Kadınlarda Apandisit Belirtileri

Ahmet

Updated on:

Apandisit, ilk başlarda kendisini gaz ve fazla yemek yenmesinden kaynaklı ağrılar, böbreklerde ve karın bölgelerinde ağrı yaşanması olarak görülür. Apandisit, şiddetli ağrıların oluşmasına neden olmaktadır. Bunun dışında çoğu kez belirtiler apandisit dışında başka faktörlere yorulur ve çoğu kez şiddetli ağrı nedeni ile hastaneye başvurulur. Çoğu kez ise geç kalınmış bile olunabilir.

Kadınlarda Apandisit Nedir?
Apandisit belirtileri en sık karın bölgesinde yaşanan şiddetli ağrı şeklinde görülmektedir. Ağrılar böbrekte başlayacaktır ve karın bölgesine doğru yoğunlaşma gösterecektir. Genellikle karın bölgesinde kendisini gösteren ağrı kasıklara doğru daha şiddetli şekilde kendisini gösterir. Bu nedenledir ki kadınlar bu ağrıyı regli ağrısı ile karıştırabilmektedir. Apandisit ağrılarında kusma, mide bulantısı, ateşlenme, kabızlık veyahut ishal gibi sorunların yanı sıra gaz problemi ve sırt ağrısı da kendisini gösterir. Apandisitin patlaması sonucunda hayati sorunlar ortaya çıkabilir. Patlamadan önce müdahale edilmesi gerekir. Erken fark edildiğinde ufak bir tedavi gerektirirken geç fark edilmesi çok zorlu tedavi gerektirir. Bu nedenle apandisitin bulunduğu bölge ağrıları dikkate alınmalıdır.

Kadınlarda Apandisit Belirtileri
Kadınlarda yaşanan apandisitin en belirgin özelliği karın ağrısıdır. Bu karın ağrısı bir gün gibi kısa süreli olabildiği gibi birkaç gün de sürebilmektedir. Ağrı göbekten yavaşça başlar ve ağrının tam yeri tam olarak bilinemez. Ağrı belli bir süreden sonra farklı bir bölgeye sıçrayabilir. Karın bu durumda oldukça sık etkilenir. Öksürme, gülme, düşme ya da fazla yorgunluk u ağrıların şiddetlenmesine neden olacaktır. Apandisit ağrısı çocuklarda, gençlerde, yaşlılarda ya da belirli hastalıkları olan bireylerde farklı belirtiler seyretmesine neden olabilir. Bu nedenle kullanılacak olan ilaçlar, ağrı kesiciler de bu faktörlere göre değişkenlik gösterir. Sağlık kuruluşuna gerekli zamanda ulaşamayan hastaların apandisiti patlamış olabilir. Bu durumda ağrı kısa süreliğine kaybolup daha sonra tekrar aynı şiddet ile ortaya çıkar. İştahsızlıkta bu soruna sahip olan hastalarda görülen başka bir belirtidir. Hastaların çoğunda aç olmaları halinde yemek yeme isteği duymazlar. Ağrı ile birlikte devam eden mide bulantısı ve sürekli kusmalarda görülür.

Kadınlarda Apandisit Olur mu?
ABD’de yapılmakta olan araştırmalar sonucunda insanların 1/10’unun apandisit problemi ile karşılaştığı bilinmektedir. Apandisit sorununun ortaya çıkması belli bir yaş grubu ya da cinsiyete bağlı değildir. Her bireyde görülme riski bulunur. Fakat oranlarda değişimler olabilir. Özellikle 2 yaşın altında ki çocuklarda çok sık rastlanan bir durum değildir. 2 yaştan sonra hastalarda apandisit görülmesi daha sıktır ve en çokta gençlik dönemlerinde ortaya çıkmaktadır. Gençlik döneminden sonra ise yaşlılık döneminde de sık görülme olasılığı bulunur. Erkek bireylerde, kadın bireylere oran ile daha fazla apandisite yakalanma riskleri bulunur.

Kadınlarda Apandisit Nerededir?
Apandisit tam olarak ince bağırsağın alt kısmında yer almaktadır. Bu nedenle apandisit sorunu olduğu zaman karın ve kasık bölgesinde ağrılar yoğunlaşır.

