Karpal Tünel Sendromu Belirtileri

Ahmet

Ellerde ve bileklerde hissedilen ağrı, uyuşma veya halsizlik gibi belirtilere sebep olabilmektedir. Nesneleri tutamamak ya da parmaklarda ve avuçta oluşan nesneleri hissedememe durumu meydana gelebilir. Hastalar günlük işlerini yapamayacak duruma gelebilir ve geceleri uykularından ağrı ile uyanabilirler. Hissedilen ağrı kollara ve omuzlarda hissedilir ve şiddeti giderek artar. Bu durumda bu ağrılar ciddiye alınması gereken ağrılardır.

Ellerde oluşan kuvvet kaybı ve elektrik çarpma hissi oluşması belirtilerden bazılarıdır. Ellerde oluşan hissizliği ile hastalar elindeki maddeleri hissedemeyebilir, hafif cisimleri taşıyamayabilir ya da elinden düşürebilir. Ellerde karıncalanma hissi, güçsüzlük ve çabuk yorulma görülebilir. Bunun yanında ellerde batma hissi ve yanma hissi hissedilebilir. Soğuk ve sıcak gibi duyuları hissedemeyen hastalarda görülebilir ve bu durumlar tehlikeli olabilir.

Karpal Tünel Sendromu Nedir?
El bileğinde, alt kısmını  ve kenarlarını bilek kemikleri, üst kısmını ise transvers karpal ligamentin ile meydana gelen tünelden median sinir geçer. Bu oluşuma da bilek kanalı adı verilmiştir ve median sinir burada dokuz önkol fleksor kası tendonu ile birliktedir. Bu kanalda median sinirin sıkışması ile oluşan duruma karpal tünel sendromu denilmektedir. Belirtileri farklılık gösterebilmektedir. Öncelikle duyusal rahatsızlıklar baş göstermektedir. Belirtiler kullanılan elde belirgin olmakla birlikte iki elde de görülür. Sabahları ellerde hissedilen uyuşma çoğunlukla ilk meydana gelen şikayettir. Bu his günün ilerleyen saatlerinde hissedilmediğinden insanlar önemsemez ve doktora başvurmazlar.

Bunun yanında ellerde şişlik de takip edebilir. Geceleri ellerde uyuşma hissi de daha sonra hissedilecek şikayetlerden olabilir. Daha sonra ise uyuşma ile birlikte hastalarda ağrılar görülür ve uykuda rahatsız edebilir. Bu durumlarda elleri sallamak ya da ovmak biraz rahatlatabilir. Ağrılar önce elde görülür ve zamanla ön kola, kola ve omuza doğru çıkar. Hastaların büyük kısmının hastalık düzeyi bu düzeyde kalmıştır ve hastalarda kışın ağrıların arttığı, yazın ise azaldığına gözlemlenmiştir. Bu ağrılar uzun yıllar devam edebilmektedir. Hastaların doktora başvurma nedenlerinden bazıları uyuşma hissinin ve ağrıların şiddetli şekilde görülmez ve avuç kaslarında incelme olmasıdır.

Karpal Tünel Sendromu Belirtileri
Parmaklara karıncalanma hissi, uyulma ve his kaybı anda bozukluğu karpal tünel sendromunda görülen belirtilerin bazılarıdır. Elde başlayan ve kola doğru çıkan ağrılar olabilir. Bazı belirtiler hastalarda geceleri daha sık görülebilmektedir ve hastaları uykusundan uyandırmaktadır. Hissedilen ağrılar ya da uyuşmalar elden omuzlara doğru yayılabilir. Daha sonraki durumlarda elde güçsüzlük, tutma ve kavramada zorluk ve başparmaklarda kas erimesi görülebilir. Hastalığın tedavisinin başarılı olabilmesi için teşhisin tam ve doğru olarak saptanması gerekir. Çünkü bazı el ve bilek hastalıkları diğer sinir hastalıkları ile karışabilmektedir. Eğer ileri derecede sinir kaybı yaşanırsa tedavi ile iyileşme süreci tam olarak gerçekleşmeyebilir ve kalıcı hasarlar meydana gelebilir. Bununla birlikte karpal tünel sendromu kalıtsal olarak görülen bir hastalık değildir. Hastalıkta meydana gelen bazı bozuklukların düzelmesi biraz zaman alabilir.

