Kist Belirtileri

Ahmet

Kist, içi sıvı dolu ve vücutta iyi ya da kötü niyetli oluşabilecek keselerdir. İçindeki sıvılarda su ya da yağ benzeri maddeler bulunabilmektedir. Kistin birçok türü vardır ve kistin oluşabileceği birçok bölge vardır. Kistlerin bazı türleri ağrı şikayetinin meydana gelmesini sağlarken, bazı kistler ise herhangi bir şikayete sebebiyet vermemektedirler.

Kistler halk arasında kanser olarak anılabilir fakat oluşan kistlerin araştırılması sonucu her zaman kanser bulguları saptanmayabilir. Patolojik araştırmalar ise kistler hakkında bilgi vermektedirler. Kist olduğu saptanan bölgeden alınan biyopsi örneği inceleme yapıldıktan sonra diğer birkaç test daha gerektirebilir çünkü kistler bazen hormonsal bozukluklardan kaynaklana bilmektedirler.

Kistlerin çapının yaklaşık olarak  cm olması gerekir. Bu büyüklükten küçük olan keseler kist değildir ve yumurtlama döneminde oluşması normal olarak karşılanan durumlardır.  Özellikle yumurtalık kistleri , regl i olamama yada zamanında regl olamama gibi sorunları beraberinde getirmektedir. Fakat genellikle doğum kontrol hapı ile geçebilen kist türleridir ve herhangi bir cerrahi müdahale gerektirmezler. Eğer kist  diğer bölgelere zarar veriyor ise bu durumda cerrahi müdahaleler olabilir.

Yumurta  Kistinin Belirtileri
Yumurtalık kistleri over kistleri olarak da adlandırılırlar. Genellikle bir süre sonra kaybolan kistlerdir ve boyutları küçük olan kistlerdir. Bazı zamanlarda ise kistler patlayabilir ve kanama oluşabilir. Kistlerin yaklaşık 25 cm olanları da saptanmıştır fakat genellikle sonradan fark edilirler.

Genellikle regl döneminin düzensiz olması, hissedilen fazla şişlik, normalden fazla idrara çıkma ,kasıklarda (özellikle belli bir kısımda) görülen ağrılar yumurtalık kistlerinin en yaygın görülen belirtileri arasında yer almaktadır. Yumurtalık kistleri önlem alınmadığı sürece büyüyü, kötü huylu olma durumda olabilen kistlerdir.

 Kist Çeşitleri
Yumurtalık kistleri;
sol ve sağ olarak iki bölümde incelemektedirler.

Folikül kisti: yaygın olarak ergenlikten sonraki gençlerde görülmektedir ve boyutları yaklaşık olarak 3 cm dir. Zamanla kaybolabilen kist türüdür veya doğum kontrol haplarıyla düzelebilen kist türüdür. Bazı zamanlarda ise cerrahi müdahaleler gerektiren durumlar olabilir.

İnklüzyon kisti: Aslında kişilerin genellikle anlayamadığı kistler arasındadır ve yumurtlama sonrası olabilecek kstlerdir. Genellikle cerrahi müdahale gerektiren kistlerdir.

Korpus Leteum kisti: Korpus leteum dokusunun olmaya başlamasıyla oluşan kistlerdir. Boyutları yaklaşık olarak 4 cm civarındadır. Regli döneminin gecikmesi ise korpus leteum kistinin bir belirtisidir.

Gebelik Luteoması: Genellikle hamile kalındıktan sonra rastlanabilecek bir durumdur ve boyutları diğer kistlere göre büyüktür. Bebeğin doğumuyla kist de kaybolmaktadır.

Teka Lutein Kisti: Boyutları 20 cm civarı olan kistlerdir ve endokrin sisteminin fazla çalışmasından dolayı oluşan kistlerdir.

Sol yumurtalık kistleri: Yumurtalıkların etrafında olan tüm kistlerin en öne çıkan sebepleri hormonal düzensizliklerden ibarettir. Adet olunan dönemlerde yumurtalıklar da yumurta hücresini tümü ile içerisine alan 3-4 cm ebatın da folekül adı verilen kist oluşabilmektedir.

Sağ Yumurtalık Kistleri
Hemorajik Kist: Kanamanın kist içinde olduğu kistlerdir ve herhangi bir müdahale gerektirmeyen kist çeşididir.

