Kaşıntı Belirtileri

Ahmet

Tıp dalında adı pruritustur. Kişiye rahatsızlık veren ve vücudunun tahriş olmasına neden olan bir sorundur. Uykusuzluğa, gerginliğe hatta depresyona bile sebep olabilmektedir. Kaşıntı vücudun her bölgesinde olabilir. Nedenleri bölgesel olarak araştırılmalıdır. Kaşınan bölgede kızarıklıklar ya da kabarık şişlikler oluşabilir. Deri rahatsızlığıdır ve beslenmeden, alerjik temelli bir rahatsızlığa kadar nedeni olabilir. İsilik olmuşsanız ya da kurdeşen döküyorsanız bu kaşıntının sebeplerinden olabilir.

Kaşıntı Nedir?
Kaşıntı deride meydana gelen bir rahatsızlıktır. Bazı durumlarda da kaşıntı bir hastalığın belirtisi olabilir. Cildi hassas kişilerde kaşıntı sorunu sık görülür. Kaşınan bölgede kızarıklıklar ya da şişlikler oluşabilir. Bölgede oluşan kızarıklıklar kaşıntı sonrasında tahrip olmuş olabilir. Cilt hastalıkları kaşıntının belirtilerinden de olabilir. Kaşıntının nedenleri, egzama, bitlenme, isilik, ya da mantar gibi deri hastalıklarından kaynaklı oluşabilir. Kaşınmaya bağlı kabarma yaşanabilir ya da kabardığı için de kaşınabilir. Her insanın hayatı boyunca sık rastladığı bir durumdur kaşıntı. Kronik cilt problemi yaşayan kişilerde kaşıntı kabusa dönüşebilir. Kaşıntının beraberinde vücutta deri dökülmeleri, kanamalar, çatlamalar görülebilir. Vücut alerjik bir reaksiyon gösterebilir buna bağlı da kaşıntılar oluşur. Astım ya da bahar nezlesi olarak dilinen durumlarda da kaşıntı sorunu ile karşılaşılır. Kadınların özel bölgelerinde de kaşıntılar yaşanabilir. Kaşıntının sebebi oldukça fazladır. Cilt ve deri kuruluğu da bu kaşıntıları tetikler. Kuru ciltler gerilir ve bölgede çatlamalara bağlı kaşıntılar yaşanır. Kimyasal maddeler ile sürekli temas etmekte kaşıntıya sebep olur. Kaşıntılar deriyi daha da fazla tahrip eder. Yaralar oluşmasına neden olur ve iyileşen yaraları sekteye uğratır. Bu nedenle kaşınan ve ya kabarmış bölgeleri ellememek gerekir. Cilt kaşıntıları çok sık ve uzun süreli yaşanıyor ise bir doktora başvurmakta yarar vardır. Bu kaşıntıların temelinde deri enfeksiyonu, mantar gibi nedenler yatıyor olabilir. Kaşıntının geçmesi için ılık su ile duş almak iyi gelecektir. Bu bölgede deri nemlenecektir ve rahatlayacaktır. Işık tedavisi de kaşıntıya iyi gelmektedir.

Kaşıntı Belirtileri
Kaşıntı öncesinde belirgin olan tek şey kızarıklıklardır. Kaşıntı genel olarak bir sebebe bağlı olarak oluşur. Cilt bölgesinde kuruluk, cilt çatlamaları, egzama ya da sedef gibi deri hastalıklarının oluşumu bölgede kaşınmaya neden olur. Kaşınma bu sebepten dolayı bir nedene bağlı olarak oluşur.

Kaşıntı Sebepleri

  • İnsan vücudunda birçok sebebe bağlı olarak kaşıntı meydana gelebilir. Bunlar;
  • Dermatolojik hastalıklardan kaynaklı
  • İç hastalıklarından kaynaklı
  • İlaçlardan kaynaklı
  • Alerjik sebeplerden kaynaklı
  • Stresten kaynaklı

Uyuz gibi nedenlere bağlı olarak oluşan kaşıntılar genel olarak uykudan uyandıracak kadar şiddetli olur. Hastanın yakın çevresinde temas ettiği kişilerde de bu kaşıntı görülür. Kaşıntının görüldüğü bölge özellikle koltuk altı, kasık, göbekte görülür. Uyuz olan hastaların kullandığı kaşıntı ilaçlarına karşı cevap alınamaz. Mikroskobik inceleme ile parazit tespit edilebilir. Hamilelik döneminde de kaşıntı yaşanabilir. Karın bölgesinde sık görülür. Hormonsal değişiklikler yaşandığı için bu kaşıntılar oluşmaktadır. Alerji temelli kaşıntılar da vardır. Cilt bazı maddelere karşı reaksiyon göstermektedir. Bu nedene bağlı olarak da kabarcıklar ya da kızarıklıklar oluşarak kaşınma yapar. Alerjen bir maddeye maruz kalan vücut histamin adında ki kimyasal deri hücrelerince fazla salgılanır ise ciltte kurdeşen oluşumuna sebebiyet verebilir. Bazı tüketilen besinler de bazı cilt sorunlarına neden olarak kaşıntıyı tetikler. Güneş ışınları da bağışıklık sistemini harekete geçirmekte oldukça etkilidir. Güneş ışıklarına bağlı kaşıntılarda kısa zamanda ortaya çıkabilir. Bundan korunmak için güneş kremi kullanmak ya da cildi nemlendirmek gerekir. Bazı ilaçlar da deri döker ve kaşıntıya sebebiyet verir. Aşırı terlemek, sık tuvalete gitmek, baharatlı yiyecek tüketimi de kaşıntı oluşumunu tetikler.

