Klamidya Belirtileri

Ahmet

Klamidya hastalığı sessiz ve belirti göstermeden sinsice ilerleyen bir hastalık türüdür. Çeşitli idrar analizleri ile test yapılarak hastalık teşhis edilebilir. Test yöntemi biraz maliyetlidir ve her yerde yapılmamaktadır. Fakat doğru sonuçlar veren bir test olduğu söylenmektedir. Klamidya olduğu düşünülen hasta kısa bir zaman içinde cinsel ilişki yaşamış ise o kişi ile de aynı test yapılır. Klamidya hastalarında herhangi bir belirti gözlenmemektedir. Görülen belirtilerde bakterilerin taşınmasından kaynaklıdır. Genellikle görülen tepkilerde hastalığın bulaşmasından 5 ya da 15 gün sonrasına denk gelir.

Klamidya Nedir?
Klamidya enfeksiyonuna chlamydia trachomatic isimli bakteriler neden olmaktadır. Genellikle klamidya hastalığı gelişmiş ülkelerde oldukça sık görülmektedir ve cinsel yol ile bulaşmaktadır. Bir örneklendirme yapmak gerekir ise Amerika Birleşik Devletleri’nde 4 milyon kişi de her sene görülen bir hastalıktır. Genellikle hastaların neredeyse yarısı hastalığının farkında değildir. Birçok zaman hastalık belirti vermediği için tesadüfen öğrenilmektedir. Her hastalık gibi klamidya hastalığının da erken fark edilip, testlerinin yapılması ve tedaviye başlanması oldukça önemlidir. Amerika Üreme Tıbbi konferansında bilim adamlarının yapmış oldukları araştırmalara göre, klamidya erkek hastaların spermlerinde tahribata neden olabilmektedir. La Corunadaki Canalejo Üniversitesi’nin Hastanesinde çalışmakta olan bir ekip, klamidya bulaşmış ve çocuğu olmayan erkek hastalar üzerinde araştırma yapmıştır. Yapılan bu araştırma sonucunda erkeklerin spermlerinde ve DNA’larında yaşanan tahribatın diğer erkek bireylere göre üç kat daha fazla olduğu anlaşılmıştır. Klamidya cinsel yolla bulaşan ve en yaygın enfeksiyon çeşidi olan hastalıktır. Hem kadın bireylerde hem de erkek bireylerde oldukça ciddi sonuçlar doğurabilmekte ve etkilemektedir.

Klamidya Belirtileri
Klamidya enfeksiyonu kişinin vücuduna nüfuz ettikten sonra pek belirti vermemektedir. Fakat bazı durumlarda kadınlarda oluşan belirtiler; hafif sarımtırak vajinal akıntı yaşanması, idrarını yaparken cinsel organda yanma, sıklıkla idrara çıkma, genital bölgede yanma, kaşınma, kızarıklık gibi sorunların yaşanması, dış genital bölgede yaraların oluşması, cinsel ilişki sırasında ağrı duyma ve cinsel ilişki sırasında ciddi kanamalar yaşanması gibi faktörlerdir. Bu belirtiler yalnızca klamidya hastalığına özgü değildir. Birçok vajinal enfeksiyonlu hastalığın belirtisi olabilir. Bu nedenle tanı konulması için yeterli değer taşımamaktadırlar. Kesin tanı koyulma işlemi bölgeden parça alınması ve incelenmesi ile gerçekleşir. Erkek klamidya hastalarında ise çoğu kez bir belirti ve şikayet gözlenmemektedir. Fakat kadınlarda olduğu gibi idrar yaparken cinsel organda yanma hissi, kaşıntı oluşabilir. Bunun dışında organ ucundan akıntı oluşması da bir başka etkendir.

