Karaciğer Kanseri Belirtileri

Ahmet

Karaciğer kanseri, karaciğerde meydana gelen kontrolsüz hücre bölünmesidir. Karaciğer kanseri, doğrudan karaciğerde başlamış olabilir veya başka iç organlardaki kanserli hücrelerin karaciğere sıçraması (metastaz) sonucu gerçekleşmiş olabilir. Fakat, doğrudan karaciğerde başlayan karaciğer kanseri en yaygınıdır. Karaciğer kanseri belirtilerinin arasında; vücudun sağ tarafındaki şişkinlikler, morluklar, karındaki şişlik, soluk beniz, sararmış vücut rengi, kolay şekilde morarma, kilo kaybı ve güçsüzlük gibi belirtiler yer alır.

Karaciğer kanserinin sebepleri arasında hepatit B, C ve alkolün neden olduğu siroz başta gelir. Karaciğer kanseri teşhisi, kan testi ve medikal görüntüleme vasıtasıyla ya da doku biyopsisiyle yapılır. En sık görülen karaciğer kanseri Hepatoma denilen tür olup, karaciğer hücrelerinin tümöre dönüşmesiyle ortaya çıkar.

Karaciğer kanserinin sebebi çoğunlukla, kanserojen maddelerin tüketilmesi, solunması ya da farkında olmadan maruz kalınması ile ilişkilidir. Kimyasal olarak vinil klorid, arsenik, sigara ve alkol kullanımı uzun vadede karaciğer kanserine yol açabilir. Bu zararlı bileşenlere karşı hassas olan karaciğer, korunmak için uzun vadede kanser tümörü üretir. Bu sayede karaciğer kanseri başlamış olur. Bu kimyasallara ek olarak, günümüzde endüstriyel gıda uygulamaları sonucu ortaya çıkan aflatoksin isimli kimyasal bazlı zehirin de karaciğerde büyük tahribat yaptığı ortaya konmuştur. Aflatoksin, özellikle kurutulmuş gıdaların nemli ortamlarda, hijyenik olmayan koşullarda uzun süre bekletilmesi sonucu ortaya çıkan bir mantarın sonucunda oluşur. Bu kurutulmuş maddeler; kuru erik, kuru kayısı, kuru üzüm, kuru incir, fındık, fıstık, çay, yulaf, arpa gibi çerez ve tahıl ürünleridir. Bu tarz aflatoksin içeren ürünler uzun süreli tüketilirse, karaciğerde birikmeye neden olur. Bunun sonucunda karaciğer kanseri ortaya çıkmaktadır.

Karaciğer Kanseri Belirtileri
Karaciğer kanserinin başlangıç evrelerinde, çoğu hasta herhangi bir belirti ile karşılaşmaz. Hasta, karaciğer kanseri belirtileri ile genelde hastalığın ortalarında karşılaşır. Aşağıda yer alan belirtiler ortalama olarak her karaciğer hastasında rastlanmış belirtilerdir. Eğer aşağıdaki belirtilerden bir veya bir kaçını kendinizde gözlemlediyseniz, en yakın sağlık kuruluşuna başvurmanız tavsiye olunur.

  • Sebepsiz yere kilo vermek
  • İştahsız olmak ya da her zamankinden daha az yemek.
  • Üst karın kısmında ağrı ve sancı
  • Mide bulantısı ve kusma
  • Genel güçsüzlük ve yorgunluk
  • Karında şişkinlik hissi
  • Vücut renginde ve göz beyazlarında sarıya kaçan renk
  • Dışkıda beyazımsı yapılar görülmesi

Karaciğer Kanserinin Risk Faktörleri
Karaciğer kanserine sebep olan olgular çok fazladır. Çoğu zaman, ilk başlarda anlaşılamaması da bu duruma davetiye çıkarmaktadır. Karaciğer kanserinin ortaya çıkmasını arttıran faktörlerinin başında şunlar gelmektedir;

