Karaciğer Kisti Belirtileri

Ahmet

Karaciğer Kisti Nedir ?
Karaciğerde meydana gelen kistler, oluşum biçimleri açısından 2’ye ayrılırlar. Bunlar parazitlerin oluşturduğu ve başka etmenlerin oluşuma yol açtığı kistlerdir. Hidatik hastalık olarak da bilinen ekinococcus adı verilen asalağın sebep olduğu kistler de toplum da çok yaygın olarak görülmektedir. Bu durumun başlıca sebebi, bu asalağın asıl konağının köpek olmasıdır. Bu asalak vasıtasıyla insan vücuduna taşınan parazitler, zamanla karaciğerde kist oluşumuna neden olurlar. Karaciğerde kist oluşumu çok ciddi bir hastalık türü olup, tespit edilmesi son derece güçtür. Bu yüzden rastgele ortaya çıkarlar. Çıkar çıkmaz da tedavi altına alınmaları gereken kist türleridir.

Karaciğer kist hidatiği, köpekten geçen parazitler tarafından insan vücudunda karaciğere yerleşmektedir. Zaman içerisinde kistin karaciğerde yuvalanmasıyla boyutları giderek büyümektedir. İnsandan insana bulaşmayan bu kist, sonucu tahmin edilemeyecek durumlara sebep olabilmektedir. Fakat bu tehlikeli duruma rağmen, kist karaciğerde hasar oluşturmamaktadır.

Karaciğer Kisti Belirtileri
Karaciğerde meydana gelen kistlerin belli başlı belirtileri bulunmamaktadır. Bu yüzden genellikle şans eseri tıbbi olarak başka bir durum için görüntülenen kişilerde ortaya çıkarlar.

Küçük boyuttaki karaciğer kistleri uzun yıllar kendilerini fark ettirmeden kişinin karaciğerinde yer alabilirler. Fakat giderek büyüyen kistler çoğu zaman ağrı ve ağırlık hissiyatına neden olurlar. Bu sayede şanslı olan bazı kişilerde karaciğer kistini teşhis etmek daha kolay olmaktadır.

Büyük veya küçük boyuttaki kistlerdeki başka tehlikeli bir durum ise, fark edilmeyen kistlerin patlamasıdır. Bu kistler zamansız olarak patladıkları takdirde bir çok deformasyona yol açabilirler. Bu deformasyonu belirleyen asıl durum ise, kistin içerisinde yer alan sıvının herhangi bir hastalık taşıyıp taşımadığı ile ilgilidir.

Karaciğer Kisti Çeşitleri
Karaciğerdeki kistlerin bir çok çeşidi mevcuttur. Bunlar aşağıda açıklamaları ile birlikte verilmişlerdir.

  • Polikistik Karaciğer Hastalığı: Çok nadir olarak rastlanılan bu hastalık, doğuştan meydana gelir. Karaciğerdeki kistler kümelenmiş halde yer almaktadırlar.
  • Kistanedom Kist: Bu tür kistler 2 çeşittir. Birisi iyi huylu, diğeri ise kötü huyludur. Kötü huylu olan çoğunlukla karaciğer kanserine sebep olmaktadır. Bu hastalıktaki kistler, 10 cm’yi aşan boyutlara ulaşabilmektedirler.
  • Ecinoccoziz Hastalığı: Hidatik hastalık olarak da bilinir. Halk arasındaki ismi “köpek hastalığı” dır. Köpekte yaşayan parazitlerden insanlara bulaşır ve karaciğerde kist oluşumuna sebep olmaktadır.
  • Doğuştan Gelen Kistler: Bu kistler çoğu zaman doğuştan gelen basit formlu kistlerdir. Bu kistleri barındıran kişiler, uzun yıllar boyunca herhangi bir sıkıntı çekmeksizin yaşamlarını sürdürürler. Karaciğerdeki kistler çoğunlukla şans eseri ortaya çıkmaktadırlar.

