Hormon Bozukluğu Belirtileri

Ahmet

Updated on:

Hormon bozuklukları geniş bir kavramdır. Tüm insanlarda görülmesi mümkündür. Hastalıkta hormonsal değişmeler sonrasında kıllanmalar ve kıllarda değişimler görülebilir. Bayanların hormonları erkeklere, erkeklerin hormonları da kadınlara benzer şekilde değişim gösterir. Kadınlarda sakal, bıyık gibi tüylenmelerin oluşması oldukça sık görülür. Genç yaşlarda aşırı kıllanma ya da tüylenme sorunu hormonsal bozukluk olarak gösterilen en güzel örnektir. Yapılan tahlillerde çoğu zaman hormonlar normal gözükür. Her kıllanma belirtisi de tabi ki hormon bozukluğu belirtisi değildir.

Hormon Bozukluğu Nedir?
Gençlik dönemlerinde, ergenlik döneminde hormonlarında değişim meydana gelir. Bu değişimler beyin, yumurtalık ve rahim arasında geliştiği görülür. Hormonlar üreme sisteminin oluşumunda zemin oluşturur. Östrojen hormonu özellikle kişilerin göğüs bölgelerinin oluşmasında, kalçaların belirginleşmesini, bölgesel kıllanmaları tetikler. Yumurtalıklarda salgılanan progesteron hormonları ise rahim içinde döllenmenin sağlanmasını ve hamile kalınmasını sağlar. Hormon bozukluğu da vücutta ki hormonların normal düzeninin bozulması sonrasında oluşan hastalıktır.

Hormon bozukluklarına neden olan genetik faktörler, yumurtalık kitleri gibi altında bazı nedenler yatabilir. Bazı durumlarda beyinde salgılanan hormonlar faaliyete hiç geçmeyebilir de bu da erken menopoz oluşumunu tetikler. Kızların ergenliğe girme dönemleri menarş olarak adlandırılır. Kız çocukları 16 yaşına gelmiş ama hala adet görmemiş ise bir uzmana danışılması gerekmektedir. Jinekologlar ilgilenir bu tür durumlar ile. Jinekolog gerekleri testleri ve tetkikleri yaptıktan sonra hormon ilaçları verebilir. Hormon ilaçlarının verilmesinde ki neden kişinin göğüs ve vücut şekillenmesinin bu bozukluk nedeni ile olmayacağından kaynaklıdır. Hormon bozuklukları vücutta dengesiz olmasından ya da bu hormonların hiç salgılanamamasından kaynaklı olmasına bağlıdır. Bu hormonlar tiroid bozukluklarından kaynaklıda olabilir.

Kişilerde görülen sık hormon bozuklukları kız çocuklarında özellikle kıllanma şeklinde gelişir. Yumurtalıklarında Polikistik Over sendromu meydana gelebilir. Polikistik over hastalığı kişinin vücudunun aşırı kıllanmasına ve adet görmesinin düzensizleşmesi gibi sorunlara neden olur. Bu hastalık kişinin yumurtalıklarında kist oluşumuna da neden olmaktadır. Prolaktin hormonu yükselir ise adet düzensizliğine ve göğüslerden süt gelmesi gibi durumlara sebep olur. Tiroid hormonu bozuklukları da üreme organlarını olumsuz etkilemektedir. Bu rahatsızlık tedavi edilmez ise bütün belirtilerde artık görüldüğü gibi kilo alımı sorunu da yaşanır.

Hormon Bozukluğu Belirtileri
Hormonlar vücut metabolizmasında da önemli bir rol oynar. Vücutta tüketilen besinlerin ne kadarının yakılıp ne kadarının depolanacağına kadar birçok döngüyü düzenler. Özellikle ani kilo kaybetme ya da ani kilo almak gibi belirtileri oldukça fazladır. Göbek yağlarının erimesinde zorluk, hazımsızlık ve kabızlık, hemen acıkma ve ani tatlı, tuzlu ihtiyacı oluşur. Bunun dışında kaygı bozuklukları da görülür. Serotonin yetersizliği sonucunda hormon bozukluğu duygusal değişimleri etkiler. Bu da kişinin depresyona yönelimini tetikleyebilir. Hormonsal bozukluklar aşırı uyuma ya da uyuyamama gibi problemleri de beraberinde getirir. Yine hormon bozukluğu yaşayan hasta cinsel arzulardan yoksun kalır. Üreme sisteminin düzgün işlememesinden dolayı libidolarda düşüş yaşanır ve bu da çocuk sahibi olmaya kadar etki eder. Bu belirtilerin dışında geçmeyen yorgunluk hissi, aşırı terleme ( gece terlemesi ve sıcak basması), ciltte yağlanma, sivilce ve deri sorunları, kasların erimesi, hafıza problemleri, unutkanlık, vücutta ki kıllarda düzensiz artış da görülebilen diğer faktörlerdir.

Erkeklerde Hormon Bozukluğu Nasıl Düzenlenir?
Erkeklerde yaşanan hormon bozukluklarında, östrojen ve progesteron hormonlarının üretimi sekteye uğrar. Bu hastalığın tedavi süreci ya ilaç seçeneği ile ya da cerrahi müdahale ile gerçekleştirilmektedir. Kemoterapi yöntemi ile de hormon tedavisi uygulamak mümkündür fakat bu tüm sağlıklı hücreler üzerinde etkili olacaktır. Hormon tedavileri için doktor önerileri kulak ardı edilmemelidir. Erkeklerde ki hormon bozukluğu vücutta sistematik düzen bozulmasını etkiler. Buna bağlı aşırı kıllanma ya da kılların az çıkmasından kaynaklı köselik dediğimiz sorun oluşabilir.

