Kalp Damar Tıkanıklığı Belirtileri

Ahmet

Kalp göğüs boşluğunda ve iki akciğer Lobunu arasında yer alan yumruk şeklinde olan bir organdır. Kırmızı renkli ve dokusu sert olan bir organdır. Hemostatik dengeyi sağlamaya yarayan ve tüm vücuda kan pompalayan bir organ olarak bilinmektedir. Günlük yaklaşık olarak 8 ton kan vücudumuza pompalanmaktadır yada kalpten geçmektedir. Kanın olması gerektiği şekilde pompalanamaması ise bir takım problemleri de beraberinde getirebilmektedir. Dolayısıyla vücutta oksijen ve besin dolaşımı da bir çok sorunla karşılaşmaktadır. Koroner arterler ise kalbi besleyen damarlar olarak bilinmektedir.

Kalp ve damar tıkanıklıkları birçok nedenle oluşabilmektedir. Bunların başında ise atardamarlarda birikmiş olan yağlardır ve bu durumda damar duvarları da yapı olarak değişime uğramaktadır. Genellikle bu sorunun nedeni damarların çeperlerinden yayılan özel kimyasal maddelerdir. Bu maddeler çeperlere yağların tutunmasını da kolaylaştırmaktadır. Böylelikle yağ birikimi de olağan hale gelmektedir. Damar iç yüzeyinde oluşan bu yağ tabakası ise damarın fizyolojik özelliğini değiştirmektedir ve bu durumda damar daha katı ve esnek olmayan bir yapıya dönüşebilmektedir.

Yukarıda bahsedilen olayların sonucu olarak ise tıkanma problemi daha da ilerlemekte ve ciddi sorunlara da dönüşebilmektedir.

Damar tıkanıklığına neden olan belli başlı faktörlerin başında ise sigara , alkol ve psikolojik problemler de gelmektedir. Dolayısıyla tüketilen besinlerin yağlı ve fazla kızartılmış olması da damar tıkanıklığı problemlerini meydana getirebilmektedir. Sigara ise çeperler deki plak oluşumu artıran en büyük etkenlerden biri olmaktadır.  Damarlarda tıkanıklık olması ise kalpte de tıkanıklık problemlerinin olmasının başlıca nedenleri arasında yer almaktadır. Diyabet ve yüksek kolesterol hastalarının , damar tıkanıklığı problemleri yaşama olasılıkları da diğer kişilere göre daha yüksek orandadır.

Damar tıkanıklığının yaygın olan bir çok sebebi var iken , bilinmeyen bir çok nedenden dolayı da oluşabilen bir hastalık olmaktadır.

Ayrıca spor ve düzenli yaşamı olmayan kişilerde vücut sistemlerinin ve kan dolaşımın normal olmaması da kalp hastalıklarını tetikleyen nedenlerden olmaktadır.

Kalp ve Damar Tıkanıklığı Belirtileri
Kalp ve damar hastalıkları başka hastalıklarda da olduğu gibi herhangi bir belirti vermeden de ilerleyebilen hastalıklar olabilmektedir. Genellikle kendini çarpıntı, göğüs ağrısı ve nefes alırken tıkanma gibi durumlarla belli etmektedir. Kalp hastalıkları ise genellikle düzenli bir kan dolaşımının olmamasından kaynaklanabilmektedir.  Bazı hastalıkların sonucu olarak çıkan kalp hastalıkları da bulunmaktadır ve bu hastalıklar genellikle tansiyon, şeker gibi hastalıkların yan etkisi olarak oluşmaktadır. Ayrıca sigara ve alkol dolaşımı direkt olarak etkileyen faktörler olduğu için hastalık ihtimalini de artırabilmektedir.

Kalp hastalıkları yoğun ve düzensiz bir yaşamdan da kaynaklanabilmektedir ve ülkemizde azımsanamayacak kadar çok kalp hastası bulunmaktadır.

Kan damarlarının çeperlerinin birbirine yakınlaşmaya başlaması yani tıkanıklığın başlaması kalp hastalıklarının ortaya çıkmasını da son derece tetikleyebilmektedir.

Ayrıca egzersiz sırasında kalp ritminin çok fazla artması ve nefes darlığının yaşanması da kalp hastalıklarına sebebiyet verebilmektedir.

İlerlemiş olan kalp rahatsızlıklarında da sol kola vuran bir ağrı da göze çarpan belirtiler arasında yer almaktadır.

Kalp ve Damar Tıkanıklığına Ne İyi Gelir? Kullanılması gereken bitkiler nelerdir?
Kalp ve damar hastalıkları tedavisinde kullanılabilecek birçok bitki ve yöntem bulunmaktadır. Öncelikle kişinin kendi bünyesine uygun bir spor programı izlemesi oldukça önemlidir. Ayrıca sigara ve alkol kullanımının sınırlandırılması da kalp krizi risklerini azaltmada etkili olmaktadır. Dolayısıyla kişinin beslenmesine ve yaşam şekline dikkat etmesi kalp ve damar hastalıklarını önlemek için en önemli aşamaları oluşturmaktadır.