Karaciğer kistlerinin çeşitlerinin oluşumu hakkında fazla bir bulgu elde edilememiştir. Köpek hastalığı haricindeki hastalıklarda, karaciğerdeki kist oluşumları hakkında detaylı bir araştırma mevcut değildir. Bu kistler çoğunlukla doğuştan itibaren oluştuğu gözlemlenmiş olup, insan vücuduna herhangi bir yararı veya zararı tam olarak bilinmemektedir.

Karaciğer Kisti Ameliyatı Kaç Saat Sürer ? 
Karaciğerde meydana gelmiş 5 cm’den büyük kistlerin herhangi bir ilaç tedavisi maalesef yoktur. Asıl tedavi yöntemi cerrahi yöntemdir. Ameliyat ile karaciğer açılır. Kistin bulunduğu bölge, karaciğere herhangi bir zarar verilmeden tamamen alınır. Bu sayede karaciğer kistten arındırılmış olur.

Ameliyat işlemi ve süresi genellikle kistin boyutuna göre değişmektedir. Örneğin 5 santimlik bir kistin tahmini alınma süresi en az 2 saattir. Bu durum, kistin karaciğerin tam olarak neresinde olduğu ile de doğrudan alakalıdır. Riski bölgelerden birinde olan kistlerin ameliyatı da aynı oranda zor olmaktadır. Bu konuda en iyi ve yararlı bilgiyi sağlayacak kişiler, konuya vakıf olan dahiliye uzman hekimleridir.

Karaciğer Kisti Bitkisel Tedavi Yöntemleri
Karaciğer kistinin halk arasında yer alan bir çok bitkisel tedavi yöntemi bulunmaktadır. Fakat bu bitkiler, karaciğerin sağlığını korumakta etkili olup, kist oluşumuna herhangi bir etkileri bulunmamaktadır. Bu yüzden karaciğerdeki kistler için en kesin ve tek yöntem, cerrahi yöntemdir. Cerrahi yöntem, ameliyat vasıtası ile karaciğerdeki kistin alınması esasına dayanmaktadır. Bu yüzden, karaciğerdeki kist vakalarında herhangi bir bitkisel tedavinin olmadığı bilinmeli, kistten şüphelenilen herhangi bir durumda ise en yakın sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır.

Karaciğer Kisti Tedavisi
Daha önce de bahsedildiği gibi, karaciğerde yer alan kistlerin en kesin ve tek tedavi yöntemi, cerrahi yöntem vasıtasıyla kistlerin karaciğerden alınmasıdır. Bu durum yüzde 90 oranında uygulanmakta olup, eğer kist 3 cm’den daha küçük boyutlarda ise antibiyotik tedavisi uygulanmaktadır. Hangi tedavinin uygulanıp uygulanmayacağı, yapılan detaylı tıbbi görüntülemeler sayesinde ortaya konmaktadır.

Karaciğer Kisti Risk Faktörleri
Halk arasında “köpek hastalığı” olarak bilinen, karaciğerde kiste neden olan parazitlerden korunmak son derece basit olmasına rağmen, bu hastalık 21 yüzyılda giderek yaygınlaşmaktadır. Bunun sebeplerinden biri ise evde köpek beslenmesinde artış olmasıdır. Bu durum karaciğerde kist hastalığına davetiye çıkarmaktadır. Bu durumun önüne geçmek için ise alınacak önlemler bellidir. Bu risk faktörleri ve korunma yolları aşağıda verilmiştir:

  • Evde köpek besleniyor ise aşılarının tam olduğundan emin olunmalıdır. Köpek dışarıda gezdirilirken yalnız bırakılmamalı, dışarıda herhangi bir maddeyle temas halinde olmamalıdır.
  • Eve alınan meyve ve sebzeler, bol suyla yıkanmalıdır.
  • İçeriği belli olmayan yiyecekler ve özellikle etler tüketilmemelidir.
  • Düzenli olarak karaciğer testi yaptırılmalı, gerekli ise medikal görüntüleme tekniklerine de başvurulmalıdır.

Yorum yapın