Kas Romatizması Belirtileri

Ahmet

Kas romatizması rahatsızlığı, fibromasküler dokularda iltihaplanma sonucunda oluşur. Bu rahatsızlık kişiden kişiye farklılık gösterebilir. Genellikle boyun bölgesinde, göğüs kısmında, dirsek ve sırt kısmında görülür. Bu bölgelerde 3 aydan daha uzun süreli ağrı ve hassaslık söz konusu ise kas romatizması belirtileri gözleniyor demektir. Tedavisi ilaç destekli olduğu kadar kişinin yaptığı egzersizler ve masajlar ile de doğru orantıda seyreder.

Kas Romatizması Nedir?
Yumuşak doku romatizması içerisinde bulunan eklem dışında oluşan romatizmadır. İki grupta incelenir. Bu gruplar Fibromiyalji Sendromu ve Miyofasyal Ağrı Sendromu şeklindedir. Kronik ağrıları olan kişilerde genel olarak Miyofasyal Ağrı sendromu görülür. Fibromiyalji Sendromunun bulunma oranı %5 civarlarındadır. Fibromiyalji Sendromu, seyrek görülen türden bir kas romatizmasıdır. Kadınlarda görülme sıklığı erkeklere göre daha fazladır. Orta yaşlı insanlarda daha fazla görülmektedir. Vücutta belli hassas noktalar vardır ve bu noktaların uzman tarafından kontrol etmesi sonrasında tespit edilebilir.

Fibromiyalji sendromunun oluşması genellikle fiziksel travmalar, enfeksiyondan kaynaklı nedenlerden ve psikolojik olarak oluşum gösterebilir. Fibromyalji sendromu görülen hastaların belli şikayetleri vardır. Bu şikayetler genellikle yorgunluk, uyku düzeninin bozulması, fiziksel hareketlilik sonrası yoğun ağrı, baş ağrıları, vücutta genel anlamda hassaslık şeklindedir. Fibromyalji tanısında, ayrıntılı bir muayene yatar. Fiziki bir muayene, nörolojik muayene sık uygulanan yöntemdir. Bunun dışında başka hastalıkların oluşup oluşmadığını anlamak için laboratuvar ve görüntüleme, film gibi yöntemler yer alır.

Miyofasyal ağrı sendromun, kas romatizması türü olarak en sık görülen türüdür. Çoğunlukla başka hastalık ile karşılaşılır. Her yaş grubunda görülme olasılığı vardır. Kaslar üzerinde ağrı, kaslarda batma, spazm, uyuşma ve karıncalanma gibi şikayetler kendini gösterir bu sendromda. Sırt ve boyun kısmında görülüyor ise terlemeler ve üşümeler kendisini gösterir. Bacak bölgesinde de üşüme görülür. Bu bölgelerin sıcak tutulması ağrılara iyi gelecektir. Boyun fıtığı ve bel fıtığı, siyatik ağrılar ile karıştırılabiliyor. Vücutta kas dokularının olduğu bölgelerde görülür. İsmini de zaten buradan almaktadır. Bu grup kas romatizması yaşayan hastaların ağrıları çok şiddetli olabilir. Miyofasyal ağrı sendromunun yaşayan hastalarda en çok rastlanan şikayetler, her yerinde ağrı hissetmesi şeklinde başlar. Sırt bölgesinden kola doğru ince bir ağrı yayılır. Nefes alınıp verilirken göğüs bölgesinde batıklar meydana gelir. Kollarda ve bacaklarda uyuşma yaşanır.

Kas Romatizması Belirtileri
Kas romatizması yaşayan hastalar, kaslarının bulunduğu bölgelerinde ağrıdan şikayet ederler. Genellikle hastalığın belirtileri de kaslar üzerinde ağrı ve sızı türünde şikayetlerin oluşması sonucunda ortaya çıkar. Spor yapıldıktan sonra, ağır bir iş ile uğraştıktan sonra, ya da kasları yorduktan sonra bir çeşit ağrı oluşur. Kollarda çekilme yaşanır, boyundan kollara doğru inen şiddetli bir ağrı oluşur, kas ve eklem bölgelerinde çekilmeler ve bu çekilmelere bağlı sızlamalar görülür, göğüs bölgesinde iğne batıyormuş gibi batmalar olur. Tüm bunlar kendinizi yormadan da ortaya çıkabilir. Bu tür sorunla sık sık uğraşıyorsanız ve tedavileriniz çözüm getirmiyor ise bir uzmana danışmanız yararlıdır. Kas bölgelerinin soğuk ya da ani sıcağa maruz kalması da bu rahatsızlığı tetikleyebilir.

Kas Romatizması İçin Hangi Doktora Gitmeliyim
Kas ağrıları yaşan bir hasta ortopedi uzmanı bir doktora gitmelidir. Ortopedi uzmanları bilindiği gibi kas ve iskelet sistemi üzerinde uzmanlık yapmışlardır. Bu nedenle kas ve iskelet sistemi üzerinde rahatsızlık yaşayan hastaların başvurması gerektiği bölüm burası olmalıdır. Ortopedi uzmanı ilk olarak hastanın fiziki muayenesini yapar ve sonrasında gerekli tetkiklerini yapar.

