Kıl Kurdu Belirtileri

Ahmet

Kıl Kurdu Hastalığı Nedir?
Kıl kurdu hastalığı, kıl kurdu olarak bilinen insan parazitlerinin sebep olduğu bir hastalıktır. Kıl kurtları insan bağırsağına yerleşerek orda asalak bir halde tutunurlar. En belirgin teşhisi de anal bölgede aşırı derecede kaşınma hissidir. Bu durum bazen uyumayı güçleştirecek seviyede bile olabilir. Kıl kurdu yumurtaları yutulduktan sonra anüs bölgesinde yumurtalarının oluşma süresi, 4 ila 8 haftadır. Yumurtaların boyutları çok küçük olduğu için gözle görülemez. Gözle görülen bir durum olmadığı için, kıl kurdu hastalığı olan bazı insanlarda hastalığın uzun süreler ortaya çıkmadığı da saptanmıştır.

Hastalık insanlar arasında kıl kurdu yumurtaları vasıtasıyla bulaşır.  Yumurtalar bulaştığı zaman ilk olarak anüs çevresinde meydana gelirler ve bu çevrede 3 haftadan daha uzun sürelerde canlı olarak bulunabilirler. Yumurtalar gözle görülmediği için farkında olmadan da kirli yemeklerle,kirli ellerle,yıkanmamış sebze-meyve vasıtasıyla ya da başka formlarda insan vücuduna yerleşebilirler. Bu riskler okula giden çocuklarda,hastaneye tedavi amaçlı giden insanlarda,hapishanede bulunan mahkumlarda ya da bulaşıcı bir hastalık olduğu için konakçı insanlarda her zaman vardır.

Kıl kurdu hastalığının teşhisi gözle görülerek mümkün değildir. Bazen kıl kurdu yumurtalarının 1 cm boyutunda olduğu durumlar mevcuttur. Bu durumdakiler istisna olmak üzere ;hastalık ancak mikroskop altında inceleme ile tespit edilir.

Tedavi yöntemleri doktor kontrolünde iki dozlu ilaçlar vasıtasıyla uygulanırlar. Basit bir hastalık olduğu için tedavi süreci uzun olmayıp,çok fazla uğraştırıcı değildir. Fakat yumurtaları gözle görülmediğinden nüksetme riski hep vardır. Ayrıca, bu bulaşıcı hastalığı geçiren hastalarla birlikte yaşayan insanlar da aynı zamanda tedavi edilmelidirler. Hastalığın tedavisi ile birlikte,sık kullanılan kişisel eşyalar dezenfekte edilmeli,giyilen çamaşırlar yüksek sıcaklıklarda kaynatılarak yıkanmalı,hastanın iç çamaşırları gün aşırı değiştirilmelidir.

Kıl kurdu hastalığı dünyanın her kesimlerinde yaygın olarak görülmektedir. Fakat okul çağındaki çocuklarda yüzde 20’lik bir yaygınlık söz konusudur. Bu durumun oluşmasında, ebeveynlerin çocuklarına yeterli temizlik eğitimi vermemesi ve yeteri kadar gözlem sahibi olmaması yatmaktadır. Fakat sonuç olarak bu hastalık ciddi bir hastalık statüsünde yer almadığı için çok büyük riskler taşımamaktadır.

Kıl Kurdu Hastalığının Belirtileri,İşaretleri ve Oluşumu
Kıl kurdu hastalığının belirtileri kişiden kişiye değişmekte olup kimi hastalarda hiç bir belirti vermemektedir. Fakat bilinen en meşhur belirtisi anüs etrafında,bacak arasında ve bel altı bölgelerinin çeşitli yerlerinde aşırı derecede kaşınmadır.Bu kaşınmalar çoğunlukla gece uykuya dalış esnasında gerçekleştiği için hastanın gece uyumasını zorlaştırarak adeta bir ızdırap halini alır. Gıdıklanma ya sebep ise kıl kurdu yumurtalarının anüs etrafında yığıntılar oluşturup,iç kısımda tutunmaya sebep olmalarıdır. Fakat aşırı derecede kaşınmanın niçin meydana geldiği tam olarak aydınlatılamamıştır. Bu durumların sonucunda kişide insomnia(uyuyamama hastalığı) meydana gelir ve olayın bazı durumlarda psikolojik rahatsızlıklara da sebep olduğu görülmüştür. Çocuklarda ise dikkate değer oranda iştah kaybı,sebepsiz kilo kaybı,huzursuzluk, idrar tutamama ve ani duygusal değişimler gözlenmiştir.

Kıl kurtları cildin ve dokuların kısımlarına zarar vermezler. Fakat bazen bayanlarda, aşırı kaşıntı üzerine durum vajinaya yayılabilir. Bu durum da fonksiyon bozukluklarına ve vajinal kaşıntılara yol açabilir. Vücuttaki oluşum evreleri ise ; önce ağız yoluyla insana yerleşirler. Daha sonra 4-8 hafta arası bir süre içerisinde gelişimlerini tamamlayıp bağırsağa yerleşirler.

Kıl Kurdu Hastalığı Neden Oluşur,Nasıl Düşürülür ve Alınacak Önlemler
Kıl kurtları, insanda konaklayan asalak formdaki canlılardır. İnsana, gözle görülemeyen yumurtaları vasıtasıyla bulaşıp,yerleşirler. Bu duruma sebep olan etmenler aşağıda verilmiştir;

  • Bozulmuş,beklemiş veya açıkta bırakılan et ürünleri
  • Sağlık bakanlığından onayı olmayan gıda satan yerler
  • İçeriği bilinmeyen et muhteviyatlı ürünler
  • Et ürünlerini istenilen şartlarda muhafaza etmeyen kasaplar
  • Yıkanmadan yenen sebze-meyve
  • Kişisel hijyene önem verilmemesi
  • Kıyafetlerin gün aşırı değiştirilmemesi
  • El yıkanmadan yemek yenmesi
  • Kirli su içmek veya su içilen bardakların kirli olması
  • Mutfak tezgahlarında bulunan yumurtalar
  • Çocuklar için oyuncaklar
  • Oturulan masaların ve yemek masalarının kirli olması
  • Umumi tuvaletler ve hijyenik olmayan ortamlar

Gibi hepsinin temeli hijyene dayanan sebeplerdir. Kişisel hijyen kurallarına riayet edildiği zaman bulaşması ve yerleşmesi çok zor bir hastalıktır. Çok ciddi boyutlara yol açmadığı için de Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından, ciddi olmayan bir hastalık olarak ilan edilmektedir.

Kıl Kurdu Hastalığının Tedavisi
Bunları takip ederek hastalığın tedavisi gayet kolay ve mümkündür. Doktor kontrolünde ilaç tedavisi uygulanır. İlk doz ilaç alındıktan iki hafta sonra tekrar ikinci doz ilaç alınır. Bu uygulamayla beraber,bulaşıcı bir hastalık olduğu için hastayla aynı yerde/evde yaşayan kişiler de tedavi altına alınırlar. Tedaviyle aynı anda, günlük hijyen kuralları uygulanır;

  1. Her gün sabah duş almak
  1. Kıyafetleri yüksek dereceli sıcak suyla yıkamak
  1. Tuvalet ve banyo temizliğine özen göstermek
  1. Yiyecek kalitesine riayet etmek
  1. İç çamaşırları gün aşırı değiştirmek
  1. Yaşanılan bölgeyi gün aşırı temizlemek.

Tüm bu sonuçlar uygulanabilir olduğundan dolayı, kısa sürede sonuç vererek hastalık hali ortadan kaldırılır.

Yorum yapın