Kamburluk Detaylı Belirtileri

Ahmet

Kamburluk Nedir ?
Tıp dilinde kifoz olarak bilinen kamburluk, bel kaslarında zamanla ya da doğuştan meydana gelen güçsüzlük yüzünden öne doğru eğilme çabası olarak tanımlanabilir. Kamburluk genellikle sonradan oluşan bir duruş bozukluğu hastalığı olsa da, bazı vakıalarda doğuştan var olduğu gözlemlenmiştir.

Bel kaslarında zayıflamadan dolayı meydana gelen kamburluk, kişinin yaşamını ve görüntüsünü olumsuz etkilemektedir. İlerleyen seviyelerdeki kamburluk, kişinin hayatta bir çok işi kendi başına yapamamasına neden olur. Bu durumdaki kamburluklar çoğu zaman tam olarak tedavi edilemezler. Bu yüzden kamburluk rahatsızlığında ki en önemli olay, hastanın kamburluğunun derecesidir.Bu kamburluk derecesi ölçümü tam donanımlı hastanelerde, uzman ortopedi doktorları tarafından yapılabilmektedir. Bu derece ölçümü sonucunda hastanın kamburluğunun kaç derece olduğu ortaya konmaktadır.

Kamburluk Belirtileri
Kamburluğun belirtilerinin en başında sırt ağrısı yer almaktadır. Özellikle 50 yaşının üzerinde olan kişilerde çok daha belirginleşmeye başlayan kamburluk, kişilerim sırtına büyük bir baskı uygulamaktadır. Bu uygulanan basınç yüzünden, kişilerde şiddetli sırt ağrıları yaşanmaktadır.

En belirgin ve sık karşılaşılan bir diğer belirti de, duruş bozukluklarıdır. Kamburluk, ortaya çıktığı insanların duruşlarında büyük oranda bozukluk ve tahribat yaratmaktadır. Özellikle yan profilden bakıldığında, kişilerin başının öne doğru eğik olduğu ve sırtının geriye doğru çökmüş bir vaziyette olduğu gözlemlenir.

Bu durumları yaşayan insanların vakit kaybetmeden uzman bir ortopedi cerrahına muayene olması gerekmektedir. Uzman ortopedi uzmanları, mevcut durumlardaki kamburluğu açık bir şekilde teşhis edebilir ve buna bağlı olarak tedavi reçetesini oluştura bilmektedir.

Kamburluk Nasıl Anlaşılır ?
Kamburluk başlangıcı gözlemlenen insanlarda ortaya çıkan en büyük belirti, duruş bozukluklarıdır. Duruş bozukluğu yaşayan kişilerin, ortopedi uzmanına başvurarak, detaylı teşhisi ortaya çıkarmaları gerekmektedir. Kamburluğun gerçek olarak teşhis edilmesi için, her hastalıkta olduğu gibi burada da medikal görüntüleme teknikleri uygulanması gerekmektedir.

Kamburluk Dereceleri
Uzman ortopedi cerrahları vasıtasıyla ölçülen kamburluk dereceleri, hangi oranda ortaya çıkarsa, ona göre bir tedavi yöntemi gerektirmektedir. 50-55 derece arası ölçülen kamburluk derecesi için düzenli egzersiz ve oturuş pozisyonu düzeltme teknikleri, 55-70 derece arasındaki kamburluk dereceleri için kamburluk korsesi ve 70 derecenin üzerinde olan kamburluk için de cerrahi müdahale söz konusudur.

Kamburluk Derecesi Nasıl Ölçülür ?
Normal sağlıklı bir insanın omurgalarının ve sırtının belli bir derecede eğimi mevcuttur. Kamburluğa sahip olan kişilerdeki bu eğim, normal derecenin üzerinde oluşmaktadır. Uzman doktorlar vasıtasıyla ölçülen bu anormal eğim derecesi, normal derece ile kıyaslanır. Buradan kifozun eğiminin kaç derece olduğu elde edilmiş olur.

Genç Yaşta Kamburluk Olur Mu ?
Kamburluk, genellikle doğuştan kaynaklanan bir takım genetiksel sebeplerden ötürü meydana gelmektedir. Diğer hali ise, 50 yaşı geçmiş ve belli bir süre duruş bozuklukları yaşamış kişilerde ortaya çıkmaktadır. Bu sebepten ötürü kamburluk genç yaştaki kişilerde görülmemektedir.

