Kanserin Belirtileri

Ahmet

Kanser Nedir ve Nasıl Oluşur?
Bir insanın yaşamı boyunca vücudundaki tüm hücreler(beyin ve bazı özel hücreler hariç) bölünme yeteneğine sahiptirler. Bölünen bu hücreler  yeni hücreleri oluşturarak dokuların düzeltilmesini sağlarlar. Hücrelerin bölünme sayısı yaş arttıkça kısıtlanma yoluna girerler ve bir süre sonra bölünemez olurlar. Hatta bazı hücreler ölmeye başlarlar. Şuana kadar anlatılan durum normal ve sağlıklı hücreler için doğrudur fakat bazı hücreler sonsuz bölünme aşamasına girerler ve bilinçsiz biçimde bölünmeye başlarlar. Kanser hücreleri bir süre sonra tümörleri oluşturmaya başlarlar ve bu durumda sağlıklı hücreler de zarar görebilmektedirler. Kanser hücrelerin yayılması ise tümörün tüm vücuda dağılmaya başladığının göstergesidir. Metastaz dediğimiz olay kanserli hücrelerin yakınındaki dokulara da zarar vererek tüm vücudu ele geçirmesidir.

Günlük hayatta birçok insanda birçok kanser türüne rastlanmaktadır ve kanserin vücuda yayılması da bünyeye ve fiziksel şartların durumuna da bağlıdır. Kanser tedavi edilmesi mümkün olan bir hastalıktır ve günümüzdeki teknoloji sayesinde saptanması ve tedavisi de kolaylaşmaya başlamıştır.

Ayrıca sadece kadınlarda  ve sadece erkeklerde görülen kanser türleri olduğu gibi yaşa göre de değişen kanser türleri de bulunmaktadır. Rahim kanseri sadece kadınlarda görülürken, prostat kanseri de sadece erkeklerde görülmektedir.

Kanser Belirtileri Nelerdir?
Kanserin birçok belirtisi vardır fakat bu belirtiler aynı zamanda başka hastalıklarında belirtileri arasında yer almaktadırlar. Dolayısıyla belirtileri olan hastaların ilk başta doktorlara danışıp ona göre tedbirlerini alması önemlidir.

Kanserin başlıca belirtileri: Birden kilo vermek genellikle sindirim sistemiyle ilgili olan kanser çeşitlerini ilgilendiren bir olaydır.

Halsizlik: Kanser hastalarında görülen bir diğer durum ise fazla yorgunluk halidir. Kansızlıktan kaynaklanır ve mide kanseri belirtileri arasında yer almaktadır.

Ateş: Lenfoma ve lösemi gibi kan kanserlerinde ateşin çok yükseldiği gözlemlenmektedir.

Şişlikler: Bazı kanser türlerinde kişinin vücudunun belirli bölgelerinde şişlikler görülmektedir ve bu durum  aslında kanserin çok net olan belirtilerindendir.

Fazla ağrı: Nedeni belli olmayan ağrılar kanser çeşitlerinin hemen hemen hepsinde sıklıkla görülmektedir.

Öksürük: Hırıltılı bir ses ve fazla öksürük genellikle larinkste görülebilen bir durumdur.

Kanamalar:  Akciğer kanserinde görülen bir belirti kan kusmak yada ağızdan kanlı tükürük gelmesi dir.

Ciltte sarılık: Halk arasında cildin solması diye bilinen durum aslında bir nevi sarılık gibidir. Ciltte sarılık görülmesinin yanı sıra kırmızılık da görülebilecek diğer belirtiler arasındadır.

Kabızlık ya da ishal: Kanser belirtilerinin arasında tuvalete gitme alışkanlıklarının değişmesi de girmektedir.

Kanser Çeşitleri

Meme Kanseri
Kadınlarda görülen bir kanser çeşitidir.Kitle oluşumu ve ağrıyla kendini belli eden bir hastalıktır.  Göğüs uçlarının hassaslaşmaya başlaması da diğer bir belirtisidir. 40 yaş tan sonraki kadınlarda görülme olasılığı daha yüksektir ve kadınların kendilerinin yapabileceği meme muayenesiyle kolaylıkla anlaşılabilmektedir. Bazı hastalarda kitle şikayeti olmadan sadece ağrının çok olmasıyla anlaşılan bir kanserdir. Bazı zaman ise hiçbir şekille kendini belli etmeden ilerleyen sinsi bir hastalıktır. Mamogram çekimi her kadının yaptırması gereken bir uygulamadır ve genellikle 40 yaşından sonra görülen bir rahatsızlık olduğu  için 20 ila 30 yaşları arasında bir adet mamogram çekimi yaptırılmalıdır. Doktorlar gerektiği takdirde biyopsiye başvuracaklardır.

Akciğer Kanseri
Akciğer kanseri de ülkemizde yaygın olan bir kanser  türüdür ve genellikle yaklaşık olarak 60 yaşındaki erkeklerde bayanlardan daha çok görülmektedir. Akciğer kanserinin en büyük nedeni sigara alışkanlığıdır.  Pasif içiciler ise sigarayı kullanmadıkları halde dumandaki zehirli ve toksin maddelerden etkilenmektedirler. Akciğer kanserinin genetik olarak aileyle de alakalı olduğu gözlemlenmiştir. Akciğer kanserinin en önemli belirtileri ise ani kilo kayıpları, fazla ve balgamlı öksürük, kimi zaman akciğerlerin su toplaması, ve bir takım endokrin sistemi sorunlarıdır. Eğer akciğer kanseri ilerlemeye devam ederse beyin hücrelerine zarar verebilir. Doktorların akciğer kanseri olup olmadığını anlamak için başvurduğu testler ise röntgen (göğüs), bronkoskopi, ve biyopsidir. Akciğer tedavisinde kemoterapi, radyoterapi ve biyopsi incelemelerine göre cerrahi müdahaleler yapılabilmektedir.

