Kangren Belirtileri

Ahmet

Kangren Nedir ?
Vücudumuzdaki tüm dokular, uzuvlar ve hücreler, kendi varlıklarını devam ettirebilmek için, kana ihtiyaç duyarlar. Bu ihtiyaç duydukları kan da damarlar sayesinder kendilerine iletilir. Eğer bu damarlar herhang bir neden ötürü tahrip olur veya işlevini yitirirse, dokulara yeterli derecede kan gitmeyecektir. Bu da hücrelerin oksijen kalması anlamına gelmektedir. Hücreler oksjensiz kaldığı zaman, kangren başlamaktadır. Kangren, kanın iletilmediği dokularda meydana gelir. Oksijensiz kalan dokular zamanla ölürler. Bu da dokuların renk, şekil ve işlev değişikliğine neden olur. Kangrenin halk arasında en çok bilinen hastalıklardan birisi olması, bu şekil değiştirmesi yüzündendir.

Oksijensiz kalan dokular morarır ve siyaha kaçan bir renge bürünür. Bu durum genellikle ilk olarak ayak baş parmakları ve ellerde çok sık olarak görülür. Bunun sebebi ise vücudun bu kısımlarında yer alan kılcal damarların oksijensiz kalmasıdır. Renk değişimi görülür görülmez, bu dokuların vücuttan alınması ve temizlenmesi gerekmektedir. Aksi takdirde kangren ellere, kollara ve bacağa doğru yayılan bir yol haritası izleyebilmektedir.

Kangren Belirtileri
Kangren yaş kangren ve kuru kangren olmak üzere 2’ye ayrılmaktadır. Kuru kangren iltihapsız ve rengi siyaha dönen bir lejyon oluşturmaktadır. Yaş kangren olarak billinen durum ise, iltihaplı kangren olarak bilinir ve rengi biraz daha kırmızıya dönmektedir. Ki kangren de vücudun herhangi bir yerinde ortaya çıktığı zaman, vücuttan alınmalı ve derhal o bölge temizlenmelidir.

Kangrenin belirtisi çok açıktır. Fakat asıl durum kangren oluşmadan önceki belirtileri gözlemleyip, doku kaybı olmadan kangrenin önüne geçmektir. Bu belirtiler aşağıdaki gibidir:

  • Yüksek ateş
  • Halsizlik ve aşırı yorgun hissetme
  • Normalden daha soğuk ve uyuşmuş deri
  • Deri renginin kırmızı ila siyah bir renk arasında olması
  • İltihap yerinde şişme, acı ve renk değişimi

Gibi belirtiler kangrene işaret eden belirtilerdir.

 Kangren Ne Kadar Sürede Oluşur ?
Kangrenin oluşması için belli bir süre yoktur. Bu süre, kangrenin neden oluştuğuna göre değişmektedir. Kangrenin nedenleri çok çeşitli sebeplere dayanmaktadır. Şeker hastalığı, akut damar hastalığı veya damar sertliği gibi uzun süre gerektiren hastalıklar sonucu kangren oluşabilmektedir.

Kangrenin Nedenleri
Kangrenin nedenleri çok çeşitli olabilmektedir. Bu nedenlerin başında dış etmenlerden çok, iç etmenler yer almaktadır. Bu durumlar;

  • Şeker hastalığının ilerlemiş seviyeleri, damarlarda bazı tahribatlara yol açmaktadırlar. Bu tahribatlar sonucunda dokulara tam anlamıyla kan iletimi yapılamamaktadır. Bu durum da doğrudan kangrene sebep olmaktadır.
  • Damar sertliği ve sigaranın da kangren üzerine etkisi mevcuttur. Kangren oluşumuna sebep olan damar sertliği zamanla ortaya çıkan bir durumdur. Damarlarda oluşan tahribat sonucu dokular oksijensiz kalılar. Bu durum sonucunda da kangren ortaya çıkmaktadır.
  • Kan dolaşımına kalpten ya da beyinden pıhtı atması sonucu ortaya çıkan kangren türü, nadir olsa da görülmektedir.
  • Aşırı derecede soğuğa maruz kalmak, ayak ve el parmakları üzerinde kangren etkisine sahiptir. Bu durum uyuşma ile beraber ortaya çıkmaktadır.
  • Sigaranın sebep olduğu buerger hastalığı da kangrene sebep olur. Uzun yıllar sigara kullanımının ardından meydana gelen damar tahribatı, buerger hastalığı adı verilen bir hastalığa sebep olur. Bu hastalığın da en büyük etkisi, dokularda ve uzuvlarda kangrene yol açmasıdır.

Kangren Ayak Kesilmezse Ne Olur ?
Kangren meydana geldiği dokularla yetinmeyip, vücutta ilerlemeci bir yol haritası izleyen hastalıktır. Bu yüzden ortaya çıktığı dokular ve uzuvlar bir an önce vücuttan alınmalıdır. Kangren olan kişiler genellikle psikolojik olarak kabullenmeme durumu yaşamaktadırlar. Fakat kangren olan ayak veya el kesilmediği takdirde, bu hastalık daha da yayılacaktır. Bu yayılma sonucu hastalığın oluşturduğu tahribat daha da büyük olacaktır.

Kangren Yayılır Mı ?
Daha önce de bahsedildiği gibi, kangren yayılan bir hastalıktır. Bunun ana sebebi ise, oksijensiz ve kan akışından mahrum kalan dokuların vücutta günden güne diğer hücrelere sıçramasıdır.

Kangren İçin Bitkisel Tedavi Yöntemleri Var Mı ?
Kangren için mevcut olan herhangi bir tedavi yöntemi bulunmamaktadır. Kangren ortaya çıktığı andaki tek ve kesin tedavisi, meydana geldiği uzuvların ve dokuların acilen vücuttan alınmasıdır.

Kangren Tedavi Edilmezse Ne Olur ?
Kangren tedavi edilmediği takdirde giderek yayılır ve başka dokulara da nüfus eder. Bunun sonucunda ölüme varan sonuçlar ortaya çıkabilir. Kangren, vücutta ortaya çıktığı anda müdahale edilmesi gereken ciddi bir hastalıktır.

Kangren Tedavisi Mümkün Mü ?
Kangren ortaya çıktığı anda tedavisi mümkün olmayan bir hastalıktır. Ortaya çıktığı dokuların ve uzuvların derhal vücuttan kesilmesi ve alınması gerekmektedir. Bunun en temel sebebi ise, ölü olan dokunun bir daha eski haline gelmeyecek olmasıdır. Bu duruma ek olarak, kangren yayılan bir hastalıktır. Kangren vücuttan alınmadığı takdirde ölü hücreler ve dokular giderek vücudun başka bölgelerine sirayet edebilmektedir. Bu yüzden kangren tedavisi olmayan son derece ciddi ve dikkat edilmesi gereken bir hastalıktır.

Her ne kadar kangrenin tedavisi mümkün olmasa da, kangren bir anda oluşan bir hastalık değildir. Bu durumdan ötürü, kangren tehlikesi ile karşı karşıya olan bir insan, uzman hekimlere danışarak bu durumun önüne rahatlıkla geçebilmektedir.

Yorum yapın