Kemik Erimesi Belirtileri

Ahmet

Kemik erimesi, kemiklerin zayıflamaları ve hassaslaşmaları sonucunda meydana gelir. Kemik erimesi sorunu yaşayan hastalarda kemikler oldukça hassaslaşır ve en ufak bir darbede kırılabilir. Bazen bir öksürük bile kemiklerin zarar görmesine neden olabilir. Bu hastalıkta özellikle kalça, bilek ve omurgalar kırılabilir ya da çatlayabilir. Kemikler kendilerini yenileyerek onarabilirler. Fakat kemik erimesi sorunu yaşayan hastalarda kemikler kendini onarmazlar ve yenilenememe sorunu ortaya çıkar. İyileşmeler gecikir ya da oldukça zor gerçekleşir. Genel olarak kadınlarda menopoz sonrasında sıkça görülen bir yöntemdir. Kemik erimesi yaşayan kişiler hastalığın başlangıcında belirtileri fark edemeyebilir. Kemik ermesine bağlı olarak kemiklerin gücü azaldığı ve hassaslaştığı zaman hasta belirtileri fark etmeye başar. Kemik erimesi yaşayan hasta yoğun sırt ağrıları hisseder. Boyda kısalma yaşanır. Duruş bozukluğu ve kemiklerin kolaylıkla kırılıp, çatlaması görülen sık belirtilerdendir.

Kemik Erimesi Nedir?
Kemik erimesi, kemikleri gözenekli bir yapı haline getirir. Kemikler çocukluk döneminden itibaren güçlendirilmeye çalışılır. Kalsiyum içerikli besinler tüketilir ya da takviye olarak kalsiyum tüketilir. Bu kemiklerin güçlenmesine ve ileri ki yaşlarda oluşacak sorunlara karşı dayanıklı ve sağlıklı olması içindir. Kemikler 30 yaşında en güçlü dönemdedir. Yaş ilerledikçe kemikler direncini kaybetmeye başlar. Bunu bir topu havaya atılmasından inmesine kadar çizdiği tablo gibidir. Kemikler en üst noktaya kadar gelişme gösterir 30lu yaşlarda zirvededir ve sonra yavaşça o gücü kaybeder. Kemik erimesine bağlı oluşan kırıklardan kaynaklı iskelet bozuklukları yaşanabilir. Kemikler tüketilen besinlerle ve alınan vitaminler ile sürekli olarak güçlenme gösterir. Özellikle süt ve süt ürünlerinin çocukluk döneminde kas ve kemik gelişimi için yararlı olduğu dile getirilir. Kemik sürekli olarak kendini yeniler ve onarır fakat bu hastalıkta yenilenme durur. Herkeste kemik erimesi görülecek diye bir husus yoktur. Kemiklerin gücü zamanla azalabilir fakat herkes bu rahatsızlığı yaşayacak diye kesin bir tanı yoktur. Yapılan araştırmalara göre kemik erimesinin yüzde 80’i kadınlarda görülür. Özellikle menopoz sonrasında oldukça sık görülür. Genetik ve etnik yapılarda bu hastalıkta etkilidir. Küçük kemik iskeleti yapısı olan kişilerin bu hastalığı yaşamaları daha sıktır. Diyabet, romatizma ve kas hastalığı yaşayan kişilerde bu hastalıktan etkilenebilir.

Kemik Erimesi Belirtileri
Kemik erimesi ile karşılaşan hastalarda ilk dönemde bu hastalıktan haberdar olmazlar. Çünkü vücuda bu aşamada bir tepki göstermemektedir. Fakat kemiklerin daha çok hassaslaştığı dönemde belli belirtiler yaşanır. Hasta sık ağrılar yaşar. Özellikle bu ağrılar sırt kısmında yaşanır. Çünkü omurga kemikleri bu hastalıktan oldukça fazla etkilenir. Bel ağrısı ve boyun ağrısı da sırt ağrılarının ardından gelir. Kemik erimesi boyun kısalmasına neden olur. Kambur oluşabilir ya da vücut şekli bozulabilir. Kemikler hiç beklenmedik nedenlere bağlı olarak kırılma ya da zedelenme yaşayabilir. Belli bir yaştan sonra her insan kemik erimesi sorunu yaşar. Fakat bu sorun kemiklerin kırılması ya da çatlaması gibi ciddi sorunlar oluşturmaz. Bu tamamen kişinin geçmişinde ki beslenmesine, genetiğine ve ırkına bağlıdır. Zamanında yapılmış egzersizler de bu hastalıktan korunmak için oldukça önemli bir yere sahiptir. Çocukluk döneminde kalsiyum takviyesi yapılmasının nedeni güçlü kemik yapısına sahip olunması içindir.