Kadınlarda Apandisit Ameliyatı Nasıl Olur?
Apandisit ameliyatları açık ya da kapalı şekilde yapılmaktadır. Açık olarak yapılan ameliyatta, anestezi uygulanır ve karın bölgesinin sağ alt kısmı kesilir. Açık ameliyatın süresi ortalama olarak yarım saat kadar sürmektedir. Apandisit ameliyatında, apandisitin kökü ve damar bağlanarak apandisit çıkartılmaktadır. Apandisit teşhisi net olarak koyulamamış hastalarda göbeğin alt bölümüne de kesik atılır. Ameliyat olacak hastaların 1/10’unda apandisitin sorunlu olmadığı belirlenir. Kapalı olarak yapılacak ameliyatlarda hasta tamamen uyutulur.

Yine bu operasyonda yarım saat kadar sürer. Karından açılacak olan delik sayesinde ekrandan bölge izlenir. Bu tür ameliyatların maliyeti biraz daha fazladır. Fakat obezite sorunu yaşayan hastalarda, karın içi hastalığı olanlarda ve genç bireylerde bu yöntem uygulanır. Hasta ameliyattan sonra bir gün kadar hastanede yatırılır ve taburcu edilir. Apandisitin ameliyat yardımı ile alınması herhangi bir vücut işlevinin bozulmasına neden olmaz. Hasta ameliyat sonrasında kısa sürede ayağa kalkabilir. Ameliyat sonrasında kesik ağrılarının giderilmesi ve iltihap oluşumunun engellenmesi için ağrı kesici ve antibiyotik tedavisi uygulanır. Fakat apandisit patlaması yaşayan hastalarda ameliyat sonrası kısa süreli gözlem evresi yaşanır. Çünkü riskli bir durum seyredebilir. Ameliyatta dikiş bulunuyor ise ağır işlerin yapılmasından uzak durulmalıdır.

Kadınlarda Apandisit Tedavisi
Apandisit, tedavi edilmesi mümkün olan ve tedavi süreci kolay olan bir problemdir. İlaç tedavisi ile sonuç bulabilecek bir hastalık değildir çünkü antibiyotik kullanımı sonuç vermez. Bunun nedeni ise apandisitin antibiyotiğin ulaşabileceği bir yerde bulunmayışıdır. Tedavi için ameliyat tek ve kesin çözümdür. Ameliyatta, ameliyat sonrası da oldukça kolaydır. Apandisit ameliyatı sırasında hastanın apandisiti çıkartılır ve yarım saat kadar süren bir operasyondur. Ameliyat sonrasında da hasta çok kolay toparlanır. Apandisit tedavisi mümkün ve kolay olsa da tehlikeli bir hastalıktır. Ölüm ile sonuçlanma ihtimali yüksektir.

Hastanın belirtilerin ilk anında hastaneye gitmesi hastalığın ilk aşamada fark edilmesini sağlayabilir ve zorlu bir tedavi gerektirmeden sonuçlanabilir. Fakat gecikmiş hatta patlamış apandisitlerde kişinin vücudu zehirlenmelere maruz kalabilir. Apandisit sorunu yaşayan hastalara gerekli bazı testler yapılmaktadır. Hastanın karın zarında iltihaplanmalar da yaşanabilir. Bu nedenle öncelikle hastanın sağlık durumu kontrol altına alınması önemlidir. Yalnız çocuklarda böyle farklı komplikasyonlar oluşması söz konusu değildir. Direk ameliyata alınırlar. Bazı durumlarda ise apandisit bir zar ile çevrilidir ve iltihaplanma o zarın içerisinde oluşum gösterir. Bu durumda doktorlar ameliyat için aceleci olmazlar. Bu bölgede ki iltihabın giderilmesi için antibiyotik tedavisi uygularlar. nın karın zarında iltihaplanmalar da yaşanabilir. Bu nedenle öncelikle hastanın sağlık durumu kontrol altına alınması önemlidir. Yalnız çocuklarda böyle farklı komplikasyonlar oluşması söz konusu değildir. Direk ameliyata alınırlar. Bazı durumlarda ise apandisit bir zar ile çevrilidir ve iltihaplanma o zarın içerisinde oluşum gösterir. Bu durumda doktorlar ameliyat için aceleci olmazlar. Bu bölgede ki iltihabın giderilmesi için antibiyotik tedavisi uygularlar.

Yorum yapın