Dehidratasyon Belirtileri

Ahmet

Dehidrasyon(vücutta meydana gelen tepkimeler sonrasında moleküllerden kaynaklı su kaybı), herkes için farklılık gösterebilir. Bu farklılık ne kadar çalışıldığına, çevre sıcaklığına ve genel olarak ne kadar terlendiğine de bağlıdır. Kaçınılmaz gerçek olarak dehidrasyon hızlı bir biçimde tehlikeli bir durum haline gelebilir.

Su hayattır; insan vücudunun yaklaşık olarak %55-70’ i sudan oluşur. Beyin düşünme fonksiyonunu, kan akışını, kaslar hareket etmesini bu hayati bileşene borçludurlar. Bu su miktarı vücudun günlük aktiviteleri ve hareketleri sonucunda sürekli olarak değişiklik göstermektedir ve harcandığı oranda vücuda tekrar kazandırılması gerekmektedir.

Dehidrasyon Nedir?
Sıvı kaybı olarak bilinen durum, vücudun dışarıdan aldığından daha fazla su harcaması durumudur. Kaybedilen su vücuda tekrardan alınmazsa dehidrasyon meydana gelir. Gerekli miktarlarda su vücuda geri alınmadığı taktirde, organizma işlevliğini sürdürebilmesi için gerekli olan bu hayati bileşenden mahrum kaldığında vücutta istenmeyecek gelişmeler başgösterir.

İnsan vücudu yemek yemeksizin 2 ay dayanabilirken su yokluğunda sadece birkaç gün devamlılığını koruyabilir.

Su ile birlikte vücutta bulunan toksinler vücuttan uzaklaştırılır, temel organlar için gerekli olan nem sağlanır ve fonksiyonlarının sürdürülmesi sağlanır. Vücudun gerektiğinde soğuması ve gerektiğinde ısınmasını sağlayarak denge halinin korunmasını sağlar. Bu sayılanlar tabi ki de suyun vücut içindeki görevlerindan sadece birkaçı. Su insan vücudunun büyün fonksiyonlarında rol alır.

Dehidrasyon Belirtileri
Yüksek fiziksel efor sarfettikten, güneşin ışıldadığı bir günü sahilde geçirdikten sonra veya susuzluğunuzu görmezden geldiğinizde ne olacak.

Bir birey, vücudunun gereksediği kadar su içmediği taktirde vücudu susuz kalacak ve dehidrasyon belirtileri oluşacaktır. Dehidrasyon belirtilerine ise ağızka kuruluk ve yapışkanlık hissi, çukurlaşmış gözler, gerektiğinde göz yaşı üretememe, az ve koyu idrar, letarji(enerjisizlik durumu), baş ağrısı ve dönmesi, düşük tansiyon ve hızlı kalp atışı örnek verilebilir.

Dehidrasyon Nedenleri
Diyare ve kusma genel nedenleri olarak verilebilir. Vaka sırasında yeteri kadar yemek yememek ve sıvı gıdalar tüketmemek, ağır fiziksel aktivite sırasında ve sonrasında gerekli miktarlarda sıvıyı vücuda geri kazandırmamak dehidrasyon nedenleri arasındadır. Aynı şekilde sıvı kaybına neden olan ilaçların uzun süreli kullanımı da dehidrasyon nedenlerine eklenebilir.

Dehidrasyon Çeşitleri

1.Evre: Susuzluk

Susuzluk başladığında vücut, bünyesinde ne kadar su varsa korumaya çalışır. Böbreklerden mesaneye giden su miktarı düşürülür, bu nedenle idrar koyulaşır. Terleme azalır, bu nedenle vücut ısısı artar. Kanın kıvamı koyulaşır ve halsizleşir. Mevcut oksijen düzeyini korumak için organizma, kalp atış hızını arttırır.

2.Evre: Bayılma
Artık dolaşımdaki kan o kadar yoğun bir hal alır ki kan akışındaki azalmadan dolayı ciltte büzülmeler meydana gelir. Tansiyon düşer ve bayılma eğilimi baş göstermeye başlar. Temel terleme durmuştur ve vücutta soğuma olmadan aşırı ısınma başgösterir.

3.Evre: Organ Hasarı
Organizma, kan basıncını sabir şekilde sürdürmede zorlanmaya başlar. Organizma sürekliliğini korumak amaçlı böbrekler ve bağırsaklar gibi hayati organlara kan akışını yavaşlatır ki bu da organ hasarına neden olabilir. Böbreklerde kan filtrelenmeden hücresel atıklar hızlı bir şekilde depolanmaya başlanır.

4.Evre: Ölüm
Tüm aşamalardan sonra kontrol altına alınamayan vücut ısısından kaynaklı hayati organlarınız zarar görebilir. Büyük olasılıkla karaciğer yetmezliğinden ölüm gerçekleşir. Bir diğer şekilde zehirli atıklar kanda birikmiştir ve vücudun hayati işlevleri böbrek yetmezliğinden dolayı son bulmuştur.

Dehidrasyon Tedavisi

  • Kişide herhangi bir hastalık mevcutsa, özellikle kusma ve ishal yaşanıyorsa sıvı alımı arttırılmalıdır. Eğer vücuttaki sıvı miktarı korunamıyorsa bir uzmana danışılmalıdır.
  • Spor ve egzersiz yapmak amaçlanıyorsa, spora başlamadan önce 1-3 bardak su içmek ve spor sırasında da düzenli aralıklarla sıvı alımına devam etmek büyük önem taşımaktadır.
  • Yaz aylarında serin tutan kıyafetler tercih edilmelidir ve doğrudan sıcak mekanlardan kaçınılabiliyorsa bu seçenek değerlendirilmelidir.
  • Bireyin aktif bir günlük yaşantısı yoksa bile önerilen miktarlarda sıvı tüketimi gerçekten önemlidir.

Rehidrasyon
Vücudun ihtiyacı olan sıvıyı damar yoluyla vücuda geri kazandırma yöntemidir. İçme yoluyla sıvı geri kazanımı ishal ve kusma vakalarının olduğu bireylerde mümkün olmayacağından, doktor, koldaki toplar damarlardan birinden IV tüp sokar ve sıvılar bu tüp aracılığıyla vücuda geri kazandırılır.  IV yoluyla sağlanan çözelti genellikle su ve elektrolitin bir karışımıdır.

Yorum yapın