Kalça Kireçlenmesi Belirtileri

Ahmet

Kalça kireçlenmesi, kalçadaki hareketi kolaylaştıran dokuların ortadan kaybolması ile oluşan bir kemik sorunudur. Kalça kireçlenmelerinde ağrılar en belirgin belirtilerdendir. Ağrı kireçlenmenin başladığı ilk dönemlerde fazla hareketlerle yoğunlaşır ve dinlenme ile geçer. Hastalık ilerleme gösterdikçe gündük yapılan eylemler hemen bölgeye etki eder. Kireçlenmenin boyutu arttıkça hastanın yaşamının her alanında sorunlar ortaya çıkar. Hasta uyurken bir sorunlar ile karşılaşabilir. Kalça kireçlenmelerinde ağrı belirtisinin dışında şişme, tutulma, sertleşme ve hareket esnasında eklemden ses gelmesi gibi problemler devam edecektir. Kireçlenmede hareketlerinin kısıtlanmaya başlayacak, şekil bozuklukları oluşa riski artacaktır. Sabahları tutulmalar görülebilir. Bu kısa süreli bir rahatsızlıktır fakat sık görülür. Hastalar eğilip, kalkarken, diz çökerken ya da merdiven çıkarken bu kireçlenmeden kanyaklı yoğun şikayetler duyacaktır.

Kalça Kireçlenmesi Nedir?
Halk arasında kalça kireçlenmesi olarak bilinen durum tıp dilinde koksartros olarak isimlendirilmektedir. Kalça kireçlenmesi dediğimiz problem hastalar üzerinde oldukça etkili bir hastalıktır ve kişilerin yaşam standartlarını etkileyen ve zorlayan problemlere neden olmaktadır. Her kalça ağrısı yaşayan insan elbette ki kalça kireçlenmesi sorunu yaşadığı anlamına gelmemektedir. Fakat şikayetlerinizin belirtileri hastalığa çok benziyorsa ya da çok uzun süredir süregeliyor ise uzmana görülmeniz yararlı olacaktır.

Genellikle vücudumuzun diz kapağı, kol bileği, parmakların bulunduğu eklem bölgesinde meydana gelen kireçlenmelerde yaşandığı gibi kalçada meydana gelen kireçlenme problemi de aynıdır. Çoğu kişi kalçada yaşanan ağrıları çoğu kez kas ağrıları ile karıştırmaktadır. Kalça kireçlenmeleri zaten orta yaş üzerinde daha fazla görülmektedir. Yaşlanma, vücudun hor kullanılması, zayıflayan dokular ile birlikte gelişme gösterir. Kalça kireçlenmesinden kaynaklı, hasta yürürken topallayabilir, yürürken zorlanabilir ya da yürüyüş bozukluğu problemleri yaşayabilir. Kalça kireçlenmesinin yarattığı hayati kısıtlamalar hastanın psikolojik olarak sağlığını olumsuz etkilemektedir.

Kalça Kireçlenmesi Belirtileri
Kalça kireçlenmesi yaşayan hastalarda kasıklardan dize kadar uzanan ağrıları vardır. Bu ağrılar kireçlenmenin artması ile birlikte artış gösterecektir. İlk evrelerde hastanın kendisini fazla yorması ile ortaya çıkarken hastalığın ilerlemesi ile ufak tefek hareketliliklerden de ortaya çıkmaktadır. Zamanla hayat kalitesini daha da kısıtlamaktadır. Yürüme mesafelerinde ki azalmalar, kişinin kısa yürüyüşlerde çabuk yorulması kalça kireçlenmelerinin en belirgin belirtileri arasındadır. Kişinin kalça hareketlilikleri kısıtlanmaya başlar. Merdiven inip çıkarken, eğilirken ağrılar oluşmaya başlar. Hastalar için problem ilerlemiş ise çorap giymek ya da tırnak kesmek gibi faaliyetler oldukça zorlu olur. Hastalar bacaklarını hareket ettirirken de ağrı duyar ve zorlanır.

 Kalça Kireçlenmesine Hangi Doktor Bakar?
Kalça kireçlenmesi yaşayan hastalar ortopedi uzmanlarından yardım alabilirler.

