Kifoz (Kamburluk) Belirtileri

Ahmet

Kifoz, omurganın eğilmesi sonucundan bu eğikliğin dışarıdan görülmesi durumudur. Halk arasında kamburluk olarak da aksedilir. Kifoz hastalığının belirtisi omuz ve sırf bölgesinde bir çıkıklığın oluşmasıdır. Zaten bu durum kamburluk olarak bilinir. Kifozun oluşup oluşmadığı hastanın belden eğilmesi ile anlaşılır. Eğer bu eğilmede sırt bölgesinde şişlik oluşuyor ise kifoz tanısı koyulur. Kifoz hastalığının bir başka belirtisi ise hastanın yorgun oluşudur. Normal zamanda yaptığı işleri yaparken, ayakta dururken gereğinden fazla yoruluyor ise kifoz başlangıcı görülebilir. Omur ve sırt bölgesinde ağrı durumu gözlenir.

Kifoz Nedir?
Halk arasında kamburluk olarak bilinen hastalığa tıp dilinde kifoz denilmektedir. Kifoz belde bulunan eğrilerin 50 derecenin üzerine çıkması sonrasında oluşur. Hastanın duruşu öne doğru eğitir. Kişinin yürümesinden, ayakta durmasına ve karşıda ki kişilere bakması oldukça zor olur. İlerlemiş olan kifozlar da ağrılarda kendisini gösterebilir. İnsanların vücudunda 26 tane sıralı kemik vardır. Buna omurga kemikleri diyoruz. Omurgalarımız bizlerin duruşunda etkilidir. İskelet sistemi önden bakıldığında düz yandan bakıldığında ise S harfine benzer. Bu durumda bozulma yaşanır ve düz duruşta eğilme yaşanırsa buna kifoz denir. Sırt omurlarında görülür. Sırt kısmında şişme şeklinde oluşur.  Kifoz hastalığı dört başlıkta incelenmektedir.

Postüral Kifoz: Duruş bozukluğu olduğu zaman bu ifade kullanılır. Duruş bozukluğu zaman içerisinde kalıcılık kazanır ve bunun adına da Postüral Kifoz denir. Ergenlik döneminde sık rastlanmaktadır. Belirli bir zaman içinde tedavi edilmez ise bu hastalık kalıcı hal alır. Sürekli eğik oturmak, omuzları düşük oturuş biçimine sahip olmak bu hastalıkta etkilidir. Ergenlik dönemlerinde duruş bozuklukları daha sık rastlanır. Kendilerinden utanan ve değişim geçiren gençler de duruş bozuklukları yaşanır.

Doğumsal Kifoz: Bebek anne rahminde gelişme gösterirken sırt omurgaları yanlış kaynama gösterebilir, yapısı bozuk şekilde oluşabilir. Bu sorun doğum ile birlikte kifoz oluşumunu da beraberinde getirir. Doğum ile oluşan kifozlar hızlı bir gelişme gösterir.

Scheuemann Kifoz: Bu tür kifozların sebebi tam olarak bilinememektedir. Danimarkalı bir bilim adamından bu ismi almıştır. Scheuermann skolyozu sırt omur kemiklerinde büyüme yaşanan kısmın dengesizliği sonucunda oluşur. Bu tür kifozlarda çok sık olmasa da bel kısmında ki omurlarda da görülür. Genel olarak 8 – 12 yaş arasında ki çocuklarda görülür.

Osteoartrite Bağlı Gelişen Kifoz: Bu tür kifozlar genellikle ileri yaşta ki kişilerde görülmektedir. Sırt bölgesinde ki omurlarda kemik erimesi yaşanır, yorgunluk ve romatizma kökenli sebeplerle gövdenin içinde oluşum gösterir.

Kifoz Belirtileri
Kifoz hastalarının iskelet sistemlerinde değişim oluşması söz konusudur. İskelet sisteminde birçok nedene bağlı olarak sorun oluşabilir. Duruş bozukluğundan, anne karnında oluşan bir soruna kadar çeşitlilik gösterebilir. Kişinin yaşlılık döneminde kemik erimesine bağlı olarak da kifoz oluşumu görülebilir. Kifoz hastalığının belirtisi sırt omurlarının eğilmesi ile bir şişlik meydana gelmesi şeklinde kendisini gösterir. Hasta dik durmakta zorlanır ve dik duruşa geçemez.

Kifoz İçin Hangi Doktora Gidilir?
Kifoz hastalığı bir iskelet sistemi bozukluğundan meydana gelmektedir. İskelet sistemini inceleyen ve iskelet sisteminde oluşan sorunları tedavi etmekte uzman olunan bölüm ortopedidir. Ortopedi uzmanları kemik ve iskelet yapısını incelerler. Bu bölgelerde oluşan sorunların tedavisini üstlenirler. Kifoz hastalığı olan bir hasta ortopedi uzmanına danışmalıdır.

Kifoz Derecesi Nasıl Ölçülür?
Kifoz hastalığı, iskelet yapısında 50 oranında bir eğim oluşur ise bu hastalığın tanısı konulur. Kifoz hastalığının tanısının konması için bir ortopedi uzmanına görülmek gerekir. Kifoz hastalığı için röntgen filmi çekilerek iskelet yapısına bakılabilir. Buna benzer iskelet yapısını tam gösterecek cihazlar ile kontrol edilebilir. Bu hazırlanan sonuçlar neticesinde doktor filmler üzerinde inceleme yapar. İskelet yapısında 50 oranında bir eğilme oluştuğunu gözlemler ise doktor kifoz tanısını koyar.

