Kalp Romatizması Belirtileri

Ahmet

Kalp romatizmasından bahsederken romatizmal ateşlenmeden de söz edilmesi gerekir. Romatizmal ateşlenme kalp romatizmasını tetikleyebilecek önemli nedenlerden birisi olabilir. Her türlü çabaya rağmen iyileştirilememiş boğaz enfeksiyonu romatizmal ateşin görülmesine sebep olabilir. Bu durumda ise, kişinin kalbi, eklemleri, beyni ve derisi dahil etkileyebilecek bir enfeksiyon durumu meydana gelebilir. Genellikle, 2-3 haftalık sürede tedavi edilmeyen ya da edilemeyen boğaz enfeksiyonu sonucunda meydana gelebilmektedir. 5-15 yaş aralığındaki çocuklarda sıkça görülmektedir. Yüksek ateş, eklemlerin kızarması, göğüs ağrısı, yorgunluk, yutkunma zorluğu ve deri tahrişleri gibi durumlar romatizmal ateşin sık görülebilen belirtileri arasında sayılabilir.

Kalp Romatizması Nedir?
Kalp ve kalp kapakçıklarında meydana gelen hasarlar ve buna bağlı olarak kalpte ortaya çıkan işlevsel bozukluklar kalp romatizması olarak adlandırılmaktadır. Kalp romatizmasının tedavisi iyi yapılmazsa hastalık kalp kapaklarına yerleşebilir. Bu hastalıkta yaşın bir önemi yoktur. Yaşlılıkta olabileceği gibi gençlikte geçirilen boğaz enfeksiyonu sonucu oluşan akut romatizmal ateş de denilen bir çeşit hastalık ortaya çıkmaktadır. Eğer boğaz enfeksiyonlarının tedavi süreci iyi olmazsa, bu süre içinde vücudun harcadığı çaba sonucunda kalp, böbrekler ve bazı diğer organlar zarar görebilir. Boğazda oluşan enfeksiyon problemleri sıklıkla kalbi etkileyebilmektedir. Mitral kapak kalpte en çok etkilenen kapakçıklardandır ve mitral kapak daralıp, sertleşip büzülebilir. Çoğunlukla kadınlarda görülen kalp romatizması sonrası meydana gelebilen hastalığa mitral kapak darlığı da denilmektedir. Bir diğer kapakçık ise aort kapağıdır. Aort kapağı da kalp romatizmasından etkilenebilir ve bu her iki kapakta olabileceği gibi sadece bir kapakta da olabilir. Aort kapakçığında da daralma görülür.

Kalp Romatizması Belirtileri
Kalp romatizmasının belirtileri morarma, nefes darlığı, ellerde ve ayaklarda üşüme, kuru öksürük, yorgunluk, soğuk alma şeklinde görülebilir. Mide bulantısı, baş dönmesi, düşük veya yüksek kan basıncı, yüksek veya düşük nabız, sersemlik hissi ve göğüs ağrısı gibi nedenler de kalp romatizmasının belirtileri olabilir. Bu belirtilerin görüşmesi durumunda zaman kaybetmeden uzman bir doktora gidilmesi gerekir.

Kalp Romatizması Nasıl Anlaşılır?
Kalp romatizması olan hastalar sıklıkla morarma yaşarlar, kalp sorunları hissederler, nabız yükselmesi ya da düşmesi gibi sorunlarda bu hastalıkta rastlanacak en belirgin unsurlardandır. İlk olarak hastanın kendi problemini önemsemesi gerekmektedir. Hasta bu şikayetler ile kalp romatizması olduğunu anlayamaz fakat bir kalp doktoruna görünür ise gerekli tetkikler sayesinde bu problem kolaylıkla anlaşılabilir.

