtiler ortaya çıkabilir. Bunun dışında kalp yetmezliği hastalığın ilerlemesi ile ortaya çıkan diğer bir önemli problemdir. Hastalar ilerleyen zamanlarda oksijen makinasına bağlı kalmak zorunda kalırlar.

Koah Hastalığı Bulaşıcı Mıdır?
KOAH hastalığı bulaşıcı bir hastalık değildir. Genellikle tütün ve tütün ürünleri tüketilmesinden dolayı görülür ya da dumanlı ve tozlu iş sahalarında çalışan insanlarda görülmektedir.

Koah Hastalığına Ne İyi Gelir?
Okaliptüs yaprağı, toz ekinezya, toz zerdeçal, ısırgan otu yaprağı ve meyankökü ile hazırlanan bitki çayı tarifi KOAH hastaları için önerilmektedir. Daha sonra pekmez ve bal tatlandırılıp içilmektedir. Bu karışımın düzenli olarak her gün tüketilmesi hastaların solunum yolları için hem de bağışıklık sistemlerinin güçlenmesi için yararlı olacağı belirtilmektedir.

Koah Hastalığı İçin Bitkisel Çözüm Yolları
Bir su bardağı kaynar suya 1 kahve kaşığı yulaf samanı koyulur ve 7 dakika kaynatılıp bekletilir. Kaynamış olan bu karışım soğumadan süzülür ve süzüldükten sonra su ılık olarak yavaş yavaş içilebilir.  Bu karışım birer gün ara ile her sabah, öğlen ve akşam yemeklerden 2 saat sonra yavaş yavaş içilmelidir. Bir ay bu şekilde devam ettikten sonra 15 günlük bir ara verilmeli ve tekrar aynı karışım uygulanmalıdır.

Koah Hastalığı Tedavisi
KOAH hastalığı için tedavi amacı hastalığın hafifletilmesi ve yavaşlatılmasıdır. Belirli bir tedavi çeşidi bulunmamaktadır. Akciğerlerde oluşan hasar kalıcı olduğundan geri döndürmek çok zordur. Alınan önlemler ile hastalığın ilerlemesi yavaşlatılabilir. Sigarayı bırakmak KOAH hastalığı için önemli bir etmendir. Hastaların tedavi edilmesindeki amaç KOAH hastalığında görülen belirtilerin hafifletilmesidir. Soluk almanın kolaylaşması için hastalara doktorları tarafından astım hastalarının da kullandığı inhaler önerebilir. Bunun dışında balgam azaltıcı ilaçlar, iltihabı azaltan antibiyotik ve steroid tabletler hastalara doktorları tarafından önerilebilmektedir. Oksijen terapisi de KOAH hastaları için önerilen tedavilerdendir. Ayrıca az sayıda da olsa ameliyat da KOAH hastaları için önerilir.

Yorum yapın