Dizde Kireçlenme Belirtileri

Ahmet

Diz kapağında kireçlenme belirtileri genellikle diz ağrıları ile kendisini gösterir. Diz kireçlenmesi yaşayan hasta uzun yürüyüşler yapmakta zorlanır, dinlenme ihtiyacı sıklaşır ve eğilip kalkarken ciddi zorlanmalar yaşadığı görülür. Hareket eden eklemlerde çıtırtı sesleri de geldiği de görülmektedir. Bu ağrılar bir süre yürüyüşten sonra hafifler. Çünkü kasların ısınması bölgeye iyi gelecektir. Genellikle sabahları kalkıldığı zaman kireçlenme sorununun şikayetleri daha belirgin olarak kendisini gösterir. Diz kireçlenmelerinde ilk zamanlarda hafif ağrılar ile kendisini gösteren hastalık ilerleyen dönemlerde kemik yapısında bozulmalara ve yürüme de bozukluklar yaşanmasını beraberinde getirir.

Dizde Kireçlenme Nedir?
Diz kireçlenmesinde, diz kapağımızın ön tarafında derinin alt kısmında yer alan yassı minik kemiktir. Diz kapağımızın ön yüzü bildiğimiz gibi yumru şeklinde arka kısmı da çöküktür. Bu kemiklerde kıkırdakla kaplı eklemlerdir. Diz kapağı eklemleri kıkırdak dokuları ile kaplanmıştır, rahat hareket sağlayabilmesi için. Dizde yer alan anatomik yapıda ki kaslar hareket etme işlemlerinde rol oynar. Dizde ki bu kıkırdak dokunun zaman içinde kaybolması ile kireçlenme sorunu ortaya çıkar. Kişinin hareket yetileri kısıtlanmaya başlar.

Dizde Kireçlenme Belirtileri
Diz kapağında ki kireçlenmelerde; hareket ederken ağrı, kısıtlı hareketler, eklem bölgelerinde sertleşme, eklemlerde şişme, diz de ağrı ve hassasiyet ve eklemlerde biçimsel bozulmalar ortaya çıkar. Diz kapağı kireçlenmelerinde belirtiler kademeli olarak ortaya çıkar. İlk olarak diz bölgesinde sızı bulunurken ilerledikçe geçmeyen ağrılar, hareket etme zorlukları, eklemleri oynatmakta güçlük gibi problemler seyredecektir. Diz kapağı kireçlenmelerinde hava durumu bile hastalığı oldukça fazla etkileyebilmektedir. Kişinin soğuk havalarda ağrıları nükseder ya da daha yoğun geçer. Sıcak genellikle diz kireçlenmelerine iyi gelen bir durumdur.

Diz Kireçlenmesi Egzersizleri
Diz kireçlenmesi yaşayan hastaya, diz kaslarını ve bu bölgenin etrafını güçlendirmelidir. Bunun için de yapılması gereken kas egzersizleridir. Yapılması gereken ilk şey, dizin arka bölgesine bir havlu katlanıp koyularak aşağı ve yukarıya doğru hareketler yapılmasıdır. Aynı şekilde havlu koyularak açma kapama egzersizine geçilebilir. Kişi sırt üstüne yatarak bir bacağını aşağı yukarı kaldırmalıdır. Sıra ile ikinci bacağa da aynı işlemi uygulaması gerekir. Hasta yaptığı bu hareketler ile kan dolaşımını hızlandırıp kasları ve eklemleri çalıştırır.

Dizlerde Kireçlenme İçin Bitkisel Tedavi Yöntemleri
Elma sirkesi, iltihaplara iyi gelen ve alkalin yapıcı özelliğe sahip bir maddedir. Eklem ağrılarına ve eklem sertleşmelerinin azalmasına da bu nedenle iyi gelmektedir. Eklem bölgelerinde biriken toksinlere de oldukça yararlıdır. 1 çay kaşığı elma sirkesi ve bir su bardağı ılık su içilerek ağrılara ve iltihaplanmalara karşı tedavi oluşturulabilir. Zencefil antioksidan ve iltihap giderici özelliğe sahiptir. Ağrılara, şişliklere ve iltihaplanmalara karşı faydalıdır. Zencefil bunun dışında ağrıya neden olan COX-2 denilen kimyasal maddenin etkisiz hale getirilmesini sağlar. Günde 2 ya da 3 cm kadar bal eklenerek zencefil çayı tüketilebilir ya da taze zencefil tüketilebilir. Bunun dışında uygulanabilecek bir yöntem ise zencefil yağının problemli bölgeye masaj yardımı ile uygulanmasıdır. Zencefil ve elma sirkesinin dışında zerdeçal, çemen otu ve yeşil çayda kireçlenme yaşayan hastaların tüketmesi gereken bitkilerdendir.

