Göz Bozukluğu Belirtileri

Ahmet

Göz Bozukluğu Nedir ?
Göz bozukluğu, gözlerde meydana gelen görüş bozukluğu, yıldız görme, baş ağrısı, gözlerde ağrı veya batar gibi durumların genelidir. Göz bozuklukları ile alakalı bir çok hastalık mevcuttur. Bu durumların belirtileri ayrı ayrı olup, her belirtinin farklı anlamları olabilmektedir.

Göz bozuklukları, bazen başka hastalıkların bir sonucu olarak da kişilerde görülebilmektedir. Bu hastalıklar tansiyon, migren, ülser ya da şeker hastalığı gibi hastalıklardır. Bu yüzden gözlerde meydana gelen herhangi bir bozukluğun sebebinin iyi derecede teşhis edilmesi gerekmektedir. Ayrıca bu hastalıkların durumuna bağlı olarak kalıcı görme bozuklukları yada görme hasarı oluşabilmektedir.

Göz bozukluğunun tedavileri, gelişen teknoloji ile birlikte çok çeşitli hale gelmiştir. Bu tedaviler günümüzde genellikle cerrahi olarak kalıcı lens ile veya bozukluğun tamamen ortadan kaldırılması şeklinde olabilmektedir.

Göz Bozukluğu Belirtileri
Göz bozukluğu belirtilerini ortaya koyabilmek için, kişinin ne tür bir görme bozukluğundan müzdarip olduğunun net olarak ortaya konması gerekmektedir. Bu görme bozukluklarının başında miyop, astigmat, hipermetrop ya da presbiyop gibi hastalıklar gelmektedir. Her birinin sebebi ve neden oldukları görme kayıpları farklı olabilmektedir.

Miyop belirtileri
Dijital ekran kullanımına bağlı olarak artan göz bozuklukları, günden güne artarak insanlara bir çok zorluklar çıkarmaktadır. Miyop olarak bilinen hastalıktan müzdarip olan hastalar, yakını net olarak görürler ama uzağı net olarak göremezler. Bunun sebebi de, göze gelen ışınların retinada odaklanması gerekirken, korneada odaklanmasıdır. Bu göz hastalığının en net belirtisi kişinin 50 cm’den uzakta olan herhangi bir nesneyi ya da yazıyı tam olarak görememesidir. Bu durum tedavi edilmediği takdirde mesafe azalmasına neden olmaktadır. Ayrıca çoğu göz bozukluğunda olduğu gibi, miyopda da baş ağrısı görülmektedir.

Astigmat Belirtileri
Astigmat olarak bilinen göz hastalığında, kişi bütün nesneleri görmekte sıkıntı yaşar. Bulanık görme, çift görme, göz sulanması, göz ağrısı ya da baş ağrısı gibi belirtiler vasıtasıyla kendini ortaya koymaktadır.

Hipermetrop Belirtileri
Hipermetrop, miyop’un aksine yakını görememe olarak bilinir. Diğer tüm göz hastalıkları gibi, belirtileri baş ağrısı, göz ağrısı ve göz sulanmasıdır.

Presbiyop Belirtileri
Çok sık olarak görülmeyen bir göz hastalığı olan presbiyop, genellikle 40 yaşın üzerindeki kişilerde görülmektedir. Diğer göz hastalıklarıyla çok sık olarak karıştırılan presbiyop, genellikle gözün yaşlanma sonucu deforme olması sonucu ortaya çıkmaktadır. Belirtileri ise, göz yaşarması ve çift görme gibi göz rahatsızlıklarıdır.

Göz Bozukluğu Nasıl Anlaşılır ?
Göz bozukluklarını anlaşılması için uzman bir göz doktoruna başvurulmalıdır. Bu durumdan önce işaret eden bir çok belirti mevcuttur. O belirtilerin en başında, göz sulanması, geçmek bilmeyen baş ağrısı, çift görme, yakını görememe, uzağı görememe ve cisimleri tam net olarak görememe gibi durumlar yer alır.