  • Çok nadir görülen hastalıklar geçirmek
  • Genetik olarak görülen metabolizma rahatsızlıkları, karaciğer kanseri riskini arttırmaktadır.
  • Kişinin diyabet geçmişinin olması da bir karaciğer fonksiyonu bozukluğu olduğu için, dolaylı yoldan karaciğer kanserine sebep olabilmektedir.
  • Anabolik steroid kullanımı da karaciğer kanserine yol açan sebeplerin başında gelmektedir. Anabolik steroidler (anabolizan), genellikle vücut geliştirme, boks, atletizm ve kas gelişime bağlı spor branşlarıyla uğraşan sporcular tarafından çok sık olarak kullanılırlar. Anabolik steroidler; vücuda zararı olan ve yan etkileri çok fazla olan kimyasal dopinglerdir. Bu yüzden anabolik steroid kullanan sporcuların ilerleyen yaşlarda karaciğer kanseri ile karşılaşma riski oldukça fazladır.
  • Obezite durumu ya da kişinin mevcut kilosu, karaciğer kanserine yol açabilecek düzeyde olabilir.
  • Son yıllarda yapılan bir takım bilimsel çalışmalarda, erkeklerde karaciğer kanserinin ortaya çıkma oranı, kadınlarda ortaya çıkma oranından 2 kat daha fazla olduğu ortaya konmuştur.

Karaciğer Kanserinin Evreleri
Karaciğer kanseri 4 evreden oluşur ve her evrenin kendine özgü durumları ve belirtileri vardır. Yukarıda da belirttiğimiz gibi karaciğer kanseri ilk evrelerde herhangi belirti vermez ve kendini göstermez. Bu yüzden karaciğer kanseri çoğunlukla 2. evrenin sonunda fark edilebilir. Karaciğer kanseri evreleri;

  • Evre 1: Kanserli hücreler ortaya çıkmıştır. Fakat çok küçük ve ancak doku biyopsisi yoluyla mikroskop altında tespit edilebilir. Herhangi bir yayılımdam söz edilemez.
  • Evre 2: Kanserli hücreler bir araya gelerek kanserli dokuları oluştururlar. Vücuttaki bölgelere bir dağılım ve yayılma göstermezler.
  • Evre 3A: Kanserli hücrelerin oluşturduğu kanserli dokular, karaciğerin üzerinde irili ufaklı yayılmış vaziyettelerdir. En küçüğü en az 5 cm olan bu tümörler yüzünden, hastada bir çok belirtiler meydana gelir. Genellikle hastalar, karaciğer kanserini bu evrede fark edebilirler.
  • Evre 3B: Kanserli dokular ve tümörler, bu aşamada karaciğeri kaplamıştır. Karaciğere bağlı olan portal ve hepatik ismindeki damarlara yayılma gözlemlenir. Hastalık artık başka kısımlara sıçramaya başlar. Hasta bu durumdan çok fazla etkilenir ve belirtilerin şiddeti gittikçe artar.
  • Evre 3C: Kanser artık karaciğerin alt ve üst kısmına tamamen yayılmış, etrafındaki dokulara geçiş yapmış ve ciddi boyutlara doğru ilerlemektedir.
  • Evre 4A: Karaciğer kanseri, bu evrede vücudun bir çok bölgesine yayılmıştır fakat kendisine uzak olan dokulara yayılmamıştır. Karaciğerin kendi alt-üst kısımlarına ve asıl önemli olan lenf bezlerine sıçramış durumdadır.

Karaciğer kanseri, her kanser türü gibi erken teşhis sayesinde tedavi edilebilmektedir. Fakat geç teşhis edilmesi, hastalığı son derece ölümlü bir hastalık yapmaktadır. Bu yüzden erken teşhis önemlidir. Yine de hastalar karaciğer kanserinin her evresinde, düzgün beslenme ve doğru tedavi yöntemleri sayesinde kurtulabilmektedirler.

Karaciğer Kanseri Tedavisi Mümkün mü ?
Her yaygın hastalık gibi, karaciğer kanserinin de tedavisi mümkündür. Bu tedavi yöntemleri kişinin yaşına, kilosuna, diyabet ya da siroz hastası olup olmadığına ve kanserli dokuların – tümörlerin hangi durumda olduğuna göre değişmektedir.