Kalp Romatizması Riskleri
Buraya da bir şeyler yaz Romatizmal enfeksiyonların kalp krizi riskini artırdığını gören bilim adamları, aynı zamanda, romatizma ilaçlarının bu riski düşürdüğünü de tespit etti. Araştırmaya katılan Dr. Wallberg Jonsson, romatizmal rahatsızlık romatoid artritin neden olduğu enfeksiyonların kalp krizi ve diğer kalp hastalıkları riskini artırdığını, ancak bu riski, enfeksiyonu ve bilinen diğer risk faktörlerini tedavi ederek azaltmanın mümkün olduğunu söyledi. Kalp Romatizması

Tedavi Edilmezse Ne Olur?
Kalp romatizması olan hasta tedavi edilmez ise hastalık kalbi zorlamaya ve yormaya devam eder. Bununla birlikte kalp damarları, kalp yapısı hasar görmeye başlar. Kalpteki kasılmalar, ağrılar damarı ve kan akışı üzerinde etki oluşturur. Bu nedenle tedaviye başlanmaması demek kalp krizine davetiye çıkartır demektir.

Kalp Romatizması Olanlar Nelere Dikkat Etmeli
Kalp romatizması olan hasta öncelikli olarak doktorun vermiş olduğu ilaçları düzenli olarak kullanmalıdır. Bunun sonrasında ise yapması gereken en önemli konu beslenmesine dikkat etmesidir. Hasta beslenmesinde aşırı yağlı, kolestrolü yükseltecek, damarlara zarar verecek maddelere yer vermemelidir. Düzenli olarak spor yapması da kalbine iyi gelecektir. Hasta spor yaparken de kendisini yormamalıdır. Ufak yürüyüşler, koşu yeterli olacaktır.

Kalp Romatizması Geçer mi?
Zaman içinde nefes darlığı, erken yorulma, ayaklarda şişme gibi belirtiler ile kalp romatizması ortaya çıkabilir. Ancak kalp romatizması yıllarca belirti göstermeyerek de ilerleyebilir. Hastalarda ekokardiyografi çekilmesi en etkili yöntem olabilir. Böylede hastanın kalp yapısı, boyutu ve kapaklarının görüntülenmesinin imkanı olur. Böylece de kapakta meydana gelen darlık ya da yetmezlik belirlenebilir. Kalp romatizmasının tedavi süreci için öncelikle kapakta oluşan yetmezliğin ya da darlığın erkenden tespit edilmesi ve kalp fonksiyonlarını bozmadan önce önlemlerin alınması gerekir. Ameliyatla kapak tedavi edilebilir veya protez kapak yapılabilir. Bunun yanında ilaçla tedavisi mümkünse ilaçla da tedavi edilebilir. Kalp romatizmasının tedavisi için en önemli unsur bir an önce tedaviye başlanmasıdır.

Kalp Romatizması Bitkisel Yöntemler
Kekik ve oğul otunu demleyerek günde 3 su bardağı bal ekleyerek içmek ilk olarak söylenebilecek bitkisel yöntemlerden biridir. Bir diğer yöntem, çörek otu, kekik, misvak ve sinameki karıştırarak günde 3 bardak bal ilave ederek içmek olabilir. Diğer bir yöntem ise, karanfil ile oğul otu karışımını kaynatıp içmektir.

Kalp Romatizması Tedavisi
Hastalığın erken teşhis edilmesi kalp romatizmasında çok büyük önem taşımaktadır. Öncelikle, hastalar dinlendirilerek başka bir enfeksiyon kapması önlenir. Bununla birlikte enfeksiyonun tedavisi için antibiyotik tedavisi yapılır. Hastalık sürecinde ayda bir defa olarak penisilin uygulanır. Penisilin tedavisi öncesi hastaya test yapılması gerekir. Çok sık olmada da kortizon tedavisi de uygulanabilir. Hastaların tedaviden vazgeçmesi ya da reddetmesi durumunda hastalık daha da ilerleyebilir. Bu yüzden kalp romatizmasında erken teşhis çok önemli olabilmektedir. Erken teşhis edilen hastalar daha uzun yıllar yaşatılabilmektedir. Kalp romatizması tedavisinde hastaların moralleri daima yüksel olmalıdır. Kalp romatizmasında ilaç tedavisi akut dönemde mümkünken daha uzun dönem sonucunda hastalarda kalp tutulumu dikkate alınarak izlenmelidir. Kalp tutulumu olması durumunda ekokardiyografi ile hastalar izlenebilir.

Yorum yapın