Diz Kireçlenmesine Ne İyi Gelir?
Egzersiz, kireçlenme ve buna benzer semptomların ortadan kaldırılmasına oldukça iyi gelmektedir. Ayrıca hareketler eklemlerin etrafında yer alan kasların güçlenmesine neden olacaktır. Fazla kilosu olan diz kireçlenmesi yaşayan hastalar için egzersizler oldukça önemlidir. Çünkü hasta hareketler sayesinde hem kilo verebilecek hem de diz kireçlenmesinin olumsuz etkilerini ortadan kaldırabilecektir. Aerobik egzersizleri, yürüyüşler, bisiklet sürmek ya da deniz ve havuzda yüzme egzersizleri uygulamak oldukça yararlıdır. Bunun dışında hafif ağırlıklar kaldırmak ve düzenli aktivitelere yer verilmesi de önemlidir.

Gün içinde 30 dakika kadar ağırlık egzersizleri ya da ısınma egzersizleri yapmak hasta için faydalı olacaktır. Soğuk ve sıcak kompres uygulamakta hasta için rahatlatıcı olacaktır. Kireçlenme nedeni ile oluşan eklem ağrılarının kontrol edilmesi gerekir. Bunun için sıcak kompres uygulanarak ağrı ve sertleşmeler önlenebilirken soğuk kompres kullanarak da şişlikler ve iltihaplanmalar giderilebilmektedir. Sıcağa ve soğuğa dayanıklı su torbaları, su şişeleri gibi ürünleri bunun için kullanabilirsiniz. Bir havluya bu madde sarılarak bölgeye koyulur ve kısa süreli sıcak kompres ya da soğuk kompres uygulanabilir. Az miktarda ki buz parçacıkları da bir beze sarılarak bölge üzerinde gezdirilebilir.

Diz kapağı kireçlenmesinde bölgeye masaj yapmakta etkili olacaktır. Ağrının şiddetinin azalması için, kireçlenmeden dolayı meydana gelen şişkinlikler ve iltihaplanmalar nedeni ile bu işlem yapılmalıdır. Masaj bunun dışında kan dolaşımını da hızlandıracaktır. Bunun dışında iltihabın azalmasını da sağlayacaktır. Kireçlenmeden etkilenen bölgeye zeytinyağı ve Hindistan cevizi yağı ile masaj yapılabilir. Masajı yaptıktan sonra eğer ki ağrılarda artış görülmüş ise o zaman bunu tekrar uygulamamalısınız. Bu çözümün dışında ki diğer bir faktör ise 10 gr kafur ve 1 fincan kadar hardal yağının ısıtılarak soğuması sağlanır. Bunun ardından bölgeye masaj şeklinde uygulanır.

“Dizde Kireçlenme Belirtileri” üzerine 2 yorum

  1. EĞER DİZLERİNİZDE KİREÇLENME VARSA METİN ŞAHİN HOCAYA ULAŞIN KENDİSİ DOĞAL BİTKİSEL İLAÇ LAR YAPIYOR BİZ KENDİMİZDE KULLANDIK BABAM, ANNEM, YENGEMDE ,KULLANDI HEPİMİZDE FAYDASINI GÖRDÜK TAVSİYE EDERİM 05052135467 YADA 05536166278 NOLU TELEFONDAN SİPARİŞ VEREBİLİRSİNİZ İÇİLMİYOR DİZLERE SÜRÜLÜYOR RABBİM ŞİFA VERSİN

    Cevapla

Yorum yapın