Dermoid Kist: Hamilelik döneminde fazla salgılanan bir hormonun (HCG) fazla olmasından kaynaklanan bir durumdur.Herhangi bir müdahale gerektirmeden kaybolabilen kistlerdir.

Çikolata kisti: Rengi çikolata renginde olmasından kaynaklandığı için bu isim verilmektedir.  Yumurtalıklarda yapışma yapan yumurtalık kistleri hamile kalmayı zorlaştırmaktadır.

Kist sadece rahimde olmayıp beyinde oluşabilen kist türleri de vardır: Bütün kişilerde görülebilecek bir kist türüdür. Yumurtalık kistleri gibi iki grupta incelenmektedirler.  Genellikle baş ağrısından şikayet eden hastalarda (devamlı olmak üzere) görülmektedirler. Bazı kişilerde belirti vermeden ilerleyen kistlerdir. Eğer büyümeye devam ederlerse kişide ölüme sebep olmaktadırlar.

Belirtileri ise geçmeyen ve fazla olan baş ağrıları, görme bozuklukları , baş dönmesi, iskelet sisteminde bozulmalar( hareket yeteneğinin kısıtlanması), denge problemleri, kusma olmaktadır.

Kendini doğru olarak ifade etme ve alzheimerin belirtisi olan unutkanlıklar , özellikle kol ve bacaklarda hissizlik oluşumu da belirtiler arasında yer almaktadırlar.

Rahimde kist tehlike oluştur mu?
Genellikle yaşa, boyuta bağlı olarak tehlike de oluşturabilen kist türleri de mevcuttur. Yumurtalık kistleri kadınlar için çok yaygın olan bir kist türüdür ve küçük çaplı kistler genellikle belli bir zamandan sonra( adet sonrası yada hamilelik sonrası) kaybola bilmektedirler. Aynı zamanda doğum kontrol haplarıyla boyutları kontrol altına alınabilen kistlerin de olduğu kistlerdir. Eğer boyutları büyümeye devam ederse hamile kalmayı zorlaştırabilir ya da engelleyebilirler.

Beyinde Kist Tehlike Oluşturur mu?
Beyindeki kistler yukarıda da bahsettiğimiz üzere her yaş grubunda görülebilecek kistlerdir ve genellikle çok baş ağrı yapmasıyla , baş dönmesiyle ve dengesizlik gibi problemlerle anlaşılabilirler. Hastanın yaşı ve yaşadığı hayatın verimliliği kistin etkisini etkilemektedir. Eğer kist büyümeye devam ederse , beyin yada beyincikte hasarlar gelmektedir. Bu durumda ölümler meydana gelebilmektedir.

Kist  Tedavisi
Yumurtalık kistlerinde genellikle sık uygulanan yöntem, eğer kist çok büyümemişse , doğum kontrol hapları ve kistin seyrini izlemektir. Yumurtalık kistleri kendiliğinden kaybolmazlarsa yada büyümeye devam ederlerse bu durumda cerrahi müdahaleler yapılarak kist alınmaktadır.

Beyin kistlerinde ise genellikle tomografi ve emar testleriyle birlikte anlaşılabilen testlerdir.  Tümörün iyi yada kötü huylu olmasına göre tedavi yöntemleri değişebilmektedir.

Genellikle şant yolu yada endoskopi yöntemleridir . Bu tedavilerdeki temel amaç ise kistin içindeki sıvının boşaltılmasıdır. Şant ‘ta kistteki sıvı karın boşluğuna dolar ve endoskopi de ise sıvı endoskopik yöntemlerle dışarı çekilmektedir.

Kistlerde Bitkisel Çözüm Yöntemleri
Yumurtalık kistlerin de yapılabilecek en iyi beslenme şekli iyot ve potasyum bakımından zengin olan besinlerle beslenmektir. Ayrıca spor yapmak ve soğan suyunu  kaynatıp ,soğuyunca içmek de yumurtalık kistlerinin iyileşmesi için önemli olan yollar dandır. Ayrıca lif yönünden zengin olan besinleri de tüketmek önemlidir.

Genellikle aktarlarda satılmakta olan ve doktorların da önerdiği kremler (bitkisel olanlar) tedavide yardımcı ve rahatlatıcı olarak kullanılmaktadırlar.

Yorum yapın