Denge Bozukluğu Belirtileri

Ahmet

Denge, insanı ayakta tutan ve orantılı bir koordinasyon sağlayan bir durum söz konusudur. İnsanın ayakta sabit ve dengeli durabilmesi için de gözler, iç kulak, beyin ve sinirler sayesinde sağlanabilmektedir. Eğer ki bu unsurlardan birisinde bir aksaklık yaşanır ise bu hastalarda denge bozukluğu sorunu oluşmaya başlayacaktır. İşitme sorununda ani değişiklik yaşanır ise, kulaklarda çınlama söz konusuysa ya da bulantı yaşanıyor ise bu sorunun belirtilerindendir. Amerika’da yapılan bir araştırmaya göre hastaların %5’i denge bozukluğu şikayetleri ile hastanelere başvuru yapmaktadır. Ortalama insan ömründe ki uzamalar hastaların yaşlılık döneminin artmasına neden olmaktadır.

Denge Bozukluğu Nedir?
Dengesizlik, beyinde ve beyine giden denge sinirlerinin hasar görmesi ya da sinirlerin beyne doğru olmayan uyarılarda bulunması sonucunda meydana geldiği bilinmektedir. Beyinde denge ile alakalı ana merkez beyin sapında ya da beyincikte ki denge dokularında meydana gelmektedir. Bu merkezlere omurilikten ve iç kulaktan da uyarılar gelmesi söz konusudur. Beyin dışında ki en önemli denge merkezi iç kulakta bulunan yarım daire kanalları olarak bilinen dokudur. Beyine iletilecek olan sinirler beyin sapından beyne giriş yaparlar ve denge konusunda ki gerekli sinyalleri aktarmış olurlar.

Denge Bozukluğu Belirtileri
Denge bozuklukları yaşayan bireylerde baş dönmesi dışında başka nedenlere bağlı gelişen bir denge kaybı problemidir. Bu tür problemler yaşayan hastalarda bağ dönmesi, baş içinde boşluk hissiyatı, yaylı yatakta sallanıyormuş hissi, ayaklarınız boşluktaymış hissi oldukça yoğundur. Görme bulanıklıkları yaşayan ya da göz kararması yaşayan kişilerde de denge kaybının bir belirtisi olabilir. Denge bozuklukları nörolojik temellide olabilir. Bazı durumlarda denge bozukluklarının yanında, konuşma bozuklukları, görme de çiftlik, el ve ayak güçsüzlüğü ve bilinç kaybı yoğun yaşanan sorunlar arasındadır.

Denge Bozukluğuna Ne İyi Gelir?
Denge bozukluğu problemi yaşayan hastalarda öncelikli olarak bir uzman kontrolüne ihtiyaç vardır. Doktorunuzun yapacağı gerekli muayeneler doğrultusunda bu denge probleminin neden meydana geldiği tespit edilmelidir. Buna bağlı olarak da o bölgenin tedavisine yoğunlaşmak doğru olacaktır. Ayrıca hangi bölge ile bağlantılı bir denge sorunu yaşanıyor ise doktorunuz o bölgeye göre tedavi uygulamanın yanında neyin iyi geleceğini sizinle paylaşacaktır.

Denge Bozukluğu Testi Nasıl Yapılır?
Denge bozukluğu testi için öncelikli olarak göz, kulak koordinasyonu kontrol edilir. Daha sonrasında beyin tomografisi ve filmlerine yer verilebilir. Hastalar için bu tür testlerin yanı sıra hastaya bazı fiziksel testlerde uygulanabilir. El – ayak, göz, kulak koordinasyonları bu fiziksel muayene ile tespit edilir. Bunun dışında yapılan kulak, göz ve beyin filmleri hastalığın hangi organdan kaynaklandığını belirlemek içindir.

Denge Bozukluğu Nasıl Geçer?
Denge bozuklukları çeşitli organların hasar görmesi ile meydana gelebilir demiştik. İşte öncelikle doktorunuz sizin hangi organınıza bağlı olarak denge sorunu yaşadığınızı tespit etmelidir. Buna bağlı olarak da kulak ile alakalı bir problem ise kulak tedavisine, göz ile alakalı bir sorun ise göz tedavisine başlamalıdır. Bazı durumlarda beyinde meydana gelen semptomlarda denge bozukluklarına neden olabilmektedir. Bu tür durumlarda da bu semptomların tedavisine yoğunlaşmak gerekir. Aslında direk olarak denge bozukluğunu tedavi edemezsiniz. Buna neden olan sebeplerin tedavisi ile sorunun çözümü mümkündür.

Denge Bozukluğu Egzersizleri Nasıldır?
Denge bozukluğu yaşayan hastalar için el – göz – ayak koordinasyonunu sağlamak için bazı hareketler bulunmaktadır. Elinizi gözünüzün önünde gezdirerek takibini sağlayabilirsiniz. Ya da düz bir nokta üzerinde yürümeye çalışabilirsiniz. Bunlar denge probleminin aşılmasında oldukça etkili olan yöntemlerdendir.

Denge Bozukluğu Mide Bulantısı Yapar Mı?
Denge bozuklukları mide bulantısına neden olur. Çünkü normal bir zaman diliminde bile başınız döndüğünde, gözünüz karardığında mide bulantısı yaşarız. Denge kaybı sorununda da mide bulantısı oldukça sık yaşanan bir durum olarak seyreder.

Denge Bozukluğu İçin Bitkisel Tedavi Yöntemleri
Denge bozuklukların bitkisel bazı kürler önerilmektedir. Bitkiler üzerinde araştırmalar yapan uzmanlar ve geçmişten gelen bilgi mirasları ile bitkilerin ne kadar büyülü şeyler olduğunu artık hepimiz biliyoruz. Her hastalık için biraz da olsa ya da sadece tek çözüm yolu gibi gözükse de bu tür kürlerin tüketiminde mutlaka uzmanlardan yardım almalısınız. Her bitki her insana iyi gelmemektedir. Saraçoğlu hocanın önerileri doğrultusunda denge bozukluklarına sarı ballıbaba bitkisi oldukça iyi gelmektedir. Sık baş dönmesi sorunu yaşayan kişilerde bu bitkiyi tüketebilirler. Vertigo kürü olarak da bilinen bu kürün hazırlanmasında 1 su bardağı kaynatılmış su ile bir tatlı kaşığı kadar sarı ballı baba bitkisi koyularak demlenir. Demlenen çay sıcakken tüketilir.

Denge Bozukluğu Tedavisi
Denge bozukluklarının tedavisine başlanmadan önce hastalar öncelikle bir uzman tarafından kontrol edilmelidir. Denge bozukluğunun hangi sebeplerden meydana geldiği anlaşılmalıdır. Bunun ile birlikte iç kulak tedavisi, göz tedavisi ya da nörolojik bir nedenden ise nörolojik bir tedavi yürütülmelidir. İlaç tedavisi de uygulanabilir. Fakat bunun için doktorunuza başvurmanız oldukça önemlidir.

Yorum yapın