Damar tıkanıklığına iyi gelen birçok bitki bulunmaktadır. Aşağıda bunlardan birkaçı verilmiştir.

Sarımsak: damar tıkanıklığına oldukça iyi gelen bir bitkidir ve dolaşımın hızlanmasında etkili olmaktadır.  Ayrıca yüksek kolesterolün düşürülmesi için de kullanılabilecek bir bitkidir. Damar tıkanıklığından dolayı oluşan kalp krizi riskini de azaltmaktadır.

Zerdeçal: Damar ve kalp tıkanıklıkları için kullanılabilen bir bitkidir ve kanın sıvılaşmasına da yardımcı olmaktadır. Aynı zamanda damar içinde oluşan plakların önlenmesi için kullanılabilmektedir. Antioksidan özelliği bulunan bir bitki olarak da bilinmektedir. Sütün içinde ya da yemeklerin içinde kullanılması önerilmektedir.

Acı biber: Kolesterolü önlemeye yönelik olan bir bitkidir  ve damarların tıkanmasını da önlemek için kullanılabilmektedir. Sıcak suya eklenilerek tüketilmesi önerilen bir bitkidir.

Limon: C vitaminin bol olarak tüketilmesi enfeksiyonu (damarda) önlemek için yaygın olarak kullanılabilmektedir. Ayrıca dolaşımı hızlandırıcı etkisiyle kan basıncısını da artırmaya yardımcı olmaktadır.

Damar yüzeyinde oluşan plakların önlenmesi için de kullanılabilen bir bitkidir. Bal , limon ve su karıştırılarak tüketilebilmektedir.

 Yukarıda verilen önerilerin uygulanırken kişinin diğer hastalıkları yada alerjileri de göz önünde tutulmalı; alternatif tedavi yöntemleri doktor  kontrolünde yapılmalıdır.

Damar Tıkanıklığı Ameliyatı Nasıl Olur?
Damar tıkanıklığının ileri derecede olmadığı boyutlarda genellikle Stent ya da balon tedavisi uygulanabilmektedir. Fakat hastalığın ilerlemiş olduğu hastalarda ise kalp damar tıkanıklığı ameliyatları yapılmaktadır. Tıpta Bypass olarak adlandırılan bu ameliyat sonucu hastaların damar e kalp tıkanıklığı problemleri giderilmektedir.

Tedavide amaçlanan şey tıkalı damarın rahatlamasını sağlayacak ek bir damar oluşturmaktır.  Ek damar ise kol ya da bacaktan alınan damar parçasıyla oluşturulmaktadır. Dolayısıyla, kan dolaşımı ek olan damardan sağlanmaktadır.

Ameliyat sırasında ve sonrasında hijyen kurallarına uyulması ise oldukça önem taşımaktadır çünkü kalp ve damar ameliyatları riskli ameliyatlar olmaktadır. Herhangi bir enfeksiyon riskine karşı oldukça tedbirli olunması gereklidir. Hastanın ameliyat sonrası kontrolleri ise ihmal edilmemelidir.

Kalp ve Damar Tıkanıklığı Tedavisi
Kalp ve damar hastalıkları tedavisinde uygulanan yöntemler teknolojinin gelişmesiyle gelişmiş ve değişmeye başlamıştır. Genellikle stent uygulaması ilk basamakta ve bir yada iki damarı tıkalı olan kişilerde uygulanmaktadır. Bu sayede damarların küçük bir parçayla genişlemesi sağlanılarak, damar yolu ve kan dolaşımı da rahatlamaktadır. Uygulanan bir diğer yöntem ise bypass ameliyatı olmaktadır. Bu ameliyatta ise tıkanık olan damarlara ek olarak damar yapılmaktadır. Böylelikle tıkanık olan damardan geçemeyen kan, ikinci olarak yapılan damardan rahatlıkla geçebilmektedir. Doktorların bir diğer uyguladığı yöntem ise balon yöntemidir ve bu yöntemde kasıktan giriş yapılarak ilgili bölgedeki damar tıkanıklığına neden olan bölgedeki plaklar kırılması amaçlanmaktadır.

Ayrıca ilaç tedavisi de kalp ve damar tıkanıklığı tedavisinde kullanılan bir yöntem olmaktadır ve buradaki amaç yüksek olan kolesterolün düşürülmesi yada kan dolaşımının hızlandırılmasıdır.

Kalp ve damar tıkanıklıkları hayati tehlike taşıyan durumlardır. Dolayısıyla kişinin bu duruma uygun olarak hareket etmesi de oldukça önem taşımaktadır. Uygulanan tedavi sürecinde alkol ve sigara kullanımı kesinlikle kaldırılmalıdır.

Yorum yapın