Lenfoma Kanseri
Lenfoma kanseri  lenf sisteminde doğan bir hastalıktır ve iki çeşidi vardır. Hodgkin ve lenfoma olarak incelenen b iki tür de bireyin yaşam koşullarının olumlu yönde olması çok önemlidir.Lenf bezleri koltuk altı, kasık bölgesi ve boyunda bulunur ve vücudun direncinin sağlam olması için önemli bir sistemidir.  Karaciğer, kemik içinde bulunan kemik iliği , dalak ve karaciğer de lenf sistemine yardımcı organlardandır. Tüm kanser çeşitlerinde görülen kontrolsüz bölünme lenfomanın yayılmasına sebep olur. Genellikle yukarıda belirtilen lenf bezlerinin şişmesiyle birlikte lenfoma anlaşılabilmektedir. Lenfoma hastalığı biyopsilerle ve yapılan patolojik araştırılmalarla anlaşılabilir.

Kanser Nedenleri
Teknolojinin fazlasıyla gelişmiş olmasına rağmen kanserin tam olarak neden kaynaklandığı bilinmemektedir. Kanserin yayılım grafiklerine bakıldığı zaman cinsiyete, yaşa ve çevresel  faktörlere bağlı olarak bir yayılım izlemektedirler. Kanserin en temel nedenleri:  Bağımlılık yapıcı maddelerin kullanılması (sigara, alkol ve uyuşturucu), özellikle hamilelik döneminde radyasyona maruz kalmak, belli başlı virüs çeşitleri, yanlış beslenme alışkanlığı , büyük şehirlerde yaşamak (ağır yaşam koşulları) , hareketsiz yaşam kanserin en temel nedenlerindendir.

Kanser Hücresi Nedir?
Normal hücrelerin kontrolsüz bölünerek genellikle bir bölgeden başlayarak diğer bölümlere yayılmaya başlayan hücre grubu kanser hücresi olarak adlandırılır. Kanser hücreleri sinsi hücrelerdir ve kimi zaman yayıldıklarının farkına varılamaz.

Kanser Tedavisi
Yukarıdaki kanser çeşitleri bölümünde bahsettiklerimizi göz önüne aldığımız zaman bazı ekstrem durumlar hariç , radyoterapi, kemoterapi ve cerrahi müdahaleler kanseri tedavi etmek için kullanılan temel yöntemlerdendir.

Kanser tedavisi hastalığın boyutuna göre başlamaktadır. İlk olarak adjuvan yoluna başvurulmaktadır . neoadjuvan tedavi ise sonraki basamakta uygulanan tedavidir. Aynı  zamanda gerektiği durumlarda alınan biyopsi sonuçlarına göre, kanser olan doku alınabilmektedir.  Hormon tedavisi de kimi durumlarda uygulanan bir tedavi yoludur.

Doktorlarca uygulanan tedavinin yanı sıra bitkisel olarak uygulanan tedavilerde yardımcı tedavi yöntemlerindendir.

Kansere Bitkisel Çözüm Önerileri
Zerdeçal: Pankreas ve benzeri kanserlerde antioksidan özelliğinden dolayı oldukça yararlı bir bitki çeşididir.

Limon: Limonun yapısında bulunan C vitamini lenfoma gibi kanser türlerinde vücudun direncini yüksek tutarak bağışıklık sistemini güçlendirmektedir. Bağışıklığın güçlenmesi ise hastalığın daha kolay atlatılması için en önemli maddedir.

Çörek Otu: Vücudun kendini koruması için gereken en önemli bitkiler arasında yer almaktadır çünkü kanser hücrelerini öldürdüğü bilinmektedir.

Meyan Kökü: Kanserde yardımcı tedavi olarak kullanılan yaygın bir bitkidir ve kanser hücrelerine karşı , savunma sistemini destekleyen bir bitkidir.

Yeşil Çay: Genellikle mide ve bağırsak gibi sindirim sisteminde oluşan kanserlere karşı savaşmak için içilmesi gereken bir çaydır. Siyah çaya kıyasla vücuda yararları sayılamayacak kadar çoktur ve ölümcül riskleri azaltmak için kullanılmalıdır.

Brokoli: Glukosinolatlar yani kanserle savaşan besin yapıtaşı brokolide bolca bulunmaktadır. Brokoli hem yeşil olmasından dolayı hem de kanserle savaşma da önemli bir bitki olmasından her sofrada çorba, salata yada çiğ olarak tüketilmesi gereken besin grubunun içerisinde yer almaktadır.

Kanserden Korunabilir miyiz?
Kanser,  korunulabilecek bir hastalıktır çünkü kanser kötü alışkanlıkların ve düzensiz yaşamın ardından gelen bir sonuç gibi düşünülebilir. Dolayısıyla kanserden korumak için kansere neden olan etkenlerden uzak durmak kanser riskini azaltacaktır.

Yorum yapın