Kireçlenme Belirtileri

Ahmet

Kireçlenme Belirtileri: Kalça eklemi kişinin vücut ağırlığını taşımaktadır. Bu nedenle deformasyona uğraması sık rastlanan bir eklem türüdür. Kemik yapıları etrafında kıkırdak doku bulunur. Kıkırdak da kemiklerin ve eklemlerin hareket esnasında birbirine sürtmemesi için görev alır. Bu kıkırdak yapılarının bozulması sonucunda ise kireçlenme hastalığı oluşur. Kireçlenme yaşayan hastalar bazı belirtiler ile karşılaşır. Bunlar, hareket ederken ya da hareket ettikten sonra eklemler üzerinde bir ağrı, hava değişimlerinde eklemlerde rahatsızlık oluşması ve parmak uçları üzerinde kemik dokularında şişme olabilir.

Kireçlenme Nedir?
Osteoartrit ya da dejeneratif eklem hastalıkları olarak da bilinen bir hastalıktır. Halk arasında kireçlenme olarak adlandırılır. Kireçlenme oldukça sık rastlanan türden bir hastalıktır ve kroniktir. Özellikle yaşlı kişilerde fazla görülür. Kireçlenme, kıkırdak yapılarının bozulması sonucunda oluşur. Bu noktalar kemiklerin birbiri ile temas ettiği noktalardır. Kıkırdak da bu bağlantı da sürtünme oluşmaması için iki kemik arasında yer alır. Bu bölgeler eklem alanlarıdır. Kıkırdak dokusu bozulunca eklemler birbirine sürtünür ve ağrı yaratır. Merdivenlerden inip çıktıkça ve ya yürümekte zorluk çekildiği görülebilir. Kıkırdak yapısı olmayınca kemiklere yük daha fazla biner. Eklemlerde bir takım sıvılar bulunur kıkırdak dokusu kaybolunca bu sıvılarda eklemlere zarar verebilir. Kırılan kemik uçlarının da dokulara zararı olabilir. Kireçlenmeye bağlı olarak eklemler üzerinde iltihaplanma yaşanabilir.

Kireçlenmenin tek bir nedeni bulunmaz. Bu nedenlerden birisi gendir. Kıkırdağın oluşumunda etken madde proteindir. Kişinin vücudunda bulunan protein üretmekte rol alan genler bu işlemi yerine getirmiyor olabilir. Bu genetik sorun eklemlerde yıpranmaya neden olacaktır. 20 yaşından itibaren de kireçlenme görülme riskini tetiklemektedir. Bir başka genetik bozukluk sayesinde eklemler çabuk yıpranabilir. Bundan ziyade kişinin hayat boyunca beslenme ve yaptığı sporda etkilidir. Kilo, kalça üzerinde baskı yaratır. Buna bağlı olarak kalça da ve dizlerde baskı artar. Kilolu olan kişilerin vücutlarında eklemlere yük fazla gelir. Kilo alındıkça dizlere baskı da artar.

Fazla kilo tek başına dizlerde kireçlenme için oldukça uygun bir nedendir. Aşırı kilolu insanların sadece dizlerinde değil birçok eklem bölgesinde kireçlenme görülmektedir. Bazen yapılan hareketler de eklemlerde olumsuz etkiler yaratabilir. Fazla yapılan spor ya da mesleki olarak yapılan bir spor dalında sık görülür. Tendon bağlarında sakatlanmalar, eklemlerde sakatlanmalar ya da kıkırdakta aşınmalara sık rastlanır. Yanlış yapılan egzersizlerde kireçlenmeye zemin hazırlar.