Vücutta Kaşıntı ve Kabarma Neden Olur?
Vücutta oluşan kaşıntı ve kabarmalar birçok nedenle oluşabilmektedir. Bazı kişilerde alerjik sebeplerden kaynaklı oluşabilir. Kişinin tükettiği besinlere karşı hassasiyeti olmasından kaynaklı vücudunda bu tür reaksiyonlar gözlenebilir. Bunun dışında tarımsal ilaçlardan, tıbbi ilaçlardan da etkilenerek kabarcık oluşarak kaşıntı yaşanabilir. Depresyona bağlı olarak vücut dışa vurarak bölgesel kaşıntılara neden olur. Her bölgede kaşıntı görülebilir bu kaşıntı nedenleri de bölgesel olarak değişebilir. Örneğin saç kısmında ki kaşıntılar bitten kaynaklı olabileceği gibi saç egzaması nedeni ile de olabilir.

Vücutta Kaşıntı Nasıl Geçer?

Vücutta birçok nedenden dolayı kaşıntı olabilmektedir. Bundan dolayı her bölgenin kaşıntı tedavisi ya da kaşıntının neden oluştuğuna göre değişkenlik gösterir. Cilt kuruluğundan kaynaklı kaşıntı ile mantar oluşumundan kaynaklı tedavi farklılık gösterir. Cilt kuruluğundan kaynaklı bir kaşıntı için cilt nemlendirilmelidir. Mantar gibi sebeplere bağlı olarak oluşan kaşıntılar da antibiyotik içerikli krem ve ya hap kullanılır. Dabazın neden olduğu kaşıntılar için iğne kullanılmaktadır. İç hastalıklara bağlı olarak oluşan hastalıklarda ilaç kullanılır, kaşıntının dindirilmesi için krem önerilir. Bunun dışında güneş ışığı almakta faydalıdır. Bir ilaç kullanımından kaynaklanıyor ise bu kaşıntı ilaç kesinlikle bırakılmalı ve doktora danışılmalıdır. Kaşıntılar stres ve psikolojik temellide olabilmektedir. Bunun için psikiyatri uzmanlarına danışmak sizin için iyi olacaktır.

Kaşıntı Tedavisi
Bir hastalığın tedavisine başlamadan önce bu hastalığın neden oluştuğu, hangi bölgede oluştuğu araştırılır. Hastalıktan önce yapılan tetkikler genel olarak hastalığın tedavisi için rota çizer. Kaşıntı olan bölge sabun ya da deterjan ile yoğun olarak temas etmemelidir. Makat çevresinde oluşan bir kaşıntı ise sadece ılık su ile temizlenmeli ve kuru tutulmalıdır. Tahriş edici hareketlerden kaçınılmalıdır. Dar kıyafetlerden ve naylon içerikli ürünler giyilmemelidir. Pamuklu ve bol kıyafetler tercih edilmelidir. Kahve, kola ve çay gibi kafein içeren içecekler, baharatlar, domates ve çikolatalar kaşıntıya neden olabilen yiyeceklerdir. Bunların da kaşıntı dönemlerinde tüketilmemesi önerilir. Kaşıntı düzeldikten sonra tüketilmeye devam edilebilir. İleri düzeyde bir alerji var ise dermatoloji uzmanlarına ve psikiyatriye danışılmalıdır. Psikolojik temelli kaşıntı sorunu da sıklıkla meydana gelmektedir. Kaşınan bölge kaşınmamalıdır. Çünkü bu bölgeyi kaşıdıkça bölge daha fazla kaşınmaktadır. Kaşıntı için antibiyotik içerikli kremler ve losyonlar kullanılmalıdır. Nemlendiriciler de oldukça işe yarar. Bunun dışında iğne ile penisilin tedavisi uygulanabilir. Bir diğer alternatif yöntem ise bitkisel tedavi şeklidir. Bir kahve fincanı kadar vazelinin ıtırçiçeği ile karıştırılır ve merhem elde edilir. Kaşıntılı bölgeye sürülerek kaşıntının dinmesi beklenir. 1 litre su içine ceviz yaprakları koyulur ve kaynadıktan sonra süzülür. Kaşınan bölge günde iki kez yıkanır. Bu yöntem çam yaprağı ile de denenir. 1 litre su ile kaynatılır ve süzülür. Daha sonra sorunlu bölgeye sürülür. 1 litre suya defne yaprağı ve toz halinde defne tohumu kaynatılır. Ve yaraların üzerine sürülür. Bu yöntem hem kaşıntının şiddetini azaltacaktır hem de kaşıntıyı yok edecektir. Bölge iyileşene kadar devam edilmelidir.

Yorum yapın