Genç yaştaki insanlarda her ne kadar kamburluk görülmese de, kamburluğa neden olan sırt ağrısı çok yaygın olarak görülmektedir. Bu yüzden şiddetli sırt ağrısı şikayetinden müzdarip olan hastaların, detaylı olarak muayene olarak bu durumun neden kaynaklandığını ortaya çıkarmaları gerekmektedir.

Kamburluk Korsesi İşe Yarar Mı ?
Kamburluk korsesi, medikal anlamda bir destek ve tedavi aracı olarak kabul edilmektedir. Genellikle kamburluk derecesi 55 ile 70 derece arasında yer alan kişilere tavsiye edilmektedir. Her tedavide olduğu gibi, kamburluk korsesinin de düzenli kullanımı sonucunda kamburluk ortadan kaldırılmaktadır. Bu açıdan kamburluk korsesinin faydalı olduğu ortaya konmaktadır.

Kamburluk Egzersizleri
Kamburluk daha öncede belirttiğimiz gibi, bel kaslarının zayıflamasından ötürü meydana gelen bir rahatsızlıktır. Bu yüzden beli sağlam olan kişilerde ve düzenli ağırlık çalışan kişilerde görülmesi çok zor bir hastalıktır. Kamburluk ortaya çıktıktan sonra ise yapılması gereken bir takım gerekli egzersizler mevcuttur. Bu egzersizlerin başında beli kuvvetlendiren egzersizler yer almaktadır. Ters mekik, yüzme ve düzenli fitness çalışmaları kişinin hem duruşunu sağlamlaştırmaktadır hem de kamburluğa karşı bir koruma sağlamaktadır.

Kamburluğun Bilinen Nedenleri
Herkes tarafından en çok bilinen hastalıkların başında gelen kamburluğun bir takım nedenleri mevcuttur. Bu nedenler aynı zamanda, omurga problemi yaşayan ya da yaşamış olan kişilerin dikkat etmesi gereken etmenlerdir.

  • Kısmi felç vakaları
  • Gelişme çağındaki çocukların sırt omurlarındaki doğuştan engel
  • İyi huylu ya da kötü huylu tümörlerin, sırt ya da eklem yerlerinde olması
  • Kemiklerde yer alan kanser ya da tümör
  • Omurga kırıklıkları
  • Kemik erimesi
  • Dışarıdan kuvvetli darbe sonucu ezilme,bükülme

Kamburluk Tedavisi İçin Hangi Doktora Gitmeli ?
Kamburluk tedavisi ve detaylı teşhisi için bilinen klinik, bir hastanenin ortopedi kliniğidir. Ortopedi, kemik ve eklem yerlerindeki sakatlıklar ve hastalıklar üzerine yoğunlaşmış doktorları barındıran bir tıp branşıdır.

Kamburluk Tedavisi
Kamburluğun tedavi yöntemleri maalesef çok çeşide ya da alternatife sahip değildir. Kamburluk, bir omurga rahatsızlığı olduğu için çok yüksek derecelerde olmadıktan sonra genellikle egzersizle ortadan kaldırılmaktadır. Bunun kamburu olan kişinin 50 ila 55 derece arasında bir eğrilikten müzdarip olması gerekmektedir. Bu egzersizler, bel kaslarını, sırt kaslarını ve omurlarını kuvvetlendirmeye yönelik egzersizlerdir.

55 derece ile 70 derece arasında kamburluk eğriliğine sahip olanlara ise, bu derecenin düşmesi için kamburluk korsesi önerilmektedir. Kamburluk korsesi özellikle kişinin çalışma saatlerinde ve ayakta kaldığı zamanlarda muhakkak kullanması gereken bir medikal tedavi aracıdır. Bu sayede kamburluk derecesi zamanla azalmaktadır.

70 dereceden fazla kamburluk derecesine sahip olan hastalar için de tek tedavi yöntemi; ameliyattır. Bu ameliyat sonucunda hastanın kamburluk derecesinin azaltılması hedeflenmektedir.

Yorum yapın