Sağlıklı bir yaşam için spor ve ya egzersiz yapmak oldukça önemlidir. Birçok insan sokaklarda kurulan spor parklarında ya da spor salonlarında spor yapmakta. Fakat bilinçli yapılmayan bu sporlar sizin sağlığınıza zarar verebilir. Kişinin kilosu, yaşı ve sağlık durumu bu konularda önemlidir. Bu hususlara dikkat edilmez ise kişi dizlerine ve eklemlerine zarar verebilir. Diyabet, tiroid bezlerinde ki az çalışma ve demir yükünün fazla olması gibi metabolizma hastalıkları da kireçlenmeye zemin hazırlar.

Kireçlenme Belirtileri
Kireçlenmelerin belirtilerinde hangi bölgede olduğuna göre değişkenlik gösterecektir. Buna rağmen her kireçlenme türünde bazı ortak ve yaygın belirtiler bulunur. Özellikle belli bir hareket sonrasında o bölgede ağrı ve tutulma yaşanır. Kireçlenen bölgeler bir iş sonrasında tutulmalar yaşanacaktır. En fazla kireçlenme görülen kemikler beller, kalçalar ve ayaklardadır. Çünkü vücudun yükünün en fazla olduğu eklemler buralardadır. Kireçlenme yaşanan eklemlerde yürüme zorluğu yaşanabilir. Merdiven çıkmakta ya da bir eşyayı bir yerden başka bir yere koymada oldukça ağrılı ve zorludur. Ellerde görülen kireçlenme sonucunda da bir nesnenin kavranmasında zorlanma yaşanır.

Kireçlenmeye Ne İyi Gelir?
Kireçlenme için kesin bir tedavi şekli yoktur. Günümüzde yaşanan kireçlenme tedavilerinde gündelik yaşamı kolaylaştırmaya yönelik tedaviler uygulanır. Ağrıların dindirilmesi için ağrı kesici verilir. İleri boyutlarda bir kireçlenme sorunu var ise bunun için cerrahi bir operasyon yapılabilir. Kireçlenme tedavisi için doktorunuzun önerilerini dikkate almanız gerekir. Kilo fazlalığı olan biriyseniz fazla kilolarınızdan kurtulmak için spor yapmalısınız. Kireçlenmenin en büyük düşmanı fazla kilolardır. İdeal kiloya ulaştığınız zaman eklemleriniz üzerinde ki yüklenmiş yük kalkacaktır. Bacaklarınız hafifleyecektir. Fazla kilolar nedeni ile kireçlenme daha da artış gösterir ve ağrıları da o oranda artar. Egzersiz yapmak da hem kilo vermenizde yardımcı olacak hem de kireçlenme olan bölgenizin çalışmasını sağlayacaktır. Düzenli yapılan spor kas ve eklem sisteminizin güçlenmesine neden olacaktır. Yürüme ya da yüzmek gibi fazla yorulmayacağınız sporları tercih edebilirsiniz. Kireçlenen bölgelerinize sıcak ya da soğuk kompres yapabilirsiniz. Kireçlenen bölgelerde ağrılarınız artıyor ise bu eklemler üzerine sıcak ya da soğuk bir su koyabilirsiniz. Ağrınızın hafiflediğine şahit olacaksınız. Sıcak su torbası koyarsanız bu bölgede kan dolaşımını hızlandıracaksınız ve kaslarınızın rahatlamasını sağlayacaksınız. Soğuk su ve ya buz uygulanır ise sinirler uyuşacak ve şişlikleriniz inecektir. Omega 3 takviyesi de kemiklerin beslenmesi açısından oldukça önemlidir. Omega 3 iltihap azaltıcı bir özelliğe de sahiptir. İçinde bulunan yağ asitleri ağrıların azalmasında etkili olacaktır. Omega 3 tüketiminin miktarını doktorunuza danışabilirsiniz.

