Kalp Teklemesi Belirtileri

Ahmet

Kalp Teklemesi Nedir ?
Kalp teklemesi, ekstrasistol adı verilen ve kalp ile alakalı tıbbi bir durumdur. Vücudumuzun en önemli organlarından biri olan kalbimiz, 1 gün içerisinde aşağı yukarı 100 bin kere atar. Bu işlem esnasında bir kaç kez tekleme meydana gelir. Fakat bu teklemeler çoğu insanda hissedilmez. Bu belirtiler hissedilse bile ciddi bir hastalık ile ilişkilendirilemezler. Bu yüzden ciddi bir olay olarak görülmemeli, fakat ayda 5 defadan fazla görüldüklerinde de uzman bir kardiyoloğa başvurulması gerekmektedir.

Kalp teklemesi olayı; kalpte herhangi bir sorundan ötürü ortaya çıkan, kalbin önce 1 saniye civarında durması ve ardından daha şiddetli bir şekilde artması şeklinde meydana gelir. Çoğu zaman zararsız olan kalp teklemesi olayı, bazı durumlarda ciddi kalp sorunlarına işaret etmektedir. Bunun anlaşılması uzman bir kardiyolog eşliğinde ve  medikal görüntüleme cihazları vasıtasıyla gerçekleşmektedir.

Genellikle her aktivite ve durumda görülebilen kalp teklemesi, insanı her açıdan tedirgin edebilme özelliğine sahiptir. Bunun nedeni de kalbin adeta kısa bir süreliğine de olsa durma hissiyatı yaratmasıdır. Bu durum her insanda görülmesine rağmen ürkütücü olmaktadır. Sıklıkla her durumda görülebilen kalp teklemesi, herhangi bir efor sırasında veya sonrasında görülmediği takdirde çok da ciddi bir durum ortaya koymamaktadır. Fakat spor sonrası, koşu sonrası ya da ciddi bir eforlu aktivite sonrası ortaya çıkan kalp teklemesi, ciddi bir takım hastalıklara işaret edebilmektedir. Böyle durumlarda en yakın sağlık kuruluşuna başvurulması tavsiye edilmektedir.

Kalp Teklemesi Belirtileri
Kalp 1 saniyeliğine durduğu zaman oluşan hissiyat aslında kalp teklemesi olarak bilinir. Bu durumun belirtileri de çok çeşitli olabildiği gibi bazen tek tip olarak da görülebilmektedir. Kalp teklemesi yaşayan kişi, kalp teklemesini mide boşluğunda, göğüs boşluğunda ya da boğaz kısmında hissedebilir. Bu kalp teklemesiyle beraber hafif baş dönmesi, terleme ya da nefes almada zorluk çekme gibi durumlar görülebilir. Fakat bu semptomlar herkeste ortak olarak görülmezler. Bu yüzden kalp teklemesinin bilinen sabit belirtileri mevcut değildir. Kalp teklemelerinin en önemli durumları, kısa zamanda birden fazla şekilde meydana gelmeleridir. Bu durumda en yakın sağlık kuruluşuna başvurulması elzemdir.

Kalp Teklemesi Tehlikeli Midir ?
Kalp teklemesinin tehlikeli olup olmadığı genellikle sıklığından ya da ortaya çıktığı andan anlaşılmaktadır. Kalp, bir gün içerisinde neredeyse yüz bin kere atan bir organdır. Bu durum da bir çok kez teklemeye neden olmaktadır. Fakat çok hafif şiddette olan bu kalp teklemeleri, hasta tarafından çoğu zaman hissedilmezler. Bu yüzden hissedilen kalp teklemeleri fazlalaştığı zaman ve özellikle belli bir efordan sonra ortaya çıktıkları zaman, en yakın sağlık kuruluşuna başvurulması gerekmektedir.

Kalp teklemelerinin tam olarak tehlikeli olup olmadığı, medikal görüntüleme araçları vasıtasıyla ortaya konulmaktadır. Her anormal durumda mevcut olduğu gibi, kalp teklemesinde de bir takım kalp rahatsızlıkları ve genetik yatkınlıklar söz konusudur. Damar sertliği, kalp kapakçığında meydana gelen rahatsızlıklar, aşırı sigara ya da alkol kullanımı, yoğun stress ve aile içinde görülen kalp-damar bozuklukları kalp teklemelerine neden olabilmektedir. Bu yüzden şiddetli kalp teklemeleri meydana geldiğinde, bu durumun tehlikeli olup olmadığı yalnızca uzman hekimler tarafından anlaşılmaktadır.

Kalp Teklemesi ve Panik Atak
Sık sık karşılaştırılan iki durumun başında, kalp teklemesi ve panik atak yer almaktadır. Panik atak durumları, genellikle kişinin psikolojik ve nörolojik bir takım bozukluklarından kaynaklanmaktadır. Panik atak geçiren hastalarda, dakikadaki nabız sayısı aniden 120’li değerlere çıkmaktadır. Bu durum uzun bir süre devam etmektedir. Fakat kalp teklemesi hem form olarak hem de ortaya çıkma koşulları olarak panik ataktan çok farklıdır. Kalp teklemesi yaşayan çoğu hasta, kendisini panik atak hastası zannetmektedir. Bu durum oldukça sık rastlanan bir durumdur.

Kalp teklemesi sonucu oluşan durum, kalbin ekstradan fazla atması ile ilgilidir. Panik atak ise, sinir sisteminin aşırı yüklenmesi ile ilgilidir. Panik atak ve kalp teklemesini birbirinden ayıran bir diğer özellik ise teşhis ve tedavisidir. Panik atak’ın teşhisi ve tedavisi psikiyatrlar tarafından yapılmakta olup, kalp teklemesinin teşhisi ve tedavisi ise kardiyologlar tarafından yapılmaktadır.

Kalbin Durup Tekrar Atması
Kalp teklemesi durumunda asıl oluşan durum, kalbin 1 saniyeliğine durup daha sonra tekrar daha şiddetli bir şekilde atmaya devam etmesidir. Genellikle bu durumu öğrenen hastalar dehşete kapılıp, anormal bir durum sergilemektedirler. Fakat kalbin durması ve teklemesi tıbbi açıdan normal kabul edilmektedir. Aksine çoğu durumda kalbin sağlıklı bir yapısının olduğunu belirten bir işaret olarak algılanabilmektedir.

Kalp Teklemesi Tedavisi
Kalp teklemesi, herhangi bir hastalık görülmeksizin oluştuysa bilinen bir tedavisi mevcut değildir. Çoğunlukla beslenme alışkanlıklarının ve hayat tarzının değiştirilmesi sonucunda, kendisi de otomatik olarak ortadan kalkmaktadır.

Kalp teklemesi yaşayan kişinin, kahve ve kafein içeren gıdaları azaltması, sigarayı bırakması, alkolü azaltması, yemekleri tuzsuz ve az yağlı olarak tüketmesi, düzenli olarak yürüyüş ve spor yapması beklenmektedir. Eğer kişi tüm bu uygulamaları disiplinli bir şekilde yaptığı takdirde, kalp teklemesi de doğal olarak sona erecektir.

Yorum yapın