Katarakt Belirtileri

Ahmet

Katarakt göz bebeğinde bulunan gözün görmesini saylayan merceğin saydamlık özelliğini kaybetmesi sonrası oluşur. Yani gözün görme yetisinde buğulu bir yapı görülür. Katarakt orta yaşlardan itibaren görülmeye başlanır. Göz, vücutta oluşan birçok hastalıktan etkilenebilir. Şeker hastaları bu rahatsızlığı en fazla yaşayan kişilerdir. Katarakt sorunu yaşayan hastalarda bazı belirtiler bulunur. Gözlerin net görememesi, ışıklara karşı hassasiyetin oluşması, bulanık ve ya çift görme, gece görme yetisinde sorunlar, renkleri tam ayıramama net görememek gibi sorunlar yaşanır.

Katarakt Nedir?
Gözün renkli kısmının arka kısmında yer alan şeffaf yapılı bir doku vardır. Bu doku göz merceğidir. Bu mercek gözün görmesinde, görüntülerin yansımasının algılanmasında işe yarar. Bu merceği fotoğraf makinasının merceğine benzetebiliriz. Bu şeffaf merceğimizin asıl görevi göze gelen ışınların sinir tabakasına düşmesini sağlayarak görüntülerin netleşmesinde yardımcı olur. Işığın sinir tabakasına ulaşması merceğin şeffaflığı ile alakalıdır. Bu şeffaflık bozuldukça bu işlev sekteye uğrar. İşte bu sorunun oluşmaya başlamasına katarakt demekteyiz. Mercekte meydana gelen bulanıklık belli noktalarda olabildiği gibi gözün tamamında da oluşabilir. Katarakt bebeklerde, orta yaşlı kişilerde, yaşlılarda herkeste görülebilir. Yaş ilerledikçe gözün bu özelliği kaybolarak katarakt sorunu oluşmaya başlar. Katarak ileri yaşta ki insanlarda oluşmasının nedeni merceğin yaşlanmaya bağlı olarak değişkenliğe uğramasındandır. Çocuklarda sorunun oluşması, bazı hastalıklara bağlı olabildiği gibi, anne karnında kullanılan ilaçlar, doğum sırasında gerçekleşen bir komplikasyon, akraba evliliği gibi nedenlere bağlıdır. Kişinin göze ya da beyne darbe alması gözü etkileyebilir. Şeker hastası ya da hipertansiyon hastası olan kişilerde de katarakt yaşanır. Katarakt tedavisi ilaç ile tedavi edilebilen türden bir hastalık değildir. Cerrahi bir operasyon gerektirir. Bebek adaylarda görülen katarakt annenin hamilelik döneminde geçirmiş olduğu bir hastalığa bağlı olabilmektedir. Özellikle bunlar kızamıkçık gibi hastalıklardır. Bebeklik döneminde göz kontrolleri sık yapılmalıdır çünkü göz tembelliği problemi yaşanabilir.

Katarakt Belirtileri
Katarakt sorunu yaşlandıkça daha fazla ortaya çıkmaktadır. Genellikle 60 yaşının üstünde ki kişilerde görülür. Katarakt hastası kişiler bazı sorunlar yaşar. Hastalığın belirtileri, bulanık görme şeklindedir. Görüş mesafesi, derinliği ve netliği bozulmaya başlar. Hasta çift görme ya da bulanık görme de yaşayabilir. Yetişkin bir birey bu hastalıkla karşılaştığı zaman görme bozukluklarına bağlı bir kontrol gereksinimi duyacaktır. Kişi kendi durumunun farkında olacaktır fakat bebeklerde bu durum zor fark edilir. Doktor muayenesi ile anlaşılır genellikle. Doktor bebeğin gözüne ışık tutar ve gözün tepkilerine göre tanı koyar. Bebeklerde sürekli olarak göz muayenesi yapılmalıdır. Bu dönem de yapılan kontroller erken tanı doğurur ve tedavisi daha kolay olabilir. Göz problemi yaşayan hastalar göz doktorlarına danışmalıdır. Kişinin gözüne mikroskop yöntemi ile bakılır. Gözün tepkilerine göre tanı koyulur. Katarakt tedavisi için ameliyat çözüm yoludur. İlaç tedavileri de kullanılabilir fakat olumlu bir geri dönüş yoktur.