Kireçlenme İçin Bitkisel Tedavi Yöntemleri
Okaliptüs yağı, tannik asit bakımından oldukça zengin bir bitkisel ilaçtır. Kireçlenmeden kaynaklı olan ağrılara iyi geldiği bilinmektedir. Ağrıyan ve kireçlenme olan eklem bölgelerinize bu yağ ile masaj yapabilirsiniz. Bu masaj sonrasında bölgeyi sıcak tutmak için sıcak kompres yapınız. Glukozaminin, son dönemde ki araştırmalara göre kıkırdağı koruduğu ve kireçlenmelere iyi geldiği anlaşılmış. Glukozamin kabuklu deniz hayvanlarından elde edilmiş bir amino- şeker içermektedir. Bu ürünün kullanılmasını ya da ne oranda kullanılması gerektiğini doktorunuza danışabilirsiniz. Zencefil, iltihaplanmayı önleyen ve ağrılar üzerinde hafifletici etkisi olan bir bitkidir. Kireçlenme ağrılarına iyi geldiği söylenmekte. Günde 2 kez çayı içilebilir. Zerdeçal ve zerdeçal içeriği bulunan besinlerde ağrı ve şişlikler üzerinde etkilidir. Dizlerde oluşan kireçlenme düzenli olarak tüketilen zerdeçal sayesinde düzeldiği test edilmiş. Yeşil çay, kireçlenmenin başlangıç aşamalarında kıkırdak yapısını korumak için yararlıdır.

İbrahim Saraçoğlu’nun Kireçlenmeden Kurtulma Tavsiyeleri
İbrahim Saraçoğlu kireçlenme için çınar yaprağı kürünü önermektedir. İki adet yeşil ve ya kuru olgun çınar yaprağını su ile yıkayarak parçalara ayırınız. Sonrasında 1 bardak suyu kaynatınız ve çınar yapraklarını bu suyun içine atalım. Kısık ateşte 3 dakika kadar bu su kaynatılır. Ateşten alındıktan sonra demlemeye bırakılır. Demlendikten sonra su ile yaprak kısmı süzülerek ayrılır. Hazırlanan çınar yaprağı kürünün suyu ılıdıktan sonra yemeklerden önce tüketilir. Günde 2 kere içilmelidir. Bu kür ara vermeksizin 1 ay süre ile kullanılmalıdır ve kür her gün taze hazırlanmalıdır.

Ahmet Maranki Kireçlenmeden Kurtulma Tavsiyeleri
Ahmet Maranki de kireçlenme konusunda İbrahim Saraçoğlu ile aynı tavsiyelerde bulunuyor. Kireçlenme için spor yapılmasını ve kemik güçlendirici vitaminler alınmasını tavsiye ediyor. Bunun dışında da Çınar yaprağı kürünü önermektedir.

Kireçlenme Tedavisi
Kireçlenme tedavileri için ortopedi uzmanlarının yapabilecekleri bir uygulama pek yok. İlerlemiş olan ve ameliyat için uygun olan kişilere cerrahi müdahale uygulanabilir. Bunun dışında doktorlar eklem ağrılarının giderilmesi için ağrı kesici verilir ve sürecin etkisinin azalması için önerilerde bulunulur. Ortopedi uzmanları kilo verilmesi için diyetisyen uzmanına yönlendirmektedir. Hastanın da egzersiz yapması için doktorlar önemle vurgulamaktalar. Yapılan egzersizler kas ve kemik sisteminin çalışmasını ve kireçlenmenin azalmasını sağlamaktadır. Ayrıca gündelik olarak yürümekte ve hareket etmekte çok fazla zorlanıyorsanız Wolker adında ki yürüme kolaylaştırıcı bastonları kullanabilirsiniz. Bu sayede eklemler üzerinde ki ağrıyı ve yükü azaltmış olacaksınız. Sıcak ve soğuk bez, su torbası gibi şeyler ile bölge rahatlatılabilir. Sıcak kompres o bölgede ki kan dolaşımını hızlandırarak bölgenin rahatlamasına olanak sağlayacaktır. Soğuk ise bölgeyi uyuşturarak rahatlatacaktır. Spa, akupunktur gibi tedavi şekilleri de denenerek ağrıların ve eklemlerin rahatlatılması sağlanabilir.

Yorum yapın