Kimyasal Zehirlenme Belirtileri

Ahmet

Kimyasal Zehirlenme Nedir ?
Kimyasal zehirlenme, toplumda en fazla görülen zehirlenme türüdür. Evden fabrikalara, açık havadan hastanelere kadar yer alan kimyasal zehirlenmeler, bir çok türü içermektedir. Zehirlenme, insan vücuduna giren toksik maddelerin, neden olduğu tıbbi durumların genel ismidir. Kimyasal zehirlenmeler, vücutta bir çok durumda ortaya çıkabilirler. Zehirlenme çeşitleri, sindirime bağlı zehirlenme, solunuma bağlı zehirlenme ve cilt yoluyla meydana gelen zehirlenme şeklinde ortaya çıkan tıbbi vakalardır.

Zehirlenme vakaları, yapıları itibariyle en fazla evlerde görülmektedir. Özellikle temizlik maddeleriyle temas etmek ve bozuk gıda maddelerinin tüketilmesi sonucu ortaya çıkan durumlar, evlerde sıklıkla görülmektedir. Bu tarz zehirlenmelerin belirtileri de çeşidine bağlı olarak değişiklik göstermektedir. Bu belirtiler ortaya çıktığı takdirde, kişi zaman kaybetmeden en yakın sağlık kuruluşuna başvurmalıdır.

Kimyasal Zehirlenme Belirtileri
Zehirlenme, bir çok nedenden ötürü meydana gelebilmektedir. Fakat zehirlenme nedeni ne olursa olsun belirtiler genellikle ortak ve açık bir şekilde ortaya çıkmaktadır. Bu belirtiler aşağıda yer almaktadır.

  • Gıda zehirlenmesi, kimyasal ürünler yutmaya bağlı zehirlenme, zehirli mantar tüketimine bağlı olarak ortaya çıkan ilk belirti, şiddetli karın ağrısıdır. Karın ağrıları çoğunlukla kramplarla birlikte görülürler. Ayrıca burada ortaya çıkan karın ağrısına ek olarak yüksek ateş ve halsizlik eşlik eder.
  • Aşırı susama, ağız kuruluğu ve midede yanma belirtileri
  • Bilinç kaybı
  • Görme yeteneğinde zayıflama yada çift görme
  • Sürekli kusma
  • İshal ve dışkıda kan görülmesi
  • Baş dönmesi
  • Mide bulantısı
  • Solunum güçlüğü

Gibi çok çeşitli belirtilerdir. Bu belirtilerin bir çoğu aynı anda görülmektedir. Belirtiler ortaya çıktığı anda yapılması gereken bir takım ilk yardım kuralları mevcuttur. Bu kurallar, kişinin zehirlenme türüne bağlı olarak değişmektedir.

Kimyasal Zehirlenmelerde İlk Yardım Nasıl Yapılır ?
Kimyasal zehirlenmeler, kişide görüldüğü takdirde vakit kaybetmeden 112 acil sağlık ekiplerine haber verilir. Daha sonra ilk yardımda bulunulur. Bu ilk yardım çeşitleri zehirlenmenin türüne bağlı olarak aşağıda yer almaktadır:

  • Cilt yoluyla gerçekleşen kimyasal zehirlenmelerde yapılacak olan ilk yardım: ilk olarak hastanın yaşam bulguları değerlendirilir. Daha sonra kişinin temas ettiği madde ortamda ise uzaklaştırılır ve kişinin elbiseleri çıkartılır. Daha sonra temas edilen uzuvlar bol su ile yaklaşık 10-15 dakika boyunca yıkanır. Zehirlenmiş hastanın bilinci olabildiğince açık tutularak, herhangi bir işlem yapılmadan sağlık ekipleri beklenir. Bunun sebebi ise, yapılacak olan herhangi bir bilinçsiz uygulama hastaya daha büyük zararlar verebilecek olmasından kaynaklanmaktadır.
  • Solunum yoluyla gerçekleşen zehirlenmelerde yapılacak olan ilk yardım: Öncelikle hastanın durumu, bilinci ve genel sağlığı tespit edilir. Hasta eğer kapalı alanda ise derhal dışarı çıkarılır, rahat bir şekilde oksijen solunması sağlanır. Daha sonra vakit kaybetmeden 112 acil servis ekiplerine haber verilir. Bu zehirlenme vakaları genellikle evlerde görüldüğü için yapılması gereken bir diğer uygulama da, evin havalandırılıp zehirli gazın tahliye edilmesidir. Hasta eğer bilinçsiz ise, dilinin boğazına kaçmaması için yan yatırılır. Bilinci yerinde olan hastalara öksürmesi telkin edilir. Bu sayede zehirli gazın hastanın ciğerlerinden çıkması sağlanır.
  • Gıda zehirlenmesi yaşayan hastalara acil olarak müdahale edilmesi: Gıda zehirlenmesi en ciddi zehirlenme vakalarının en başında yer almaktadır. Gıda zehirlenmesi yaşayan insan genelde gıda tüketiminden yaklaşık 1 saat sonra belirtileri göstermeye başlar. Bu nedenden ötürü, belirtiler ortaya çıktıkları andan itibaren 112 acil servis ekiplerine haber verilmelidir. Bilinç kaybı oluşan hastaların yan yatar pozisyonda bekletilmesi gerekir.