Kemik Erimesi Nasıl Anlaşılır?
Kemik erimesi tanısı konulması için kalsiyum ve mineral testleri yapılmaktadır. Kemiklerde mineral ile oluşmuş normal kemik, düşük kemik yoğunluğu ve kemik erimesi olup olmadığı tespit edilebilir. Kemiklerde mineral oranı ne kadar düşük ise kırılma ve ya zarar görme olasılığı da o derece yüksek olur. Kemiklerin sağlıklı kalabilmesi tamamen kemikleri besleyen vitamin ve minerallere bağlıdır.

Kemik Erimesine Ne İyi Gelir?
Kemik erimesini engellemek için kalsiyum içerikli besinler tüketilebileceği gibi düzenli spor yapmakta etkili olacaktır. Kayısı kalsiyum ve magnezyum açısından zengin olduğu için tüketilmesi önerilmektedir. Çocukluk döneminde yoğurt ve süt tüketimine önem veren annelerin de bir bildiği var. Sütte kalsiyum, protein, folik asit, fosfor ve demir bakımından oldukça zengin bir besindir. Kemiklerin gelişimi ve güçlenmesinde etkili olduğu kadar dişlerin de güçlü ve sağlıklı olmasında payı büyüktür. Soğan ve sarımsak kükürt içerir. Enfeksiyonları önler ve kemik erimesine iyi gelir. Marul ise sütten çok daha fazla kalsiyum içeren bir yeşilliktir. Brokoli, vitamin bakımından zengindir. Birçok vitamini barındırır. Bunun yanı sıra kalsiyum içeriği de zengindir. Antibiyotik içerikli bir bitkide olduğu için enfeksiyon oluşumunu engeller. Bor elementi ve fenolik bakımından zengin olan kuru erik kemiğin sağlıklı olmasında önemli rol oynar. Gün içerisinde bir avuç kuru erik kemikleri besler. Kuru üzüm çekirdeği, nar, portakal ve elma tüketimi de önerilmektedir.

Kemik Erimesi İçin Şifalı Bitkiler?
Kemik erimesi sorunu yaşayan hastalar brokoli kürü hazırlayarak kemik erimesini azaltabilirler ve kemikleri güçlendirebilirler. Brokoli kalsiyum, fosfor, vitamin açısından oldukça yoğun olan bir bitkidir. Kemik erimesinde etkili bir bitki olarak da bilinir. Kemik erimesi için bir litre kadar kaynatılmış olan suya brokoli koyulur. Brokoliler 5 dakika kadar kaynatılır. Ilıması beklendikten sonra süzülür. Süzülen su 3 parçaya ayrılır ve sabah öğle ve akşam içilir. Brokoli suyu tüketildikten sonra 1 saat kadar bir şey yenip içilmemelidir. Brokoli kürü 7 gün tüketilir. Daha sonrasında 3 gün kadar ara verilir. 21 gün boyunca tüketilir. Yani 7 gün alınır 3 gün ara verilir 7 gün daha alınır 3 gün ara verilir ve 7 gün tekrar alınır.

Kemik Erimesi Tedavisi
Kemik erimesi testleri yapıldıktan sonra değerleri düşük çıkan hastalara tedavi tablosu hazırlanır. Günlük olarak kalsiyum ve D vitamini takviyesi alınır. Bunun yanında kemik erimesi ilaçları verilir. İlaçlar bölgesel olarak verilir. Kemik erimesi ilaçları tek seferde haftalık, aylık ya da yıllık olarak uygulanabilir. Kemik erimesi yaşıyorsanız mutlaka egzersiz yapmalısınız. Vücut çalıştıkça kendisini yeniler ve kemik erimesi de egzersiz gerektiren bir hastalıktır. Yeşil yapraklı bitkiler, süt ve süt ürünlerinin tüketimine ağırlık verilmelidir. Vücut gün içerisinde güneş ışığı almalıdır. Bunun için güneşli bir havada yürünebilir. Çünkü güneş D vitamini için oldukça önemlidir. Çocukluk döneminde süte karşı bir ön yargı oluşmaktadır. Çocukluk döneminden itibaren gelen bu sorun ileri yaşlarda da etkisini göstermektedir. Günlük olarak süt tüketmek oldukça yararlıdır. Kemik erimesine de oldukça yararlıdır.

Yorum yapın