Katarakt Başlangıcı
Katarakt göz merceğinde bulunan saydam yapının matlaşmaya başlaması sonucunda ortaya çıkar. Katarakt hastaları gözlerinde bozulma hissettiği zaman bunu kolaylıkla fark edebilir. Öncelikle bir nedene bağlı olabileceği gibi yaşa bağlı bir komplikasyon ile de bu sorun yaşanabilir. Katarakt göze dıştan gelen bir darbe ya da göze batan bir cisim sonucunda oluşabilir. Yüksek tansiyona bağlı olarak basınçla birlikte görmede bozukluk yaşanması ile olabilir. Şeker hastalarında da katarak sık rastlanmaktadır. Bunlar katarak oluşumuna neden olan bazı unsurlardır. Katarakt başlangıcı bulanık görmeye neden olur. Kişi devamlı bulanık görüyor ise bir uzmana danışması gerekir. Bunun dışında kitap okurken bir şeye uzun zaman bakarken göz de ağrı oluşabilir. Cisimler uzaktan net görülemeyebilir.

Katarakt Nedenleri
Kataraktın oluşması için birçok neden vardır. Bu nedenler kalıtsal olabilir. Kişinin önceki nesillerinde bu sorun yaşanılmış ise görülme olasılığı fazladır. Bebeklik döneminde de oluşabilir. Bebeklik döneminde görülen kataraktlar genel olarak anne karnındayken yaşanmış bir hastalığa bağlı oluşur. Annenin bir rahatsızlık geçirmesi ve ya ilaç kullanması durumuna bağlı gelişir. Yaşlılık döneminde gerçekleşen katarakt hastalığı ise yaşın ilerlemesi ile göz merceğinin işlevini kaybetmesi ile gerçekleşir. Yaş ilerledikçe mercek değişime uğrar bundan kaynaklanır. Bazı hastalılardan dolayı da göz merceği zarar görebilir. Örneğin yüksek tansiyon hastası bir bireyin damarlarında ki basınç göze ulaşabilir ve bu basınç göz merceğine zarar verecek saydamlığını bozar. Şeker hastaları için de aynı sorun görülmektedir. Göze alınan bir darbe de başka bir nedendir. Katarakt hastalığının nedenleri bu şekildedir.

Katarakt Ameliyatı Sonrası
Katarakt hastalığının tedavi yöntemi ameliyattır. Ameliyat sonrasında göz bandajlanır. Belli bir süre zarfında bandaj gözde kalmalıdır. Bu süreyi doktorunuz belirleyecektir. Ameliyattan sonra gözünüze temasta bulunmamanız gerekmektedir. Göz ellenmemelidir. Hastaneden çıktıktan sonra araç kullanmaktan bir süre uzak durmanız tavsiye edilir. Göz sinirleriniz işlevlerini yerine getirmekte yeterli olmayabilir. Ameliyat sonrasında spor yapmak, duş almak, yüz yıkamak, denize girmek gibi hususları uzmanınıza danışmanız sizin için önemlidir. Genel olarak ameliyat sonrasında gözü dinlendirici bir takım ilaçlar verilir. Damla, pomat gibi ürünler olur genellikle. Doktorunuzun önerdiği bir ilaç kullanım tablosu olacaktır buna uymaya özen göstermelisiniz. İlacı fazla ya da az kullanmayınız. Pomatların göze uygulanacağı sırada ellerinizin temiz olduğuna emin olunuz. Steril olması önemlidir. Göz mikrop kapabilir. Ameliyat sonrasında haftalık ve aylık muayene rutinleri olmaktadır. Göz damlaları gözün mikrop kapmasını engellemeye yarar. Ameliyattan sonra kitap, gazete gibi şeyleri okumak gözünüze zarar vermez. Fakat ameliyattan sonra birkaç gün göz de yorgunluk ve ağrı olabilir. O yüzden birkaç gün gözün dinlendirilmesi önerilir. Göz kontrolleri yapıldıktan sonra doktorunuz sizin için eğer gerekli ise gözlük kullanmanızı önerecektir.

Katarakt Nasıl Tedavi Edilir?
Kataraktta ilaç ile tedavi yöntemi olmadığı için cerrahi müdahale ile tedavi edilir. Kataraktta belli süreden sonra sertleşme yaşanır. Bu düzeyde bir kataraktın iyileşmesi ve ameliyatı zordur. O yüzden sertleşmesi beklenmemelidir. Fako yöntemi günümüzde kullanılan ve en başarılı olunan tedavi yöntemidir. Avantajlı ve kısa sürede uygulanan bir operasyondur. Göze büyük kesikler atılmadan yapılır. Ameliyattan sonra da hastanın iyileşmesi hızlı olur. Ameliyatta dikiş atılmasını gerektirecek bir işlem yapılmaz. Göze özel mercekler yerleştirilir. Kısmi anestezi ile göz bölgesi uyuşturulur. Ameliyat öncesinde kısmi anestezi yapıldığı için yemek yenilebilir. Fakat çok abartmamak gerekir. Diyabet, tansiyon gibi ciddi rahatsızlıkları olan hasta ilaçlarını ameliyata gireceği zaman da almalıdır. İhmal etmemelidir. Ameliyattan sonra 2 gün içinde tekrar kontrole gidilir.

Yorum yapın