Kemik Metastazı Belirtileri

Ahmet

Kemik metastazı, prostat, göğüs, böbrek kanseri gibi kanser çeşitlerinin kemiklere yayılması ile meydana gelir. En fazla görüldüğü yer omurga, kalça etrafı, bacak üstü ve kolun üst tarafıdır. Genellikle de göğüs ve prostat kanserlerinde hastaların her 3 vakanın 2 tanesinde kemik metastazı görülmektedir. Bunun yanı sıra böbrek, akciğer ve tiroit kanseri hastalarının 3 tanesinin 1 tanesinde kemik metastazı görülmektedir.

Kemik Metastazı Nedir?
Kanser hücreleri kan ya da lenf sistemi ile vücuda yayılım gösterir. Vücut içerisinde dolaşım gösteren kanser dokuları vücudun başka yerlerinde tümör oluşumuna neden olur. Birçok bölgede tümör oluşumuna metastaz denilir. Vücudun herhangi bir bölgesinde oluşum gösteren kanser eğer ki kemiğe yakın bir bölgede ise kanser dokusu kemiklere zarar verir. Kemik metastazı aslında kemik kanserinin oluşmasında ki ilk adım olarak görülebilir.

Kemik Metastazı Belirtileri
Kemik metastazının başlıca belirtileri, hastalara göre çeşitlilik gösterir. Bazı hastalarda ise hiçbir belirti görülmeyebilir. Fakat başlıca bilinen belirtileri bulunur. Bu belirtiler; kemiklerin kolay kırılması, kişinin hareket yetisinin kısıtlanması ve hareket ederken zorlanma, kişinin kemiklerinde ve her noktasında ağrı hissetmesi görülür. Kemik metastazı hastalarına bazı testler yapılmaktadır. Bu testlere göre hastalarda çeşitli bulgulara rastlanılır. Bu bulgularda kişinin vücudunda yüksek oranda kalsiyuma rastlanılır, hastanın kemik iliği bozulmaları yaşanmıştır, hastada en fazla rastlanan kemik ağrısı, kemik kırıkları ve omurilik basıdır. Kemik ağrısı oldukça sık görülür. Kemik üzerinde çoğalan kanser hücreleri artar ve sinirlere zarar vermeye başlar. Bu durum kemik ağrısı oluştururken kemik yapısı bu durumda zarar görmektedir.

Kemik kırılması da kemik metastazında oldukça sık ve kolay rastlanan bir durumdur. Kemiklerin zayıflaması ile kemikler güçsüzleşerek kolay kırılgan bir yapıya sahip olmaktadır. Kemik zayıflamasının neden olduğu kırıklara patolojik kırıklar ismi verilir. Bu tür hastalar için özel bir bakım gerekmektedir. Yapacağı ya da yapması yasak olan durumlar uzmanlar tarafından hastaya anlatılmalıdır. Bu tür hastalarda kol ve bacak gibi kemiklerin yanında omurga kemiklerinin kırılması söz konusudur. Hastaların sırtına giren ani bir ağrı bel de kırılmanın bir belirtisi olabilir. Omurilik basısı omurgaya yerleşmiş olan kanser hücrelerinin omurilikte baskı oluşturması durumudur.

Omurilik basısında hasta sırt ağrısı çeker ve yürümekte zorlanır. Hastanın bacak yapıları güçsüzleşir ve sıklıkla uyuşur. Hastanın vücudunda birçok bölge zorlanmaktadır. Bağırsak, mesane ile ilgili sorunlarda oluşmaya başlar. Kanda yüksek oranda kalsiyum çıkması muhtemeldir. Kanser kemiklerde ki kalsiyum oranının yükselmesine neden olabilir. Kemik metastazı hastalarında iştahsızlık, sürekli susuma, mide bulanması ve sürekli, geçmeyen yorgunluk hissi kendisini gösterir. Kemik metastazı hastalarında nefes alıp verirken zorlanma, anemi belirtileri de gelişebilir. Bu belirtiler daha çok kemoterapi gibi kimyasal tedavi gören hastalarda görülmektedir.