Klamidya Nasıl Bulaşır?
Klamidya hastalığı cinsel ilişki yolu ile bulaşmaktadır. Bunun dışında hamile bir kadında bu bakteri taşınıyor ise gebelik ile bebeğe de geçebilir. Genellikle bebeğe doğum sırasında bu hastalık bulaşmaktadır. Tanısı koyulmamış ya da tedavi edilmemiş veyahut erken tanımlanamamış klamidya hastalarında ister erkek isterse kadın olsun üreme organları zarar görebilmektedir. Kısırlığa da neden olduğu sık görülür. Erkeklerde ayrı olarak prostat iltihaplanmasına da neden olduğu saptanmıştır. Erkeklerde üretrit, prostatit, epididimit ve testis iltihabı ve kısırlığa sebep olurken, kadınlarda ise cervisite,  fallop tüplerinde iltihaplanma ya da tüplerde tıkanma, pelvik iltihap hastalığı, kronik pelvik ağrısı, kısırlık, dış gebelik ve hamile kadınlarda ise erken doğuma neden olabilmektedir. Eğer ki kadın doğum yapmış ise doğum esnasında da bebeğe bulaşmış olması muhtemeldir.

Klamidya Enfeksiyonu İçin Bitkisel Tedavi Yöntemleri
Klamidya hastalığı için herhangi bitkisel bir tedavi yöntemi önerilmemiştir. Belirtiler gözlemlenmediği için belirtileri yok edici bir tedavi şeklide bulunmamaktadır. Eğer ki genital bölge yanması, akıntısı ya da kaşıntısı var ise bunun için maydanoz suyu kaynatılıp tüketilebilir. Sarımsak da doğal bir antibiyotik olduğu için bolca tüketilebilir.

Klamidya Tedavisi Ne Kadar Sürer?
Klamidya hastalığına neden olan bakteriler genellikle vücuttan antibiyotik ile atılabilmektedirler. Azitromisin genellikle tek seferlik kullanılan yani tek doz olarak da bilinen antibiyotik ile 1 hafta boyunca 14 adet alınarak kullanılması gerekmektedir. Doktorlarınızın yazacağı çeşitli ilaçlar ya da antibiyotik türleri de bulunmaktadır. İlacın hangisi olduğundan ziyade dozu önemlidir. Tamamen bakterinin vücuttan atılması için kaç doz verilmiş ise buna uyulması gerekmektedir. Genel olarak bu tedavi de iki hafta kadar sürmektedir. Bu tedavi sürecinde cinsel ilişki yaşanılmaması önemlidir.

Klamidya Tedavisi
Klamidya kalıcı hastalıkların oluşmasına neden olabilir. Tedavi edilmez ise kadınlarda rahim ya da yumurtalık keselerinde tutunduğu işçin ağrıya neden olacaktır ve dış gebelik gibi sorunların oluşması da muhtemeldir. Bunun dışında diğer cinsel yol ile bulaşan hastalıklara yakalanma riski artmaktadır. Mesela HIV virüsüne yakalanma riski beş kat daha olası bir durumdur.

Erkeklerde kadınlara nazaran daha az etki oluşturduğu bilinmektedir. Genellikle klamidya hastası erkeklerde testis ağrısı ve ateşlenmesi söz konusudur. Hastalığın tedavi edilmesinden önce gerekli testlerin yapılması gerekir. Öncelikle idrar tahlili yapılır ve sonrasında vajinadan ya da testisten parça alınır. Bunların laboratuvarda incelenme sürecinden sonra kesin tanı koyulmuş olur. Cinsel bölgede enfeksiyona neden olabilir. Bunun yanında deri ve göz enfeksiyonları da devamında bir belirti oluşturur. Klamidya tedavisinde antibiyotik kullanılmaktadır. Antibiyotik ile enfeksiyon kolayca yok edilebilir. Doksisiksin türü antibiyotikler önerilir genellikle. Bunun dışında bu hastalıktan korunmak için tek eşlilik önemlidir. Eğer bu durum söz konusu değil ise korunmak en etkili ve önemli yöntemdir. Cinsel ilişki sırasında korunmak hem bakteriyel enfeksiyonların geçişini engellemekte hem de cinsel yol ile bulaşabilecek hastalıkların önlenmesinde etkilidir.

Yorum yapın