Kelebek Hastalığı Belirtileri

Ahmet

Kelebek hastalığı tıp dilinde Epidermolysis Bullosa olarak da bilinmektedir. Bu hastalığın diğer bir adı da Gül’dür. İçi su ile dolmuş kabarcıklar şeklinde ortaya çıkan bu hastalık bir deri rahatsızlığıdır. Genetik temelli cilt sorunu şeklinde gelişir. Bu rahatsızlığa sahip olan kişiler kelebek çocukları olarak bilinirler. Kelebek hastalığında deri doğuştan gelişme gösterememiş şekilde meydana gelir. Deri hassas bir dokudadır ve küçük bir temas ya da sürtünme halinde ciltte kabarcıklı şişlikler oluşmaya başlar. Kelebek hastalığında içi su ile dolu olan bu kabarcıklar sadece vücudun dış kısmında yer almakla kalmaz aynı zamanda ağız içi, yemek borusu, mide, solunum yolu ya da bağırsaklarda görülme olasılığı da yüksektir. Bu hastalık sistematik bir özelliğe sahiptir.

Kelebek Hastalığı Nedir?
Lupus ve ya Kelebek Hastalığı olarak bilinen SLE hastalığı, bağışıklık sisteminin vücut dokularına karşı savaş açması ile birlikte gelişen ve çoğunlukla doğum ile gelişme gösteren bir rahatsızlık türüdür.  Vücudumuz bizi hastalıklardan ya da sorunlardan ancak bağışıklık sistemimiz sayesinde koruyabilmektedir. Fakat bazı kişilerin bünyesinde gelişme gösteren komplikasyonlar sayesinde vücut kendisine savaş açar. Kelebek hastalığında eklem ağrıları, özellikle güneş göre deride kızarma, ateşlenme ve kilo vermek gibi en temel belirtiler kendisini gösterir.

Kelebek hastalığı en çok 15 – 45 yaş arasında ki kadınlar üzerinde daha sık rastlanılır. Hastalıkta burun kenarlarından başlayarak yanaklara doğru genişleyen, güneş gören ciltte bu sorun daha da artmakta olan kızarıklıklar, eklem ağrıları ve şişlik, ateşlenme, kilo verme, böbrek tutulumu, kalp ve beyin iliği gibi birçok dokuyu etkileyen bir hastalıktır.

Kelebek hastalığı, lupus olarak bilinen hastalık grubuna dâhildir. Lupus geniş bir yelpazeye sahiptir ve başlıca 6 adet hastalığı kapsamaktadır. Bu grupların en büyüğü ve önemlisi kelebek hastalığıdır. Kelebek hastalığında bağışıklık sistemi, vücut dokularını tanıyamaz ve bu dokuları zararlı bir bileşen gibi görerek savaşmaya başlar. Kelebek hastalığının tam nedeni bilinmemekle birlikte akraba evliliği en büyük nedenleri arasındadır. Bunun dışında da görülmesi olasıdır. Bunun dışında kimyasal maddelerin neden olduğu, hormonlar ya da enfeksiyonlar nedeni ile olabilir.

Kelebek Hastalığı Belirtileri
Kelebek hastalarında el, ayak bileklerinde ve dirsek üzerinde eklem ağrılarının oluşmasına neden olabilir. Eklem iltihaplanmaları da görülür. Yorgunluk hissi, yüksek ateş ve hızlıca kilo verme kendisini gösterir. Yüzün belli bölümlerinde kızarık belirtiler oluşur. Vücudun bazı bölgelerinde kabartılar oluşmaya başlar. Zamanla saç dökülmesi, güneş ışığına karşı gelişme gösteren bir hastalık halini alır. Bayılma, baş ağrısı ve göğüs ağrıları çok sık rastlanılır. Akciğer, böbrek, kalp ve beyine zarar verir ve iltihap oluşumuna neden olur. Mide bulantısı, kusma ve şiddetli karın ağrıları da diğer belirtileridir.

Kelebek Hastalığı Doğuştan Mı Olur?
Kelebek hastalığı doğuştan gelen bir hastalık olabildiği gibi aynı zamanda ilerleyen yaşlarda da kendisini gösterebilir.

Kelebek Hastalığı Sonradan Olur Mu?
Kelebek hastalığı doğum sonrasında da gelişme gösterebilir. Çünkü bağışıklık sistemi doğum ile değilde ilerleyen dönemlerde cilt dokularına karşı antikor üretebilir. 15 – 45 yaş arasında görülme olasılığı daha yüksektir.