Kemik Metastazı Ağrılarına Ne İyi Gelir?
Kemik metastazının ağrılarının ortadan kaldırılması için doktorunuzun size önereceği ağrı kesicileri kullanmalısınız. Kemik kırılması gibi sorunlar yaşandığı için çokta fazla uygulanacak bir yöntem bulunmamaktadır.

Kemik Metastazı Geçer Mi?
Kemik metastazının tedavisi mümkündür. Gerekli tedavi uygulanır ise ve hasta tedaviye harfiyen uyarsa olumlu sonuçlar alacaktır. Tedavi de beslenme çok önemlidir.

Kemik Metastazı Ne Yemeli?
Kanser hastaları tükettikleri besinlere dikkat etmeli ve oldukça zengin içerikli besinler tüketmelidir. Bu dönemde hem göreceği tedavilerden dolayı hem de zarar görmüş olan bağışıklık sistemini güçlendirmek amacı ile vitamin, mineral, protein ve karbonhidratı oldukça fazla tüketmelidir. Nitrat ve nitrit gibi katkı maddesi içeren besinlerden ise uzak durulması gerekmektedir. Tedavi sürecinde A vitamini kullanmak önemlidir. Ratinol ve Analogları farklı kanser türlerinin engellenmesinde ve tedavi edilmesinde önemli bir role sahiptir. Direk olarak alınabileceği gibi bunun yanında besinler yardımı ile de alınmaya özen gösterilmelidir.

Sigara tüketiminden uzak durulmalıdır. Bunun dışında da süt ve havuç tüketimi kanser riskini azaltıp kemik metastazını da önlediği bilinmektedir. C vitamini kemik metastazı hastalarına verilmesi gereken ve ihmal edilmemesi gereken bir vitamin türüdür. C vitamini kemik ağrılarını azalttığı savunulur ve tirozin metabolizmasında ki etkinliğinden olduğu iddia edilmektedir. Folik asit ise özellikle kadınlarda düzenli kullanılması gereken bir takviyedir. Kadınlar menopoz dönemine girdikten sonra kemik erimesi sorunu yaşadıkları için bu tür takviyeler ile kemikleri güçlendirebilirler. Bazı tümörlerin artmasına neden olsa da folik asit tüketimi vitamin, pürin ya da primidin sentezindeki önemli yere sahiptir. Tümör dokularında büyüme folik yetersizliğinden de kaynaklanabilir.

B12 vitamini yetersizliği tümör hüclerinin kontrolsüz çoğalmasında etkili olabilir. Bu nedenle bu dönemde B 12 takviyesi yapmak gerekir. Minerallerin kullanılması doktor kontrolünde olmalıdır. Çünkü bazılarının kullanımı yararlı olabildiği gibi bazılarının kullanımı ise zararlı olabilmektedir. Tümör gelişimine bile neden olabilir. Bu nedenle kullanırken uzman yardımı alınmalıdır. Çinko yararlı olabilen bir mineraldir. Eğer ki kanser hastası bir operasyon geçirmiş ise çinko takviyesi verilebilir.

Kemik Metastazı Bitkisel Tedavi Yöntemleri
ısırgan otu kan pıhtılaşmasında etkili bir bitkidir. Kemoterapi gibi ağır tedavilerin etkilerini de ortadan kaldırmaya yarar. Sarımsak, Japon eriği ve soya gibi maddelerin tüketimi de kemoterapi ve ışın tedavisinin etkilerini azalttığı için kullanılmaması önerilmektedir.

Kemik Metastazı Tedavisi
Kemik metastazı tedavi edilmeden önce gerekli bir takım testler yapılmalıdır. Eğer ki kalsiyum seviyeleri çok yüksek çıkmış ise, kanser dokuları kemiklere yönelim göstermiş ise tedavi süreci ona göre yönlenir. Tedavide vitamin takviyesi yapılır, gerekli kemik güçlendirici ilaçlar verilir. Bunun yanı sıra kemoterapi ve radyoterapi gibi yöntemlerde denenmektedir.

Yorum yapın