Erkeklerin hormon tedavilerinde bu hormonların düzenlenmesi ve testislerinde bulunan hormonların tedavi edilmesi gerekir. Erkeklik hormonu tedavisi kişiden kişiye değişkenlik gösterir. Bu bozulmanın ne zaman oluştuğu, ne kadar zarar gördüğü, ne zaman geçekleştiği erkeklerin tedavi süreçlerinde dikkate alınması gerekir. Erkeklik hormonu tedavilerinde testosteron hormonu verilebilir vücuda. Erkek hastaların bu hormon bozukluğunun düzenlenmesi için ilaç tedavisi ya da ameliyat gibi yöntemler uygulanabilir.

Kadınlarda Hormon Bozukluğu Nasıl Düzenlenir?
Ergenlik dönemi kadınlar için hem fiziksel hem de biyolojik olarak bir değişim dönemidir. Bu süreçte genç kızlar homon değişimi yaşarlar. Beyinde, rahimde ve yumurtalıklarda değişimler yaşarlar. Artık her ayda bir kere adet görme dönemleri vardır. Bu süreç rahmin gebeliğe hazırlanmasını etkiler. Yumurtalıklarda yumurta üretimi başlar. Bu üretim de östrojen ve progesteron hormonlarının üretilmelerini sağlar. Beyin, yumurtalık ve rahim üçgeni arasında sürekli bir hormon akışı bulunur. Bu hormon akışında bozulma da hormon bozukluğunu tetikler.

Bu bozukluğun başında özellikle genç kızlarda fazla kıllanma sorunu görülür. Polikistik Over denilen hormonsal bozukluğa dayanan bir hastalık olur. Bu hastalık kişide aşırı kıllanma, kilo alma ve düzenli adet görmeme gibi sorunları da beraberinde getirir. Kadınlarda yaşanılan hormon bozuklukları jinekologlar tarafınca kontrol edilmelidir. Jinekologlar bu bozulmalar için testler uygular. Hastalığın boyutunun ne olduğu kesinleştirilir ve tedavi edilir. İlaç tedavisi en çok uygulanan yöntemdir. Hasta içinde doktor beslenme düzeni için tavsiyelerde bulunur. Tüketilen besinler, bazı ilaçlar bu durumu tetikler. Bu nedenle doktor tavsiyelere dikkate alınmalıdır.

Erkeklerde Hormon Bozukluğu Tedavisi Ne Kadar Sürer?
Erkeklerde görülen hormon bozukluğunda hastalar beslenme düzenlerine de dikkat etmeleri gerekir. Verilen ilaçların yanında hasta da kendisi içinde bazı önlemler almalıdır. Bu önlemler hastalığın iyileşmesini etkiler. Sağlıklı yağar tüketilmelidir. Spor yapmak aksatılmamalıdır. Ceviz, zeytinyağı, fındık enerji bakımından yüksek bitkilerdir. Erkek hastaların bunun dışında omega 3 yağ asidi de tüketmelidir. Hastalığın tedavi süreci çok uzun bir zaman almamaktadır. Bu durum kişinin durumuna göre değişkenlik gösterir.

Kadınlarda Hormon Bozukluğu Tedavisi Ne Kadar Sürer?
Kadınlarda görülen hormon bozukluğu tedavisi en az 6 ay kadar sürer. Çünkü hormon dengelerinin oluşması zaman alacaktır. Bu durum kişinin durumuna göre uzayabilir. Bunun yanında hasta da beslenmesine dikkat etmelidir. Spor yapmalıdır. Metabolizmanın çalıştırılması etkilidir.

Hormon Bozukluğu Hamile Kalmayı Etkiler mi?

Hormon bozukluğu kadınlarda beyin, yumurtalık ve rahim etrafında gelişir. Kadınların yumurtalıklarında ki yumurta üretimini etkileyebilir. Adet dönemlerinin düzensizliğini ya da adet görememe durumun doğurabilir. Hormonlar zaten üreme için oldukça önemlidir. Hormon bozukluğu yaşayan hastanın gebe kalma olasılığı düşüktür. Bunun için öncelikle hormon tedavisi görülmesi gerekir.

Hormon Bozukluğu Tedavisi
Hormon bozukluğu yaşayan hasta belirtiler doğrultusunda bir jinekoloğa görülmesi gerekir. Uzman doktor hastanın belirtileri doğrultusunda bazı hormon testleri ister. Bu hormon testleri kan testi gibi küçük testlerden oluşabileceği gibi çeşitli başka testlerde yapılabilir. Hastaların test sonuçlarına göre tedavi süreçleri oluşturulur. Öncelikli olarak hormon ilacı verilir. Hormon ilaçları bozulmuş hormonsal sistemin düzelmesini sağlayacaktır. Bunun dışında erkeklere testosteron hormonu enjekte edilebilir. Hormon bozuklukları kişilerin vücutlarında üremeyi ters etkiler. İlaç tedavisinin yanında, düzenli beslenmek amacı ile diyet uygulanabilir. Hastanın da düzenli spor yapması hastalığın iyileşmesini olumlu etkiler. Ameliyat yöntemi ise doktorunuzun tercihine bağlıdır. Ameliyat tedavisi genellikle çok ileri seviyelerde ki hastalıklarda uygulanır.

Yorum yapın