Kene Isırması Belirtileri

Ahmet

Updated on:

Keneler ağızlarından salgıladıkları bazı sıvılar ile hayvanlardan insanlara bazı aktarımlarda bulunabilirler. Kenenin türüne göre bu salınım hızlı bir şekilde ilerleyebileceği gibi yavaş seyirde de ilerleme gösterebilir. Kenelerin türlerine göre, başka canlılardan aldıkları bakteri, virüslerin türüne göre insan vücudunda nasıl bir reaksiyon göstereceği değişir. Kene ısırmalarından sonra ateşlenme, çok sık olmasa da felç durumları yaşanabilir. Hasta da terleme ve titreme de kendisini gösterir.

Kene Isırması Nedir?
Keneler vücut sıcaklığı yüksek olan hayvanların vücutlarında daha çok barınırlar. Bu hayvanlardan emdikleri kan ile birlikte birçok hastalığın taşıyıcısı olabilirler. Ağız kısımları ile kişinin derisinde ufak bir delik açarak ısırır ve kan emmeye başlarlar. Bu sırada diğer canlılardan koplamış oldukları bakteri, virüs ya da bulaşıcı birçok hastalık kişiye bulaşmış olabilir. Isırdığı sırada zaten vücuda bazı salgılar da enjekte etmiş olacaktır. Kenenin deride açmış olduğu deliğin büyüklüğü farklılık gösterebilir. Keneler kana doydukları durumda mavi, gri bir renk alırlar ve şişme yaşarlar. Kenelerden bulaşan hastalıklar lyme hastalığı, babeziyoz, tularemi, kayalık dağ lekeli humması ve colorado kene ateşi görülür. Keneler genellikle uzun otlaklar içerisinde soğuk ve nemli yerlerde bulunurlar. Tahta köşelerinde de ve çimler üzerinde de bulundukları görülür. Kene deriye ulaştıktan sonra sıkıca tutunurlar.

Kene Isırması Belirtileri
Kene ısırmasının en belirgin özellikleri ateş, baş ağrısı, karın ağrısı, eklem ağrıları, yorgunluk ve kaslarda zayıflama şeklinde kendisini göstermektedir. Kişinin biyolojik olarak gösterdiği tepkiler bu şekildeyken bir de deri reaksiyon göstermeye başlar. Bu durumda da iltihaplanma, şişkinlik, sertleşen deri, nadirde olsa büyük şişliklerin yer alması söz konusudur. Kene ısırmaları reaksiyon çeşitlerine göre farklılıklar göstermektedir. Lyme hastalığı nezleye benzer belirtiler sergileyen bir hatsalıktır. Kızarıklık, artritler, kalp ritminde değişimler, düşünme ve anlamada zorlanma ve sinirlerin zarar görmesi sonrasında ağrıların yaşanması en çok görülen özelliklerdendir. İnsan monositik erlishiozisinde ise yüksek ateş yaşanır.

Baş ağrısı, genel bir yorgunluk ve bitkinlik hissi, kaslarda ağrı, mide bulanması, öksürük, sertleşen boyun, şaşkınlık belirtileri kendisini gösterir. Bu belirtiler hastadan hastaya farklılık göstermektedir. Colorada kene ateşinde ateşlenme, üşüme, titreme, şiddetli baş ağrısı, kaslarda ağrı yaşanması, sertleşen boyun, isilik ve grip bezlerinde semptomlar yaşanması kendisini gösterecektir. Babeziyoz genellikle belirti vermeden gelişen bir hastalıktır. Bazı durumlarda nadirde olsa yorgunluk, ateş ve kusma şeklinde belirti verir. Genellikle bu belirtilerde bağışıklık sistemi zayıf olan hastalarda daha sık görülür.