Genel olarak zehirlenme vakaların da uyulması gereken davranışları bir havuz altında topladığımız zaman şu verilere ulaşırız:

  • Hangi tür zehirlenme olursa olsun, ilk olarak hastanın yaşam belirtileri ve bilinç durumu değerlendirilir. Bu durum son derece hayatidir. Eğer hastada biliç varsa, yarı oturur pozisyon alması sağlanır. Fakat hastada bilinç mevcut değil ise, hasta yan yatma pozisyonuna getirilir. Bu pozisyonun tıp dilindeki ismi koma pozisyonudur. Bunun sebebi ise, hastanın dilinn boğazına kaçarak, boğulmasının önüne geçmektir.
  • Bilinç ve hayati fonksiyonlar gözlendikten hemen sonra, 112 acil servis ekiplerine haber verilir. Eğer zehirlenme vakaları çok ciddi ise alo 114 olarak bilinen ulusal zehir danışma merkezi aranır ve durum ile ilgili bilgi istenir. Hastaların olduğu yerde herhangi bir yangın tehlikesi söz konusu ise alo 110 olarak bilinen itfaiye ekiplerine de haber verilmelidir.
  • Hasta ne olursa olsun, bulunduğu yerden hareket ettirilmemeli, fakat bulunduğu yerde herhangi bir zehir soluma riski varsa da açık alana çıkarılması gerekir. Bu sayede uzman tıbbi yardım gelene kadar hasta oksijen desteği vasıtasıyla hayatta kalabilir.
  • Hangi zehirlenme durumu olursa olsun, hastaya ek olarak hiçbir gıda verilmemelidir.
  • Zehirlenme meydana geldiği zaman oluşan kalabalıktan hasta korunmalı, hastanın etrafı açılıp psikolojik olarak negatif etkilenmesinin önüne geçilmelidir.

Kimyasal Zehirlenmede Yoğurt Yenilmeli Midir ?
Halk arasında çok sık olarak başvurulan bir yöntem olan, zehirlenen kişiye yoğurt yedirilmesi, bir çok açıdan risk oluşturmaktadır. Eğer hastanın metabolizması, zehirlenmesinden ötürü çalışmayı durdurmuş ise yoğur büyük zararlara neden olabilmektedir. O yüzden zehirlenen hastaya yoğur verilmemelidir. Hastanın yoğurt yemesi ancak tedavisi bitip kendine geldikten sonra yararlıdır.

Kimyasal Zehirlenme Sonrası Tedavisi
Kimyasal zehirlenme sonrası tedaviler her zehirlenme türü için ayrıdır. Solunum yoluyla zehirlenen hastalara, sürekli olarak ağızdan oksijen verilmekte ve hasta kontrol altında tutulmaktadır. Gıda zehirlenmesinden müzdarip olan hastaların ise mideleri yıkanır ve yedikleri gıdalar vücudundan atılır. Bu durum midenin temizlenmesini hedeflemektedir. Temas yoluyla zehirlenme olan hastalarda ise, dezenfektan işlemleri uygulanmakta, hasta zehirden arındırılmaktadır. Bu durumlara ek olarak zehirlenme vakalarında, ateş, bilinç kaybı, karın ağrısı gibi semptomlar görüleceğinden, bu durumlara yönelik tedaviler de uygulanmaktadır.

Yorum yapın