Kemik Kanseri Belirtileri

Ahmet

İskelet sistemi iç organların korunması , hareketlerin doğru ve dengeli bir biçimde yapılması için omurgalı canlılarda bulunan bir yapıdır. Fibril ipliklerinin fibrözü oluşturmasıyla bağ dokularının da bulunduğu bir sistemdir.

Kıkırdak ve kas sisteminin ile esneklik kazanabilir. Kemik iliği kemiklerin içinde dolgu görevi yapan, lakin en büyük görevi kırmızı hücre üretmek olan bir yapıdır.

Kemik yapısında farklı görevlere sahip çeşitli hücreler bulunur. Önceden bulunan kemik yapısını parçalayan hücreler Osteoklastlar olarak adlandırılırlar. Bu hücrelerin yerine yen, hücreleri inşa eden hücreler ise Osteoblast olarak adlandırılırlar. Taşıyıcı hücreler ise Osteosit olarak adlandırılmaktadır. Kemik kanseri tedavisi zor olan kanserler dendir ve birçok destek tedavi yöntemi kullanılmaktadır. Aynı zamanda kemik kanseri hastaları hastalık sürecince hastaların psikolojik olarak desteklenmesi de çok önemlidir.

Kemik Kanserinin Belirtileri
Genellikle kendini kanserli hücrelerin bulunduğu dokularda, şişme, sancı ,yada iltihap ile belli eden bir durumdur. Hastalığın ilk belirtileri şişme ve sancılardır. Eğer bu belirtiler anlaşılamayıp hastalık ilerlerse kemikte irin oluşumu başlar ve bu durum tedaviyi daha zor bir şekle sokabilir.

Hastalık genellikle çok ileri ki saflarda hissedilen aşırı sancıyla anlaşılabilir. Aynı zamanda normalden yüksek ateş de diğer bir kemik kanseri belirtisidir. Psikolojik olarak çökme yaşatan bir hastalıktır çünkü sinirleri yıpratır ve beklenmedik olaylara karşı ani tepkiler görülebilmektedir.

Kemik kanseri başlangıcı olan kişilerde sıklıkla basit çarpmalardan dolayı kırıklar görülebilir bunun temel nedeni kemiklerin gittikçe güçsüz olmaya başlamasıdır. Kemik dokularının tahrip olmasıyla birlikte kemiğin içindeki ilik dahil tüm kemik yapısı etkilenmektedir.

Tanı Koymak için Yapılan Testler
Tüm kan sayımları ilk olarak yapılan testtir. Aynı zamanda idrar testi de yapılan diğer testler arasındadır. Eğer kan ve idrar testinde kemik kanserine yönelik bulgular elde edilmişse aynı zamanda biyopsi testide yapılır. Hastadan alınan doku örneği incelenir ve tümörün iyi yada kötü huylu olup olmadığı anlaşılabilir.

Biyopsi iki şekilde uygulanır. Birincisi iğne ve diğeri cerrahi olarak yapılan biyopsi dir. Biyopsi sonuçları patolojide incelenir ve teşhis tam olarak konulabilir.

Kemik Kanseri Öldürür mü?
Kemik tümörleri iyi ve huylu olmak üzere iki grupta incelenirler. Eğer tümör belli bir bölgeden diğer başka bir bölgeye geçmişse bu durum metastaz olarak adlandırılırlar ve bu durumda kötü huylu tümörler bulunmaktadırlar Kan ve lenf sistemleri bu yayılmayı yapan sistemlerdir. Kötü huylu tümörler Primer ve Sekonder olarak ilerlemektedirler. Tümör ağrı ve ateş gibi belirti göstermediği sürece anlaşılması pek mümkün olmamaktadır.

Kemik Tümörleri Evreleri
Osteosarkom,  Kondrosarkom ve Ewing Sarkomu görülebilecek kemik tümörleridir. Osteosarkom genellikle doğrudan hücrelerle ilgili olan tümör çeşididir. Kemiğin etrafındaki bağ dokudan etkilenen tümör ise Ewing Sarkomu olarak adlandırılır. Kemiğe esneklik özelliği kazandıran Kondrosarkom ise muhtemel olarak görülebilecek diğer bir bir tümör çeşididir.

İlk olarak sadece ağrı olarak başlayan bir hastalıktır. Daha sonraki evrede bu ağrılar artmaya başlar.Üçüncü evrede kemiğin yalnızca bir bölümüyle kalmayıp , diğer bölgelerine yayılabilir. Bu yayılma yukarıda da söylediğimiz gibi kan ve lenf yollarıyla olmaktadır. Dolayısıyla en son aşamalarda neredeyse tüm iskelet sistemini etkileyen bir hastalık olmaya başlar.

Kemik Kanseri Tedavisi
Tümörün iyi huylu olduğu durumlarda genellikle herhangi bir cerrahi müdahale uygulanmaz. Fakat tümörün kötü huylu olduğu durumda hastalığın deresine göre tedavi uygulanır. Eğer ilk aşamalarda olan yani sadece kemiğin bir bölgesinde olan tümörden bahsediyorsak dokunun alınıp tedavi edilmesi muhtemel olan bir yöntemdir. Eğer ilerlemiş bir tümörden bahsediyorsak bu durumda ek tedavi olarak radyoterapi ve kemoterapi kullanılabilmektedir.

  1. Ameliyat: Ameliyatlardaki amaç zararlı olan tümörlü dokunun çıkarılmasıdır. Bu durumda zararsız olan bölgelerin korunulması yada vücudun diğer kemik bölgelerinin korunulması için uzuv Amputasyon dediğimiz yönteme başvurulabilmektedir. Bu durumda tümörün bulunduğu vücut kısmı kesilerek alınmaktadır. Bu uzuvların yerine protez takılması da diğer bir seçenektir. Uzvu alınan kişiler psikolojik birimlere yönlendirilmektedir.
  2. Kemoterapi: Hastanın ilaçlarla birlikte tedavi edilmesidir ve bu tedavinin uygulandığı hastalar genellikle ilk safhalarda olan hastalardır. Kemoterapinin cevap vermediği zamanlarda yada yetersiz kaldığı zamanlarda ise cerrahi yöntemlere başvurulmaktadır. Kemoterapinin ameliyat öncesindeki asıl amacı ise hastalığın daha fazla ilerlemesini engellemektir.Kemoterapinin yan etkileri de olabilmektedir; bu etkilerin nedenleri ise ilaçlardan kaynaklanmaktadır.
  3. Radyoterapi: Radyoterapi de kemoterapi gibi ameliyat öncesi desteklemek ve tümörün etkilerini azaltmak için başvurulan bir yöntemdir. Aynı zamanda fazla ağrıyı azaltmak için de kullanılan bir yöntemdir. Osteosarkomlar ağır hastalardır ve genellikle radyoterapi gereken hastalardır.

Radyoterapide de bazı yan etkiler görülebilmektedir. Bu yan etkilerden en yaygın olanları mide bulantısı ve halsizliktir.

Yorum yapın