Pms Belirtileri

Ahmet

Pms Nedir ?
Pms sendromu denilen tıbbi durum, kadınların Regl döneminden yaklaşık 2 hafta kadar önce yaşadıkları, hem psikolojik hem de fizyolojik belirtilerin bütün ismidir. Kadınlar bu dönemde duygusal manada çok hassas olabildiği gibi, vücutlarında da bir takım fizyolojik değişimler gözleye bilmektedirler.

Pms dönemi ile yüzleşmek, aşağı yukarı kadınların yüzde 85’inde rastlanılan bir olgudur. Kadınlar pms ile yüzleştiklerini bazı belli başlı belirtiler vasıtasıyla tanıyabilirler. Pms sendromu belirtilerinin en başında, kadınların yüksek karbonhidrat barındıran yiyeceklere karşı iştahlarının artması, duygusal anlamda şiddetli karmaşıklıklar yaşanması ve şiddetli ağrıların meydana gelmesi gibi belirtiler yer almaktadır. Bu belirtiler toplamda 150’den fazla semptom olarak görüle bilmektedirler.

Pms sendromunun tam olarak sebebi ve neden meydana geldiği kanıtlanamamıştır. Bu yüzden ortaya çıktığı kadınlarda farklı formlarda ve çeşitlerde belirtiler oluşturabilmektedir. Bu can sıkıcı durumun tedavisinde ise,  tıbbi olarak ne sebepten ötürü meydana geldiği bilinmediği için, çok fazla alternatif tedavileri maalesef henüz bilinememektedir.

Pms Belirtileri
Pms belirtileri kadınlarda kişiden kişiye değişmekte olup, ortaya çıkan kadınların bünyesine göre farklılık gösterebilmektedir. Pms durumunu anlamak, ortaya çıkarmak ve detaylı teşhis edebilmek için bu belirtilerin takip edilmesi şarttır. Bu belirtiler gözlemlendiği takdirde en yakın sağlık kuruluşuna başvurulması tavsiye edilmektedir. Bilinen pms dönemi belirtileri aşağıda yer almaktadır:

  • Karın ve mide kısmında şişkinlik
  • Gürültüye ve parlak ışığa karşı hassaslık
  • Kolay bir şekilde ya da hiç sebebi yokken meydana gelen yorgunluk
  • Akne, sivilce ve yağ bezesi formlarında artış görülmesi
  • Duygusal hassasiyet, ani duygusal değişimler ve şiddetli meydana gelen kısa süreli depresyon
  • Huzursuzluk, gerginlik, kararsızlık ve karamsarlık
  • Konsantrasyon bozukluğu ve dikkat dağınıklığı
  • Baş, sırt ve bacaklarda kramplar ve şiddetli bölgesel ağrılar meydana gelmesi
  • Göğüslerde ve vajinal bölgede hassasiyet hissi
  • Baş ağrısı, mide bulantısı, kusma ve iştahsızlık
  • İştahta artma ya da azalma
  • Cinsel istekte aşırı artma ya da tam tersi olarak aşırı azalma görülmesi

Gibi çok yönlü belirtilerdir. Bu belirtiler birden fazla şekilde meydana gelirler. Pms sendromundan müzdarip olan kadınların bünyeleri  ile doğru orantılı olarak ortaya çıkmaktadırlar.

Pms Açılımı Nedir ?
Pms’nin tıp dilindeki açılımı “Premenstrüel Sendrom”dur. Bunun tam olarak türkçe karşılığı olmadığından ötürü halk arasında pms olarak bilinir. Genellikle regl döneminden önceki 2 hafta içerisinde görülmektedir.

Premenstrüel Sendrom Bitkisel Tedavi Yöntemleri
Pms sendromu olarak bilinen tıbbı durumun, bitkisel bir takım tedavi yöntemleri mevcuttur. Fakat bu bitkisel tedavi yöntemleri uygulanmadan ve kullanılmadan önce, içerdikleri maddelerin herhangi bir alerjen duruma yol açıp açmadıklarından emin olunmalıdır. Aksi halde kullanılan diğer ilaçlarla etkileşime girebilmektedirler.

Bu bitkisel tedavilerin temel amacı, hastalığın etkilerini ve belirtilerini hafifletmektir. Bu tedavi yöntemlerinin başında elma sirkesi gelmektedir. 1 bardak suyun içine eklenen 1 çorba kaşığı elma sirkesi ile doğal bal düzenli kullanımda, pms sendromunda görülen depresyona, şiddetli kramp ve ağrılara iyi gelmektedir.

Bir diğer bitkisel uygulama da taze zencefil kürüdür. Bu kür, 1 su bardağına bir çorba kaşığı taze zencefilin rendelenmesi ile elde edilir. Süzüldükten sonra doğal bal ile tatlandırılan doğal zencefil kürü, günde 2 veya 3 kez düzenli olarak kullanıldığında pms sendromunda ortaya çıkan aknelere ve sivilcelere iyi gelmektedir.

Keten tohumu olarak bilinen hem lif deposu hem de omega-3 asitleri yönünden zengin olan bitki de, pms sendromunda kullanılan bir bitki türüdür. Günde 1 avuç keten tohumu tüketmek, pms sendromunun belirtilerinden biri olan göğüs hassasiyetine, baş ağrısına, anksiyeteye ve şişkinliğe iyi gelmektedir.

Kalsiyum ve magnezyum içeren tüm bitkileri tüketmek de, pms sendromunda bitkisel tedavi kısmına dahildir. Bu kalsiyum ve magnezyum deposu olan bitkilerin başında, taze fasulye, yeşil yapraklı tüm sebzeler, bal, pekmez, fındık ve muz gelmektedir. Kalsiyum ve magnezyum, bir çok belirtinin kontrol altına almasında kullanılmaktadır.

Pms Sendromu Bitkisel Tedavisi
Pms sendromu’nun bitkisel tedavileriyle ilgili detaylı bilgiler yukarıda yer almaktadır. Bu bitkisel tedavilerin temel amaçladığı tedavi biçimi ise, pms sendromundan kaynaklı olarak ortaya çıkan belirtilerin giderilmesi ve kontrol altına alınmasıdır.

Pms Döneminde Hamile Kalınır Mı ?
Pms dönemi çoğunlukla adet döneminden 2 hafta önceki evreye denk gelmektedir. Dolayısıyla pms döneminde de yumurtlama evresi devam ettiğinden, hamile kalınma şansı mevcuttur. Bu bağlamda pms dönemi’nin hamileliğe engel bir tarafı bulunmamaktadır.

Pms Tedavisi
Pms sendromunun tam olarak neden ortaya çıktığı bilinmediğinden dolayı, bilinen herhangi bir tedavisi henüz yoktur. Fakat her pms hastasına uygulanan belli başlı bir takım yaklaşımlar mevcuttur. Bu yaklaşımlar hastalığı tam olarak ortadan kaldırmaya yönelik değildir. Ortaya çıkan hastalık belirtilerini en aza indirmeye yönelik olup, tam olarak kontrol altına almayı hedeflemektedir.

Bu tedavilerin başında bir takım ilaç tedavisi, düzenli diyet programı, düzenli egzersiz, aşırı miktarda kalsiyum ve magnezyum desteği gibi tedavi uygulamaları gelmektedir.

Yorum yapın