Kelebek Hastalığı Bulaşıcı Mı?
Kelebek hastalığı bulaşıcı bir hastalık türü değildir. Tamamen bağışıklık sistemi ile alakalı gelişen bir sorundur.  Kelebek hastalığının çeşitleri bulunmaktadır. Epidermolysis Bullosa Simplex bunlardan bir tanesidir. Çoğunlukla doğum ile birlikte ya da doğum sonrasında su toplayan bir cilt şeklinde görülür. Ellerde ve ayaklarda ufak kabartılar halinde oluşur. Bazı hastalarda ise bu kabartılar vücudun büyük bir kısmını kaplamaktadır. Diğer bir türü Epidermolysis Bullosa Distrofiktir. Sadece el, ayak, dirsek ve dizlerle oluşur. Yemek borusunda bulunan yumuşak dokularda etkilenebilir. Cildin büyük bölümünde kabartılar, göz iltihaplanması, diş kaybı ve parmakların birbirine yapışması gibi sorunlar oluşum gösterir. Bu türe ait kelebek hastalarında cilt kanseri oluşma olasılığı da yüksektir. Son kelebek hastalığı türü ise Epidermolysis Bullosa Junctionaldır. Şiddetli ve ağrılı bir kelebek hastalığı türüdür. Yüz, gövde ve bacaklar çok sık etkilenir. Hayati tehlikeye neden olan sıvı kaybına neden olabilir.

Kelebek Hastalığı Neden Oluyor?
Kelebek hastalarında içi su ile dolmuş kabartılar oluşan hastalıktır. Cilt hastalığı türüdür ve bağışıklık sisteminin cilt dokularını tanımamasından kaynaklanmaktadır. Çoğunlukla genetik nedenlere bağlı olarak gelişme göstermektedir. Kelebek hastalığına deriyi, deri altını bağlayan dokuların eksikliğine bağlı gelişir. Bu bağlar hafif bir darbe alsalar dahi kopmaya meyillidir. Bu hastalık genetik ve kalıtsal olduğu gibi ömür boyu devam eder. Kelebek hastaları için kesin çözüm veren tedavi çözümleri geliştirilememiştir. Sadece yaraları iyileştirmeye ya da hafifletmeye yarayan bir takım ilaçlar bulunmaktadır.

Kelebek Hastalığı Kremi
Kelebek hastalarına önerilen bir krem bulunmaktadır. Ama kremin tedarik edilmesi Türkiye’de bazı zamanlarda zor olmaktadır. Hastalık zorlu ve süreç gerektirir.

Kelebek Hastalığı Tedavisi
kelebek hastalığının tedavisi hastalığın grubuna göre değişkenlik gösterir. Hastalık hafif ilerliyor ise kısa sürede tedavi edilebilir. Hastalıkta iltihaplanma engellenmeye çalışılmaktadır. Hastaların kelebek hastalığı tedavisi dışında psikolojik tedavide görmeleri iyi olacaktır. Zor ve yorucu bir hastalıktır. Kesin tedavi şekli olmayan bu hastalıkta sadece çocukluk döneminde sıvı elektrolitler uygulanabilir. Tedavi sürecini hafifleten ve ağrıları gidermeye yarayan bir takım kremler de bulunur.

“Kelebek Hastalığı Belirtileri” üzerine 5 yorum

  1. Wonderful beat ! I would like to apprentice while you amend your website, how could i subscribe for a weblog site? The account aided me a appropriate deal. I were tiny bit familiar of this your broadcast provided shiny transparent concept ddcceckddede

    Cevapla
  2. I like the helpful information you provide in your articles. Ill bookmark your weblog and check again here regularly. I’m quite certain I will learn plenty of new stuff right here! Good luck for the next! cckeeafdekkffedk

    Cevapla
  3. Yüksek maliyetli ilaçların her gün temin edilmesi ve kullanılması gerektiği için projenin tek seferlik değil, sürekliliği çok önemli. Bu yüzden kelebekcocuklar.com adresiyle yapılan alışverişler sayesinde sürekli olarak Kelebek Çocuklar’a yardım eli uzanmış oluyor. Sizde alışverişlerinizi kelebekcocuklar.com adresinde yaparak bu masumların acısını bir nebze olsun dindirebilirsiniz…

    Cevapla

Yorum yapın