Tulareminin belirtileri geniştir. Bazı insanlarda belirtiler hiç görülmemişken bazı kişilerde ani şok yaşanması ve ölümler ile sonuçlanmaktadır. Genel olarak görülen belirtileri ateş, üşüme, baş ağrısı ve genel bir halsizlik halidir. Sayıca az olsa da bazı insanlarda da zatürre şeklinde görülür. Kayalık Dağ Lekeli Humması hastalığında ateşlenme, baş ağrısı genel bir halsizlik durumu yaşanır. El ve ayak bileklerinde baı bölgelerde küçük şişlikler ya da kızarıklıklar ortaya çıkabilir. Kas ağrısı, mide bulantısı ve kusma da diğer beliritlerdendir.

Kene Isırması Nasıl Anlaşılır?
Kene ısırmasında kişi bir ağrı ya da sızı duymamış ise deri üzerinde delikler bulunabilir. Deride ki deliğin boyutu küçük ya da büyük olabilir. Bu kenenin yapısına bağlıdır.

Kene Isırması Kaç Günde Belli Olur?
Kene ısırmasında kenenin türüne ve kişinin bağışıklık sisteminin direncine göre belirtilerin kendisini göstermesi değişkenlik gösterir. Bazı kenelerin zehirleme özelliği bulunabilir ve deriye salgılamış olduğu salgı hızla ilerleme gösterebilir. Bu durumda belirtiler 1 – 2 saat içinde kendisini gösterecektir. Fakat kişinin bağışıklık sistemi güçlü ise ve kene çok zararlı bir salgı enjekte etmemiş ise belirtiler 1 haftayı da bulabilir.

Kene Isırması Sonrası Kene Çıkarılır mı?
Kene ısırması fark edilmişse ve kene hala deri üzerinde duruyor ise kişi kendisi keneyi çıkartmaya çalışmamalıdır. En kısa sürede sağlık kuruluşuna başvurmalıdır. Kenenin kan emmek için kullandığı hortum tırtıklı bir yapıda olduğundan çıkartma işlemi de biraz zorlu olacaktır. Kenenin yanlış şekilde çıkartılması kenenin vücuda sıvıyı kusarak virüs bulaşmasına neden olacaktır. Eğer ki keneyi kendiniz çıkartacaksanız da bu durumda bir alkol gibi madde ile bölge temizlenerek, cımbız yardımı ile baş kısmından tutularak işlem yapılmalıdır. Ama unutulmamalıdır ki yapacağınız her yanlış hareket kanınıza virüs salınımını etkilemektedir.

Kene Isırması Tedavisi
Ciltte ya da deride kene ısırması söz konusu ise deri reaksiyonları gelişmesi olasıdır. Keneden kaynaklanan sorunların ortadan kaldırılması ya da müdahale edilmesi için kenenin deriden hemen alınması gerekmektedir. Keneyi tek başınıza çıkartmamanız önerilse de bir sağlık kuruluşundan uzaktaysanız kenenin baş kısmından cımbız gibi bir madde ile tutarak yavaşça çekmeniz gerekir. Keneyi sıkmadan bu işlemi yapmaya dikkat ediniz. Kenenin kafasından asılınız ve deriden çıkartınız. Keneyi çıkarttığınız bölgeyi bol su ve sabun ile yıkayınız.

Kene bir kutuya koyularak ağzını kapatıp bir sağlık kuruluşuna gidiniz. Kenenin ısırdığı deride bir tahribat var ise antibiyotik içerikli bir krem ile o bölgenin tedavisi gerçekleştirilebilir. Kenenin ısırmış olduğu bölgeye 6 saat ara ile 20 dakika kadar buz kompresi yapmak uygun olacaktır. Eğer ki evinizde bulunuyor ise 1 adet aspirinde alabilirsiniz. Isırılan bölgeye ağrı kesici sprey de sıkılması sızının azalmasına neden olacaktır. Antihistamin kremleride ısırılmış bölgenin kaşınmasını, kızarıp, şişmesini engelleyecektir. Kalamin losyonu da kaşıntının ortadan kaldırılmasına neden olur. 6 saatten sonra şişme yaşanmaz ise bölgeye bir sürede sıcak bir bez uygulanabilir.

Yorum yapın