Kifoz Ameliyatı Hakkında Bilgi
Kifoz hastalarının omurgalarının öne doğru eğimli olanlarda ameliyat ile tedavi yöntemi uygulanır. Normal bir iskelet yapısında yandan bakıldığı zaman boyun ve belge çukurluk görülür. Sırt bölgesinde ki eğiklik 25 ile 40 derece arasındadır normal şartlarda. Bu normal değerlerde değişim oluşursa o zaman kifoz hastalığı oluşmaya başlar. Kifoz hastalığın oluşmasında göğüs bölgesi de etkili olmaktadır. Kifoz hastası kişilerde omuzlar çöker, yuvarlaklaşır ve boyun kısmı öne doğru eğilir. Bu durum aslında bir duruş bozukluğu sonucunu doğurur. Genetik temelli sebeplerden de oluşabilmektedir tabii ki. Vücutta bir ağırlık merkezi vardır. Tüm iskelet sistemi vücutta ki ağırlığı eşit şekilde vücuda dağıtır. Kifoz hastalarında omurgada eğilme yaşandığı için bu denge de bozulur. Kifozun başlaması ile birlikte kan basıncında değişim meydana gelir. Bu da organları özellikle akciğeri ve solunum yolarını etkiler. İskelet sisteminde bir değişim tüm vücuda etki eder. Sırt bölgesi eğim durumu 25 dereceden az ise korse tedavisi uygulanması gerekir. 50 ya da 60 derecelerde seyrediyorsa egzersizler önemlidir. Eğer ki değer 60 üstünde seyrediyor ise o zaman fizik tedavi uygun görülür. 70 üstünde bir eğim söz konusu ise o zaman da ameliyat ile tedavi edilmeye çalışılır. Ameliyat yardımı ile omurgada meydana gelen eğim düzeltilir ense kökünden bel kıvrımının alt kısmına kadar omurgaların hepsi birbirine tutturulur. Bu omurgalar blok haline getirilir. Küçük çocuklarda biraz farklı bir yöntem uygulanır. Tüm omurgaları kapsayarak bir operasyon yapılır ve omurgalar arasına 2 çubuk yerleştirilir. Çünkü omurgalar gelişim göstermektedir. Bu 6 ay süreli olarak çubuklar yerinden tekrar tekrar uzatılır. Ameliyatta oluşabilecek tüm sorunlar engellenmiş olur. Vücut ağırlık dengesinin düzenlenmesi de yer alır bu tıbbi operasyonlarda.

Kifoz Korsesi Nedir?
Orta dereceli kifoz hastalarında korse ile tedavi yöntemi uygulanır. Bu hastalık için çeşitli korseler kullanılmaktadır. Korse tedavileri iskeletin gelişimi sırasında eğim meydana gelmeden gelişmesi için destek sağlanması için kullanılır. Korseler tamamen omurgadaki eğikliği düzeltmez fakat yeni eğim oluşumuna engel olur. Korse kullanabilmek için yaşın gelişim çağında olması gerekir. Hastalığın hafif ya da orta derecelerde seyir ediyor olması gerekir. Hasta için uygun hazırlanmış bir korse daha uyumlu olacaktır.

Kifoz Egzersizleri Nasıl Yapılır?
Kifoz hastalarının iskelet yapılarında bozulmalar meydana gelir. Omurga öne doğru eğilme gösterir. Tedavi edilme süreci biraz zordur. Kifoz tamamen düzeltilen bir hastalık olmayabilir. Fakat hastalığın daha fazla ilerlememesi için çeşitli önlemler alınır. Bunlardan birisi egzersizlerdir. Egzersiz yaparak kifozun engellenmesi mümkündür. İlk yapacağınız egzersiz olarak yere sırt üstü yatılmalıdır. Ayak tabanlarınız yere basmalı ve dizler de kırıl olmalıdır. Eller ve kollarda yan tarafa doğru düz şekilde bırakılmalıdır. Bu pozisyonu aldıktan sonra bel yavaş yavaş yukarı doğru kaldırılıp geri eski haline getirilmelidir. Bu işlem 15 kere tekrar edilmelidir. Bu egzersizlerin yanı sıra sırt üstü yatılarak sağ bacak katlanır ve el ile bu kısım tutulur. Bacak kendimize doğru çekilir. Bacağı kendinize doğru çektikten sonra 10 saniye kadar bekleyip diğer bacak içinde aynı egzersizi yapınız.

Kifoz Tedavisi
Tifoz hastalığının dört adet nedeni vardır. Bu nedenler öncelikli olarak belirlenmelidir. Her hastalıkta tedavi başlanmadan önce nedenleri, evreleri bilinmelidir ki tedavi de ona göre uygulanabilsin. Tifoz hastalarında ilk aşamalarda ise cerrahi bir tedavi şekli uygulanmaz. Hastalık ağrıya neden oluyorsa ağrı kesici verilir. Korse ve egzersiz yapılması önerilir. Erken yaşlarda tifoz hastalığı başlamış ise korse tedavisi önerilmektedir. Çünkü bu dönemde iskelet sistemi gelişim gösterir. Yetişkin hastalarda ise genellikle korse ağrıların dindirilmesi için kullanılır. Korse kemik gelişimi devam eden bireylerde etki eder. Egzersiz hareketleri de ham hastanın ağrılarına iyi gelir hem de hastalığı ilerlemesini engeller.

Yorum yapın