Kas Romatizması Egzersizleri
Kas romatizması yaşayan hastalar kendilerini çok yordukları zaman ağrılarında artma yaşayabilirler fakat düzenli olarak egzersiz yapmak bu ağrıları dindirir. Bir anda kaslarınıza yüklenmek ham olan vücudunuza daha fazla zarar verecektir. Bu nedenle düzenli olarak egzersiz yapmak hem kaslarınızı çalıştıracaktır hem de günlük işlerinizde size kolaylık sağlayacaktır. Kas romatizması olan hastaların kaslarını çalıştırması önemli olduğu için market poşeti bile taşımak ağrılarına iyi gelecektir. Egzersiz yapmakta ki temel mantık, eklem üzerinde ki kasları güçlendirmektedir. Egzersiz ya da spor yapan kişiler eklemi saran kasların güçlenmesini sağlar. Güçlenen kaslarda eklemler üzerinde ki baskının azalmasını sağlar. Egzersiz sadece eklem ağrıları için değil aynı zamanda kiloların düzenlenmesinde, kemik erimesi, diyabet gibi birçok hastalığın iyileşmesinde etkilidir.

Kas Romatizması Kuru İğne Tedavisi Nasıl Olur?
Kuru iğne, Kanadalı bir doktor tarafından geliştirilmiştir. İlaçsız bir ağrı tedavisi yöntemidir. Ağrı duyulan kas ağrılarında uygulanır. Kuru iğneler çeşitli uzunluklarda olabilir ve ilaçsız iğnelerdir. Farklı boyutlarda bulunan kuru iğneler ağrının yaşandığı kaslara batırılarak uygulanır. Batırılan kuru iğneler ile oluşan spazmların çözülmesi için yapılan bir uygulamadır. Kasılmış ve sertleşmiş kaslar bulunabilir bundan kaynaklı ağrıları gidermek için normalden daha fazla iğne batırılabilir. Hastalığın sıklığına, ağrı çeşidine göre iğne batırma işleminde de artma yapılabilmektedir. Akupunktur tedavisi ile kuru iğne tedavisi benzetilmektedir. Fakat esasen farklılık gösterirler. Tek benzer yani iğne kullanılmasıdır. İki uygulama arasında ki fark ise, akupunkturda iğneler belli noktalara batırılır ve 20 dk. kadar beklenir. Fakat kuru iğne tedavisinde kasların olduğu noktalara batırılarak bekletilmeden çekilir. Kuru iğnelerde ilaç ya da herhangi bir sıvı bulunmaz bu sebepten ötürü kuru iğe denmektedir. Miyofasyal ağrı sendromunda uygulanan bir yöntemdir. Kas spazmından kaynaklı oluşan ağrılarda etki eden bir tedavi şeklidir.  Bel, boyun ve sırt bölgelerinde kas spazmı oldukça sık rastlanır. Kuru iğne tedavisi rastgele yapılan bir uygulama değildir. Bu uygulamanın yapılabilmesi için belli testler, tomografiler vb. filmler çekilir. Bu tetkiklerden sonra kuru iğne tedavisine başlanılır.

Kas Romatizması İbrahim Saraçoğlu Bitkisel Tedavi Yöntemleri
İbrahim Saraçoğlu bitkisel tedavi yöntemi üzerine oldukça önemli bir uzmandır. Tedavilerin kimyasallar ile ya da ilaç yöntemleri ile yapılmasının yanı sıra bitkisel yöntemler ile de yapılabileceğini kanıtlamıştır. Tıp bilimi yaşamımızın her alanında vardı. Fakat ilaçların bu kadar yoğun olduğu bir dönem değildi. Geçmiş dönemlerde bu sebepten dolayı doğanın verdiği ürünlerin gücüne inanırlardı. İbrahim Saraçoğlu da buna dikkat çekmektedir. Romatizma hastalıkların temelinde ağrı, şişlik ve hareketlerde kısıtlılık gözlenmektedir. İbrahim Saraçoğlu kas romatizması için kereviz kürünü önermektedir. İbrahim Saraçoğlu’nun önerisine göre kereviz kürü; 1 tane kerevizin soyulup dilimlenmesi gerekmekte. Kişinin isteğine bağlı yeşil yaprakları da bu küre dahil edebilirsiniz. Yarım litre kadar temiz içme suyu kaynatılır ve sonrasında kereviz eklenir. Ağzı kapatılarak 6 dakika kadar kaynatılmalıdır. Haşlanmış olan kereviz suyu öğle ve akşam yemeklerinden bir saat öncesinde veyahut yemek yendikten 2 saat sonra tüketilmelidir. Kaynatılan suyun içerisine su ve kereviz harici hiçbir madde koyulmamalıdır. Bu kür 15 gün uygulanmalıdır. 1 hafta ara verildikten sonra, 1 hafta kadar daha uygulanmalıdır. Yüksek tansiyon hastası olan kişiler bu kürü uygulamamalıdırlar.

Kas Romatizması Tedavisi
Kas romatizması yaşayan hastalar kısa süre içinde doktora başvurmalıdırlar. Doktora başvuran hasta ilk aşamada vücudun hassas noktaları olarak bilinen noktalar ile kontrol edilir. Bu noktalara temas edildiği zaman şiddetli ağrı hissedilmesi bu hastalığın ilk tanısıdır. Bunun dışında doktor başka tetkikler daha yaptırabilir. Kas romatizması hastasının ilaç tedavilerinin dışında da dikkat etmesi gereken şeyler vardır. Kas bölgeleri sıcak tutulmalıdır. Bu kasları rahatlatacaktır. Sıcak banyo da kasların rahatlamasında etkilidir. Masaj, egzersiz, fizik tedavisi de diğer tedavi yöntemlerindendir. Romatizmalarda ilaç yardımı mutlaka alınmalıdır. Bu ağrıları dindirmek içinde kişileri rahatlatır. Romatizmanın neden olduğu sorunlar nedeni ile uykusuzluk ve depresyon görülebilir. Kas gevşetici ve ağrı kesici ilaçlar doktorlar tarafından önerilir. Kişiden beklenen tedavi şekli ise düzenli egzersiz yapmaktır.

Yorum yapın