Gaz Sıkışmasının Belirtileri

Ahmet

Nitrojen, metan gazı, oksijen, karbondioksit v ve hidrojen gazının birikmesinden dolayı oluşan fazla gazlar bağırsakta gaz birikimine neden olur. Bu gazlar genellikle kokusuz olmakla beraber bazı zamanlarda da kokuya neden olabilir. Eğer HS , NH3 ve zincir yağ asitleri birikmiş olursa bu kokuya neden olabilir.  Bağırsakta biriken gazların vücutta uzun süre kalması ciddi sağlık problemlerine yol açabilmektedir. Gaz sıkışması birçok ülkede çok yaygın bir durumdur.  Genellikle çok fazla önem verilmediği için diğer çeşit rahatsızlıklar olmadığı sürece üstüne düşülmeyen bir konudur.

Gaz Sıkışması Belirtileri
Genellikle geğirti, fazlaca şişkin hissetme ve karında olan ağrı yada sancı birer gaz sıkışması belirtisi olabilir. Bağırsağın emdiği yağ miktarı ve bağırsağın fizyolojik ve biyolojik yapısı belirtilerin oluşmasında tanı koymak için bilinmesi önemli olan hususlardır.

  1. Geğirti: Geğirmenin artması alınan fazla havanın gaz sıkışması yapmasına sebebiyet verebilir.Mideden dolayı kaynaklanan birkaç hastalık (gastrit, reflü, ülser) geğir tinin oluşmasının başlıca sebeplerindendir.
  2. Geğirtinin bir başka nedeni olan aşırı sinirlilik&endişe hali olan anksiyete de alınan fazla miktarda havanın bağırsaklarda fazla gaz yapmasına ve daha sonra da fazla gaz sıkışmasına yol açar.
  3. Çok fazla miktarda çıkartılan gaz da gaz sıkışmasının başka bir belirtisidir.
  4. Kendinde aşırı miktarda şişkinlik hisseden insanlarda da distansiyon dediğimiz bir rahatsızlıktır ve bu durumdaki hastalar vücutta bulunan fazla havaya karşı diğer insanlardan daha hassaslardır.

Spastik kolon hastalığı olan kişiler bağırsağın görevini doğru bir şekilde yapmaması sonucu gaz sıkışıklığı hissederler.

Dalak bölgesindeki bir sorun (splenik fleksura) da fazla gazın sıkışıp sol kadran bölgesinde ağrı olmasına ve fazlaca şişkin bir görünümde olmasında etkilidir.

  1. Bağırsak kanserlerinden divertikülit de kadran bölgesinde şişliğin artmasına yol açar ve bu da gaz sıkışmasına yol açar.
  2. En yaygın olan belirti ise karın ağrısıdır ve bu durum kalp hastalıklarına benzer bir ağrı süreci yaratır.  Bu ağrılar kalp hastalıklarında oluşan ağrılarla karıştırılmamalıdır.

Nasıl Tanı Konulabilir?
Bağırsaklarında hassasiyet olan kişilerin yediği besinlerden etkilenmiş olasılığı yüksektir. Kan ve bazı nefes testleri bu konuda tanı koymada etkili olan yöntemlerdendir. Aynı zamanda basit gibi görülen gaz sıkışması şikayetlerinin , bağırsak kanseriyle karıştırılmaması da önemli olacaktır. Böyle durumlarda kolonoskopi dediğimiz bir teste başvurulur.

Gaz  Sıkışması Nedenleri

  • Kabızlık: Kabızlık dediğimiz durum vücuda alınan suyun yetersiz olmasından kaynaklanır ve genellikle kendini karında ağrı şeklinde belli eder.
  • Hava yutmak: Genellikle yeme-içme sırasında yutulan fazla miktarda hava da gaz sıkışmasına neden olabilmektedir. Sigara içen insanlarda bu durum daha sık karşılaşılır.
  • Hazımsızlık: Hayvansal bir disakkarit olan laktozu sindiremeyen kişilerde hazımsızlık oluşabilir ve bu hazımsızlık kendini karında ağrı yada daha ileriki aşamalarda sancı şeklinde gösterir. Dolayısıyla süt ve süt ürünleri tüketimi bu hastalar için tehlike oluşturabilir.