Karpal Tünel Sendromu Nasıl Geçer?
El bileğini, eli veya parmakları güçlendirmek için egzersizler yapılmalı ve içerisinde bulunan kaşların güçlenmesi sağlanmalıdır. Bu kasları hareketsiz bırakmamak gerekmektedir. Ayrıca elleri ve el bileklerini zorlayan işlerden uzak durmak ve el ve bilekleri zorlamamak gerekmektedir. Mesleği gereği elini ve bileğini kullanan bireylerin bileklerini sürekli bükük tutmaması da faydalı olacaktır.

Karpal Tünel Sendromuna Hangi Bölüm Bakar?
Hatalığın teşhisi nöroloji tarafından yapılır. Uyuşmalar için fizik tedavi bölümünden yardım almak gerekirken, ameliyat edilmesi gereken durumlarda el cerrahisi ve mikro cerrahi uzmanları tarafından operasyon gerçekleştirilir.

Karpal Tünel Sendromuna Ne İyi Gelir?

Bazı bitkisel yöntemler denebilir. Zencefil güçlü etkilere sahiptir ve zencefil ile hazırlanan macun uygulanabilir. Macunu hazırlamak için zencefil kökünü rendeleyip, okaliptüs ve nane eklenir. Dışarıdan satın alınabileceği gibi evde de hazırlanabilmektedir. Bir fincan sıcak su ile karıştırılan malzemeleri buzdolabına koyup beklenmesi gerekir. Soğuk olması ağrıya iyi gelecektir. Bu karışımı ağrı olan bölgeye yarım saat uygulamak ağrıya iyi gelecektir ve biraz rahatlatacaktır. Bir diğer yöneten ise iki dal biberiyeyi sıcak suda bekleterek çay hazırlamaktır. Çayın soğumasını beklemek gerekmektedir. Çay soğurken ağrılı bölgeye önce selvi yağı ile masaj yapılır. Selvi yağı ağrılı bölgeye iyi gelecektir.

Masajdan sonra ise biberiye çayını soğuk olarak ağrılı bölgeye uygulamak ağrılı bölgeyi rahatlatacaktır. Diğer bir yöneten boyotu kompresidir. Niasin ve B3 vitaminini yüksek oranda barındırır ve enfeksiyonlara karşı, ağrı azaltıcı görev görür. Boyotu ununu su ile karıştırıp macun şeklinde ağrılı bölgeye uygulamak ağrılara karşı bir başka çözüm olabilmektedir ve ağrıları hafifletebilmektedir. Düzenle ve sağlıklı beslenmek de bir diğer yöntem olarak uygulanabilir. Sabahları bir kaşık keten tohumu yağı tüketmek ağrılara iyi gelebilmektedir. B6 vitamini içermesinden dolayı iltihaplara karlı etkili olabilmektedir. Bununla birlikte portakal suyu, lifli meyve ve sebzeler, pirinç, muz, greyfurt, ananas ve tavuk göğsü tüketmek de yardımcı olacaktır.

Karpal Tünel Sendromu Egzersizleri
Yapılması gereken egzersizler hastalık sırasında değil de hastalığın oluşmasını engellemek amacı ile yapılmalıdır. Bilekleri düz tutmak ve parmakları kendimize doğru çekip beş saniye beklemek, bilekleri düz tutup parmakların gevşemesini beklemek, parmakları sıkarak eli yumruk yapmak, yumruğumuzu aşağıya doğru bükerek beklemek ve tekrar parmakları gevşetmek yapılabilecek egzersizlerden biridir. Bu egzersiz on defa uygulanmalıdır ve egzersiz bittiğinde eller ve kollar dinlendirilmelidir.

Karpal Tünel Sendromu Nasıl Geçer?
Karpal tünel sendromunda fizik tedavi en önemli tedavi sürecini belirler. Gerekli egzersizler yapılarak hastalığın geçmesi desteklenmiş olur.

Karpal Tünel Sendromu Tedavisi
Hastalık nöroloji tarafından test edilir ve fiziki muayene yapılır. Hastalığın seviyesi tespit edilir. Ultrason ve röntgen filmleri çekilir. B6 tedavisi uygulanır ve kortizon ilaçları verilebilir. İlaç tedavisine cevap vermemiş hastalıklarda ameliyat ise en son çözümdür.

Yorum yapın