Kalça Kireçlenmesi Kök Hücre Tedavisi
Kalça kireçlenmelerinin giderilmesi için, kemik iliğindeki mezenkimal kök hücreler kullanılarak tedavi uygulanabilir. Bazı durumlarda kireçlenmeden dolayı eklemler çok fazla hasar görmüş olabileceği için kök hücre tedavisi yeterli olmayacaktır. Protez gerektirmeyen problemlerin çözümünde kök hücre daha hızlı ve kaliteli bir sonuç verebilir. Ameliyat sonrasında da kök hücre tedavisi uygulanabilir.

Kalça Kireçlenmesi Prp Tedavisi
Prp, kanda elde edilen trambositlerin zenginleştirilmesinden meydana getirilen plazma sıvılarıdır. Elde edilmiş olan bu sıvılar şırınga gibi ürünler ile eklemlerin içerisine enjekte edilir ve Trombosit hücrelerinden ortaya çıkan hormonlar zedelenmiş kıkırdak dokuların yapısına uyum sağlayarak bölgede iyileşme meydana getirir. Kalça kireçlenmelerinde çoğunlukla eklemin son durumuna göre prp bir haftadan başlayarak bir aya kadar süren 3 doz şeklinde verilmesi ile gerçekleştirilir. Bu işlem doktorun çıplak göz ile yapması için uygun değildir. Bu tedavinin uygulanması için doktorun ultrasondan yardım alması gerekir. Eğer ki ultrason yardımı olmadan işlem gerçekleşir ise ilacın büyük bir çoğunluğu eklem dışında kalır ve tedavi başarısız olur. Bunun dışında eklemlere yapılan kortizon tedavilerinde prp tedavisinin etkisi azalttığı gözlenmiştir.

Prp enjeksiyonları hastanın bir anda ayağa kalkmasını sağlayan sihirli bir tedavi yöntemi değildir. Baskılayıcı bir tedavidir ve hastaya çok iş düşmektedir. Aslında tedaviyi hasta gerçekleştirecektir. Hasta prp enjeksiyonlarından sonra egzersizler yapmalıdır. Kalça prp sayesinde hareket kolaylığı elde edecektir. Hastanın uygulayacağı egzersizler dışında fizik tedavi sürecinde önemlidir. Bu sayede bölgesel hareketler ile kaslar ve dokular hareket etmiş ve iyileşme göstermiş olacaktır.ayağa kalkmasını sağlayan sihitli bir tedavi yöntemi değilidr. Baskılayıcı bir tedavidir ve has

Kalça Kireçlenmesine Kaplıcalar İyi Gelir mi?
Kalça kireçlenmesi ya da diğer kireçlenme türleri sıcağa karşı duyarlıdır. Sıcak bölgenin rahatlamasını ve ağrıların hafiflemesinde etkilidir. Kaplıcalarda bilindiği üzere sıcak su kaynaklarıdır ve içerisinde yüksek mineraller barındırır. Bu nedenle hastaların kaplıcalara gitmesi kireçlenmelerin tedavisinde oldukça başarılı olmasının yanında ağrıların azalmasında da etkili bir süreçtir. Hasta kaplıcaya gitmeden önce doktor izni almalıdır. Başka hastalığı var ise bu yarardan çok zarar verebilir.

Kalça Kireçlenmesine Bitkisel Çözüm
Kalça kireçlenmesine çamur iyi gelmektedir. Kil, deniz tuzu, buğday kepeği ya da irmik, biberiye yağı, menekşe yağı ve maden suyu ile bir karışım hazırlanarak kalçaya sürülerek masaj yapılmalıdır.

Kalça Kireçlenmesi Tedavisi
Kalça kireçlenmesi erken dönemlerde ise fizik tedavi, basit egzersizler ile desteklenerek tedavi edilebilir. Tedavi sürecinde kişi kendisini yormamalı ve gerekli egzersizleri yapmalıdır. Kalça fazla kullanılmamalıdır. Düzenli olarak kısa yürüyüşler yapılabilir, salon bisikletleri ile adeleler güçlendirilebilir ve eklemler korunabilir. Gece uygularının rahat ve düzenli olması da hastanın sağlığı açısından yararlıdır. Fazla kilolu biriyseniz kilo vermeniz tedavi için yararlı olacaktır. Çok fazla ilerlemiş olan kalça kireçlenmeleri için cerrahi operasyonlar önerilir. Kalça kireçlenmesi operasyonlarında eklemlerin arasına yapay bir kıkırdak dokuya benzer malzeme koyulara eklemlerin sürtünmesi engellenir. Bununla malzeme sayesinde kişinin hareket kabiliyeti artar.

Yorum yapın