Bazı karbonhidrat içerikli gıdalar iyi bir şekilde sindirilemediği takdirde vücutta gaz fazlalığı olur ve bu durumda gaz sıkışması yaşanılabilir. Bu gıdaların en belirgin örnekleri; bakliyatlar, lahana ve türevi sebzeler, kuru meyvelerin bazıları(erik,üzüm), kuru fasulye, nohut vs.

  • Kadınların yaşadığı bazı özel durumlar: Regl döneminde gaz sıkışması da oluşabilir ve bu durum her kadında biyolojik işleyişe göre farklı zamanlarda yaşanılabilir.
  • Hamilelik sürecinde de gaz sıkışması artabilir.
  • Bağırsak İltihapları: Bazı zamanlarda kendini mide ağrısıyla belli eden bir durum olan gaz sıkışması, E.coli ve buna benzer bakterilerden dolayı kaynaklanabilir. Aynı zamanda ishal, ateş, bulantı da bağırsak iltihaplarının diğer belirtilerindendir.

Gaz Sıkışması Nasıl Giderilir ve Hangi Önlemler Alınabilir?
Gaz sıkışmalarını en aza indirgemek için alınabilecek en basit önlem  yediğimiz besinler konusunda seçici olmamızdır ve bu besinler içerisinde ise en fazla gaz yapan ürünler bakliyatlar ve süt ürünleridir. Aynı zamanda yağlı besinlerin sindiriminin zor olduğu için daha az yağlı yemekleri tercih etmek de gaz sıkışmalarını engellemek için önerilen yöntemler arasındadır.

Vücuda fazla giren havayı azaltmak için ise daha az sakız çiğnenmesi, sindirimin daha kolay yapılması için sindirilebilecek boyutta olan gıdaların yutulması önem teşkil etmektedir.

Besinlerden kaynaklanan şişkinliğin geçmediği durumlarda ise bazı enzim içerikli ilaçlar doktorlar tarafından kullanılmaktadırlar.

Fazla şişkinliği gidermek de gaz sıkışmasını tedavi etmek açısından başlangıç bir adımdır. Dolayısıyla belli gıdaların tüketimini kontrol altında tutmak gerekir. Alınan fazla miktarda laktoz bağırsakları yorabileceği için süt ve süt ürünlerinin sınırlandırılması hassasiyet gerektiren bir durumdur. Aynı zamanda soğan, lahana gibi gıdaların da sadece belli miktarda alınması ve bazı durumlarda hiç alınmaması da tedaviyi daha etkili kılacaktır. Lifli gıdaların belli zamanlarda kullanılmaması gerekir; bu durum doktorunuzun size önereceği miktarda ve düzende olmalıdır. Aşırı şekerli gıdaların hatta bazı süreçlerde doğal kaynaklı  şekerlerin kullanılmaması önemlidir. Yağlı gıdaların da kullanımının azaltılması gaz sıkışıkları sorunlarının giderilmesine yardımcı olmaktadır.

Tedavi Sürecinde Sıklıkla Kullanılan İlaçlardan bazıları aşağıda verilmiştir. Bu ilaçların kullanımı için alerjik duyarlığınızı ve gaz sıkışmasının neden kaynaklandığını bilmek önemli noktalardandır.

Beano: Bazı sebze yemeklerini yapma sürecinde beano kullanımı baklagillerin içindeki gaz yapıcı maddeleri önlediği için önemlidir. Beano kullanımı bazı zamanlarda özellikle de baklagillere daha çok tepki veren bir vücut sisteminde işe yarayabilmektedir.

Laktaz enzimin takviyesi süt ve süt ürünlerinin yarattığı gaz sıkışmasını önlemek için kullanılabilmektedir.

Simetikon ise kullanılabilen başka bir gaz giderici üründür ve bu ürün fazla gazın önlenmesine yardımcı olabilmektedir.

Aktif kömür denilen ürünler ise genellikle tabletler şeklinde satılmaktadır ve temini diğer ürünlere oranla daha kolay olmaktadır.

Yorum yapın