Duygudurum Bozukluğu Belirtileri

Ahmet

Amerikan Psikiyatri Birliği ve Dünya Sağlık örgütü tarafından isimlendirilmesi yapılan bir hastalıktır. İlk yıllarda Duygulanım (Affektif) Bozuklukları olarak bilinen bir hastalık olmasına karşın duygulanım ve duygudurum sözcüklerinin yeniden tanımlanması ile birlikte hastalığın algılanması da değişmiştir. Aşağıda duyguanım ve duygudurum kelimelerinin tanımları verilmektedir;

Duygulanım(affekt): Kişinin somut ve soyut olan şeylere ( olaylara, anılara, düşüncelere) duygularla( öfke, neşe vs.) ile cevap vermesi olayına duygulanım denilmektedir. Duygularla yanıt verilmesi ise kısa süreç içinde gerçekleşmektedir.

Duygudurum(mood): Kişinin duygulanım durumunu hayata geçirmesine duygudurum denilmektedir. Dolayısıyla duyguların içsel durumdan dışa dönük duruma geçmesidir. Dışarıdan gözlemlenmektedir ve oldukça kolay anlaşılan bir durumdur. Kişide iki çeşit duygudurum bozukluğu gözlemlenebilmektedir: bunlar major depresif bozukluk ve bipolar bozukluktur. Bu iki çeşit . Amerikan Psikiyatri Birliği’nin 4. Ruhsal Bozukluklar Tanı ve İstatistiksel El kitabına göre belirlenmiştir.

Duygudurum Bozukluğu Belirtileri
Duygudurum bozukluğu gözlemlenen kişilerde oldukça ciddi problemlerle karşılaşılabilmektedir. Genellikle normalden oldukça fazla olan kendine güvenme duygusu duygudurum bozukluğunun en çok karşılaşılan belirtileri arasındadır. Ayrıca kişide kendini fazla zeki olduğunu düşünme ve her olaya normalden çok fazla pozitif bakma gibi bozukluklar gözlenmektedir. Kişinin psikolojisi oldukça bozuk olur ve çevresine büyüklenerek bakan insanlardır.

Her konu hakkında mantıklı ya da mantıksız olduğunu düşünmeksizin bir yorum yaparlar ve devamlı olarak kendi düşüncelerinin doğru olduğunu savunurlar. Bunun sonucunda etrafından oldukça fazla tepki alırlar. Kişilerde fazla olan girişim duygusu da göze çarpan bir diğer belirti olmaktadır. Kişinin ahlaki ve sosyal değerleri normal dışı olur ve bu durumda kesinlikle psikolojik destek alması gerekirler.

Duygudurum Bozukluğu Çeşitleri
Bipolar bozukluk: İlk zamanlarda manik depresif bozukluk veya manik depresyon olarak bilinen bir hastalıktır. Oldukça tehlikeli olan duygusal durum ve davranışlar ile insan ilişkilerinde birçok problem yaşayan insanlardır. Eğer erken fark edilip tedavi edilmez ise bu durumda kişinin ölümüne neden olabilen bir durumdur. Kişiyi intihara sürükleyen bir süreç doğabilmektedir. Kişinin ruh hali oldukça değişkendir ve bu durumda kişinin ruh hali çok uç noktalarda olabilmektedir.

Umursamaz, konuşkan, aşırı hareketli , güçlü kelimeleri manik kelimesinin açılımı olmaktadır. İmpulsif riskli cinsel hayat ise görülme ihtimali olan bir durumdur. Daha sonra ise kişide sinirlilik, konfüzyon ve öfke kontrol edememe gibi davranışlar ortaya çıkabilmektedir.

Yukarıda bahsedilen özelliklerin bütün olarak fark edilmesi zaman alabilmektedir ve kişinin hasta olduğunu kabullenmesi de oldukça zor bir süreçtir.

Major Depresif Bozukluk: Unipolar depresyon ve majör depresyon olarak da adlandırılan majör depresif bozukluk kişinin olumsuz yönlü olan (üzüntü, öfke vs) duygularının ortaya çıkması sonucunda meydana gelen bir durumdur ve oldukça ciddi bir süreç anlamına gelmektedir. Kişinin tedavisi aylar sürebilmektedir. Bu hastalığa sahip kişilerde madde bağımlılığı ve alkole bağımlılık daha fazla görülebilmektedir. Ayrıca bipolar bozuklukta olduğu gibi intihar riskinin fazla olduğu bir hastalıktır.

Duygudurum Bozukluğu Tedavisi Ne Kadar Sürer?
Duygudurum bozukluğu tedavisi tamamıyla kişinin ruhsal durumuna ve çevresine bağlı olarak değişen bir süreçtir. Dolayısıyla tedavi süreci haftalar ya da aylar alabilmektedir. Doktor ve hasta- hasta yakını iletişiminin güçlü olması ise önemli olmaktadır.

Duygudurum Bozuklu Testi Nedir?
Duygudurum bozukluğu testi kişinin psikolojisini anlamaya yönelik olarak oluşturulmuş bir testtir ve uzmanlar tarafından yapılmakta olan bir testtir. Kişinin duygudurum bozukluğunun tespiti haricinde, hangi çeşit ve ne derecede hasta olduğu da araştırmaktadır. Oldukça açık ve net sorular içeren bir testtir.

Duygudurum Bozukluğu Tedavisi
Kişinin duygudurum bozukluğunun test sonucu saptanması durumunda psikiyatristler ve diğer psikolog uzmanları tarafından tedavisi başlatılmaktadır. Bu tedavideki temel amaç ise kişide olan suçlama ve acıma duygularının giderilmesi olmaktadır.

Kişinin bu duygularının fazla olduğunun anlatılması ile tedavi süreci devam eder. Ruhunun bu duygulardan arındırılması için çalışılır. Birden bire gerçekleşen ani duygu değişimleri sonlandırılmaya çalışılır. Kişinin tedavi süreci ise hastadan istenilen cevabın alması ile değişmektedir.

Yorum yapın