Karaciğer Kanseri Ameliyatı Nasıl Olur ?
Karaciğer kanserinin ameliyat ile tedavisi mümkündür. Cerrahi müdahale, kanserin durumuna göre belirlenir. Genellikle erken teşhisi yapılan ve herhangi bir dokuya yayılmamış olan kanser hücrelerine müdahale amacı taşır. Kanser hücrelerinin, karaciğerin hangi kısmında olup olmadığı belirlendikten sonra ameliyat işlemi gerçekleştirilir. Ameliyatta yapılan işlem, karaciğeri kanserli hücrelerden tamamen kurtarmaktır. Bu sayede karaciğer sağlıklı yapıya kavuşturulur.

Karaciğer Kanseri Ameliyatından Sonra Yapılması Gerekenler
Ameliyat vasıtasıyla karaciğerdeki kanserli dokular alınır. Bu işlemden sonra karaciğerin kendisini yenilemek için bir takım desteklere ihtiyacı vardır. Bu destekler doktorunuzun tavsiyelerini içeren sağlıklı bir diyet ve uyulması gereken bir takım kurallar bütünüdür. Bazı durumlarda ilaç tedavisi de uygulanmaktadır.

Karaciğer Kanseri Bitkisel Tedavisi
Karaciğer kanseri, ölümcül ve ciddi hastalıktır. Modern tıbbın önerdiği tedavi yöntemleri haricinde bir tedavisi yoktur. Bitkisel tedavinin dışında karaciğer kanserini önlemek için tüketilmesi gereken bazı sebze ve meyveler mevcuttur. Bu besinler, karaciğer sağlığını da doğrudan koruyarak kanserin oluşumuna engel olurlar. Hepimizin bildiği meyve ve sebzeler; çilek, kivi, üzüm, erik, portakal, yer fıstığı, mantar, kahverengi prinç, bakla ve enginardır.

Karaciğer Kanseri Tedavi Yöntemleri
Bilinen belli başlı tedavi yöntemleri şunlardır:

  1. Cerrahi Yöntem : Eğer büyük bir şans olarak, karaciğer kanseri en baş evresinde teşhis edilebilmişse cerrahi yöntem uygulanır. Bunun uygulanabilmesinin sebebi, kanserli hücrelerin ve tümörün oldukça küçük olmasıdır. Bu sayede karaciğerin küçük kısımları temizlenip alınır. Cerrahi yöntemin çok nadir görülen yan etkileri olsa da ( anesteziye olan duyarlılık, önlenemeyen kanama vb. ) genellikle en kesin çözümleri sunar.
  2. Ablasyon Terapisi: Ablasyon terapisi yöntemi, herhangi bir cerrahi müdahale olmadan, karaciğerdeki kanserli dokuyu yok etme methodudur. Bu yöntem, karaciğerdeki kanserli dokunun ameliyat ile ulaşılamaz kısımlarında olduğu zaman kullanılır. Genellikle lazer, ışın tedavisi, ısı tedavisi ya da özel sıvıların enjektesi ile gerçekleştirilir.
  3. Karaciğer Nakli: Tedavi yöntemleri arasında en kesin sonucu veren, karaciğer nakli yöntemidir. Karaciğer nakli, karaciğerdeki tümörlü dokunun çok fazla yayılması ve artık tamamen deforme olması durumunda uygulanır.
  4. Embolizasyon Yöntemi: Bu yöntem; karaciğerin tömürlü dokularının damarlarında kan pıhtısı oluşturma yöntemidir. Bu sayede mevcut olan karaciğer kanserinin ilerlemesi durdurulur.
  5. Kemoterapi: Radyasyon terapisi ile birlikte uygulanan kemoterapi yöntemi, her kanser türünde uygulanan ve çok kullanılan bir yöntemdir. Radyoterapi ile birlikte alınan ilaçlar bir takım ilaçlar vasıtasıyla kanserli dokular yok edilmeye çalışılır.

Yorum yapın