Göz Bozukluğu Baş Ağrısı Yapar Mı ?
Daha önce de bahsettiğimiz gibi, göz bozukluklarının en temel belirtilerinden birisi de baş ağrısıdır. Fakat bu baş ağrılarını, normal baş ağrılarından ayıran bir çok durum söz konusudur. Bunlar; gözden kaynaklı baş ağrıları ağrı kesici alındıktan kısa bir süre sonra diner. Fakat ağrı kesicinin etkisinin yitirilmesi ile tekrar başlar. Özellikle gözlere dokunulduğu zaman, beynin arka kısımlarına doğru yayılan bir ağrı, göz bozukluğundan ötürü bir baş ağrısına işaret etmektedir.

Göz Bozuklukları Dereceleri
Miyop hastalığında mevcut olan görme bozukluğu derecesi, -3.30 veya daha düşük değere sahip kişiler, düşük dereceli miyopa sahip olarak adlandırılırlar. -3.30 ila -6.00 arasında bir değere sahip olan miyop hastaları ise orta dereceli miyop hastalarıdır. -6.00 dan daha yukarısındaki değerlerde ise, yüksek dereceli miyop olarak adlandırılırlar.

Astigmat hastalığından müzdarip olan hastaların göz bozukluğu dereceleri ise 4 tipten oluşmaktadır. Bu tipler şöyle sıralanabilmektedir: 0.50 – 1.00 arasında bir bozukluktan müzdarip hastalar, günlük hayatlarında herhangi bir etki ya da sıkıntı yaşayan hastalar değillerdir. Bu açıdan gözlük ya da lens kullanmaları bile gerekmeyebilir. 1.00 – 4.00 arasında bir değere sahip olan hastalar ise, mutlaka gözlük kullanmalı ve bu durumu yavaş bir şekilde kontrol altına almalılardır. 4.00 ve üzeri astigmat dereceleri, kişinin hayatını son derece olumsuz etkilediği gibi, yaşam kalitesini de bir hayli etkilemektedir. Bu yüzden kalıcı kontakt lens kullanılması ya da cerrahi ameliyat vasıtası ile tedavi edilmesi gerekmektedir.

Göz Bozukluğu Testi Nasıl Yapılır ?
Göz bozukluğu testi, uzman göz doktorları tarafından göz hastalığı olan kişiye bir takım harfler gösterilerek yapılır. Karanlık ortamda ya da loş bir ışık hüzmesinin olduğu ortamda yapılması elzemdir. Bu testte yer alan harfler, giderek küçülmekte ve kişinin göremediği/okuyamadığı durumlarda göz analizini ortaya koymaktadır.

Göz Bozukluğu Nasıl Geçer ?
Göz bozukluğunun geçmesi için, düzenli ve sürekli bir tedavi cinsinin olması şarttır. Bu tedaviler; gözlük kullanımı, kontakt lens kullanımı ve uygun durumlardaki hastalar için de ameliyattır. Bu sayede göz bozukluğu giderilebilmektedir.

Göz Bozukluğu Tedavisi
Göz bozukluğunun tedavi yöntemleri, gelişen teknolojik araçlarla kolay bir şekilde teşhis edilebilmektedir. Buna bağlı olarak uygulanacak olan tedavinin türü ve izlenecek yol kolay bir şekilde belirlenebilmektedir. Bu tedaviler şu şekildedir;

  • Kişinin göz bozukluğunun derecesine bağlı olarak önerilecek gözlük kullanımı.
  • Gözlüğün yerine geçebilen kontakt lens kullanımı.
  • Eğer kişinin kornea kalınlığı elverişli olup, göz bozukluğunun derecesi kritik durumda ise cerrahi ameliyat yapılması.

Gibi tedaviler, göz bozukluğunun tedavisinde sıklıkla kullanılan tedavi yöntemleridir.

Yorum yapın